Web Analytics

Mihai Gane: „Voi încerca să duc Lereştiul mai departe în lume”

de | 14.07.2022 14:00 | Actualitate, Cultură, Home, Politica si Administratie

Mihai, cum te simți acum, după ce ai primit titlul de Cetățen de Onoare al comunei Lerești?

– Sunt foarte recunoscător celor de la primărie. Cred că au făcut un pas important nu doar pentru mine, ci pentru întreaga comunitate de tineri care suntem stabiliți în afară și care avem o carieră acolo. A fost o emoție pentru mine să primesc titlul de Cetățean de Onoare al comunei, având în vedere că Lereștiul este un loc cu care mă voi mândri mereu și pe care voi încerca să-l duc mai departe în lume, să vadă și restul ce fel de munți, ce râuri și ce oameni ne înconjoară. Și cred că primăria a avut o viziune foarte pozitivă în privința asta.

Ce ți-au spus prietenii? Cum i-ai simțit?

– Prietenii au fost emoționați și ei. Majoritatea lucrează în afară, dar au venit acasă pentru a fi alături de mine și pentru nunta prietenului nostru Alexandru Răucea. S-au bucurat, dar au lăsat loc și de momente pentru glume și amuzament, ca să zic așa. Ceea ce mi s-a întâmplat mie li s-a întâmplat și lor, pentru că fac parte din cariera mea.

Citește și Miguel Gane, poetul lereştean de limbă spaniolă, îşi povesteşte viaţa într-un roman autobiografic

Cum a fost întâlnirea cu primarul și cu restul oficialităților?

– Mi-a plăcut! Oficialitățile care au fost prezente m-au tratat corespunzător, cu stimă. Au fost deschise în a purta câteva discuții și înaine și după eveniment. Cred că a fost o reuniune frumoasă între oficialități, presă, familie, prieteni, dar și restul localnicilor. Mă bucur mult că întâlnirea noastră nu a avut niciun fel de caracter politic, ci din contră, cred că a fost un eveniment de emoție și de bucurie pentru toată lumea.

Încă nu ai primit nicio propunere de a ți se traduce cărțile în limba română? De a le tipări în țară?

– Propunerile pe care le-am primit sunt propuneri care nu au convins nici editura mea și nici pe mine. Avem nevoie de cineva care să aibă multă bucurie de a mă publica, pentru că nu vreau să fiu încă un nume pe o listă. Încerc să iau o decizie bună, pentru că de asta va depinde și imaginea mea de scriitor internațional. Vreau să ofer cititorilor o carte bine tradusă și bine poziționată pe piață, într-un număr considerabil, contra unei propuneri financiare bune pentru munca mea. Până la momentul de față, nu am întâlnit nimic care să îndeplinească toate așteptările. Însă, pe viitor, mă gândesc să ajung pe piața din România.

Citește și Subiect al unui reportaj pe Euronews, „Miguel” Gane din Lereşti a cucerit Spania cu poezia sa

Ce planuri mai ai?

– Abia am terminat turneul de promoție al ultimei cărți – „Ojos del Sol”. Vreau să mă apuc de o nouă carte de poezii. Am deja un titlu. Voi pregăti și o carte de nuvele, am o idee și aici. Am nevoie de o lună de gândire, de așezare a gândurilor, după care mă voi apuca de scris.

Cât de bine s-a vândut ultimul volum?

– Încă nu am date, dar știu că merge vânzarea. Per total, totul a funcționat ok. Sunt bucuros și mulțumit. „Ojos del sol” este o carte care nu va dispărea curând de pe piață, iar eu vreau să mă concentrez pe următoarele proiecte.

Citește și Un puşti cu origini în Lereşti vrea să joace în tricoul Italiei și spune „nu”, deocamdată, naţionalei României

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *