11 August 1456: A decedat Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei și regent al Ungariei

de | 11.08.2021 09:49 | Cultură, Actualitate, Politica si Administratie

În ziua de 11 August 1456, a decedat răpus de ciumă la Zemun, lângă Belgrad, Ioan de Hunedoara (Iancu de Hunedoara).

Ioan (Ion) Huniade (Iancu de Hunedoara), voievod al Transilvaniei, regent al Ungariei

Teritoriul condus de Iancu de Hunedoara la 1456

 

 

 Ioan de Hunedoara, numit uneori Ioan (Ion) Huniade, Iancu de Hunedoara sau Ioan Corvin (în latină Ioannes Corvinus), a fost ban al Severinului din 1438, voievod al Transilvaniei între 1441-1456 și regent al Ungariei între 1446-1452,  tatăl regelui  maghiar Matei (Mathia) Corvin.

Citește și: Începe Stonebird, cel mai mare festival rock din mediul rural din România

Iancu (supranumit Szibinyáni Jank sau Jankó sau Jánk), s-a născut în jurul anului 1407, într-o familie înnobilată în 1409,  pentru merite deosebite, de împăratul Sigismund de Luxemburg, în calitatea acestuia de rege al Ungariei.

Tatăl lui Iancu a fost Voicu, iar bunicul se numea Şerb, iar mama lui  Erzsébet Morzsinai (Elisabeta de Marginea).

Conform obiceiului nobilimii maghiare, Voicu a luat numele de Hunyadi (de Hunedoara), când a primit în 1409 de la Sigismund de Luxemburg domeniul şi castelul Hunedoarei, drept răsplată pentru faptele sale de arme în luptele cu turcii.

Castelul Hunedoara, România

Blazonul lui  Iancu de Hunedoara,  (comune.ro)
  

Apărător al creştinătăţii contra otomanilor, Iancu de Hunedoara, a fost învins la Varna (1444) şi Kossovopolje (1448), dar a reuşit să-l învingă pe Mehmed al II-lea Cuceritorul, la Belgrad (1456).

Citește și: Despre cum se răzbună viaţa / Un argeşean este “Avocatul Anului în România”. Octavian Popescu a împlinit visul tatălui său, preotul Romulus Popescu

În 11 august 1456 Iancu de Hunedoara a murit răpus de ciumă la Zemun, langă Belgrad si a fost  înmormântat la Alba Iulia, în Catedrala Sfîntul Mihail. Pe piatra sa funerară stă înscris “s-a stins lumina lumii”.

Drept omagiu, papa Calixt al III-lea a elogiat victoria obţinută de Ioan de Hunedoara descriind-o ca fiind “cel mai fericit moment al vieţii sale”.

 

Pecetea lui Iancu de Hunedoara

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii