Web Analytics

Zimbrii aduşi de „Conservation Carpathia”, pe tricourile echipei de fotbal din Lereşti

de | 21.07.2022 13:45 | Actualitate, Dezvăluiri, Home, Sport

După mai bine de 200 de ani de la dispariția lor din pădurile României, zimbrii repopulează Munții Făgăraș. În 2019, Fundația ”Conservation Carpathia” a pornit un proiect în baza căruia au fost readuși în sălbăticie, cel puțin până acum, 28 de zimbri în trei zone ale județului: Lerești, Rucăr și Nucșoara. În timp ce la Nucșoara zimbrii sunt așteptați să sosească anul acesta, la Lerești și Rucăr animalele au fost deja puse în libertate. Am vrut să aflăm care este impactul acestora pe teritoriul Argeșului, iar despre asta ne-au vorbit primarii celor trei comune repopulate de zimbri.

Beneficii în dezvoltarea turistică a Lereștiului

La Lerești, animalele au contribuit benefic la dezvoltarea turismului. În plus, primarul de aici a hotărât ca zimbrul să devină emblemă a comunei, fapt pentru care pe echipamentul de fotbal al jucătorilor de la A.S Lerești va fi inscripționat un cap de zimbru.

„A crescut numărul de turiști. În ultima perioada am primit foarte multe telefoane, inclusiv de la oameni din București, care mă întreabă când pot vedea zimbrii. Sunt interesați. Plus că echipa de fotbal din comună va avea echipamente noi, cu capul de zimbru. Momentan, așteptăm aprobare de la FRF. Pentru noi e un lucru bun. Avem un proiect în implementare, acela de a obține statutul de stațiune turistică de interes local sau național. Avem niște criterii de îndeplinit, iar faptul că zimbrii au fost aduși la noi este un punct în plus care ne poate ajuta în a obține acest statut. Pentru localnici, pentru mine, ca primar, și mai ales pentru mediu, e un lucru bun și am văzut că zimbrii s-au adaptat destul de repede aici”, ne-a declarat Marian Toader, primarul comunei Lerești.

Citește și În căutarea zimbrilor de pe Portăreasa

Avantaj și pentru comuna Rucăr

„Eu văd proiectul ăsta ca pe un avantaj. Faptul că zimbrii ne populează zona e un lucru foarte bun. Turiști sunt în zonă și probabil că sunt atrași și de acești zimbri. Sunt animale care, vorba aia, populează pădurile României. Nu ne aduc niciun impediment. Dimpotrivă!”, spune primarul Ionel Dulamă.

„Animale benefice pentru turism și mediu”

La Nucșoara zimbrii vor fi aduși în zona Dobroneagu. Și aici proiectul este menit să aducă dezvoltare în turism, la fel ca și în celelalte două zone ale Argeșului, după cum însuși primarul Ion Cojocaru afirmă: „Apreciez întreg proiectul și sunt sigur că va fi un subiect de interes pentru turiști. Atât zimbrii, cât și comuna Nucșoara. Zimbrii vor fi aduși anul acesta și duși undeva în zona Dobroneagu. E clar că e un proiect benefic atât pentru turism, cât și pentru mediu și sper că se vor adapta ușor aici, la noi. Eu îi aștept! Și cred că la fel și localnicii”.

Citește și Un puşti cu origini în Lereşti vrea să joace în tricoul Italiei și spune „nu”, deocamdată, naţionalei României

Un alt proiect ce vizează comuna Lerești este cel al revenirii castorilor în râurile din Argeș, mai exact în zona barajului Râușor-Voina. Ulterior acestei idei, localnicii ar fi fost inflamați artificial de prezența castorilor în zonă, cum că „micii ingineri” ar distruge barajul, în loc să aducă un plus mediului.
Despre asta i-am cerut o părere primarului comunei, Marian Toader, care ne-a spus: „N-au cum să-l distrugă castorii. În urma îngrijorărilor cetățenilor, i-am chemat și pe cei de la Apele Române. E totul în regulă. Am înțeles că încă nu au adus castorii și e foarte posibil să nici nu-i mai aducă la Lerești. Din cauza viiturilor mari de anul trecut, care au fost în zonele Voina, Cuca și Portăreasa, cumva s-a stricat habitatul lor. Și oricum, ei nu ar fi fost aduși chiar la Barajul Râușor, ci la distanță destul de mare. Deci, n-aveau cum să strice barajul”.

Citește și Mihai Gane: „Voi încerca să duc Lereştiul mai departe în lume”


Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole