Web Analytics

Vizită argeşeană la Bruxelles

de | 25.04.2013 20:06 | Actualitate

Un frumos cadou, sub forma unei excursii la Parlamentul European din Bruxelles, a fost oferit jurnaliștilor, în primele zile de primăvară, între 8 și 10 aprilie, de către europarlamentarul PSD Victor Boștinaru, argeșean, de-al nostru, din comuna Valea Mare Pravăț.

Sosirea la Bruxelles și primele impresii

După un drum de circa două ore jumate, parcurs pe calea aerului, delegația argeșeană a primit găzduire la hotelul Le Dome, locație de patru stele, situată în zona centrală a metropolei belgiene și un loc ideal pentru a porni explorarea în tot ceea ce are Bruxelles-ul de oferit turiștilor. Prima zi a fost una de acomodare, dedicată vizitării împrejurimilor, a familiarizării cu specificul local. Ghidul nostru prin oraş a fost Oana Chirulescu, consilieră a eurodeputatului Victor Boştinaru, deja familiarizată cu locul și cunoscând aproape orice despre ce și unde se găsește, în materie de shopping, dar şi în ce priveşte obiectivele şi atracţiile turistice. În drum spre Piaţa Primăriei, ne-am oprit pentru a fotografia „emblema” oraşului, celebrul puşti Menneken Pis, statueta reprezentând spiritul rebel al Bruxelles-ului, dar nu am putut să nu intrăm și în ciocolaterii, pentru a testa cea mai bună ciocolată din lume, în magazinele cu bomboane, prăjiturele sau waffles,  de care este plină capitala belgiană. Integrați deja în „peisajul” străzilor metropolei, inevitabil am dat și peste cerșetori romi, care se agățau îndeosebi de trecătorii pe care îi auzeau vorbind românește, dar băteau în retragere în momentul în care vedeau că au de-a face cu presa din România. După parcurgerea unor străduțe aglomerate cu tot felul de magazine, cu turiști de toate culorile și din toate părțile mapamondului, Piața Mare, adică piața centrală a metropolei belgiene, ni s-a dezvăluit absolut spectaculos ochilor. Înconjurată de casele breslelor, de primăria orașului și de Casa Regală (Maison du Roi), „Piața Primăriei”, cum i se mai spune, este principala atracție turistică a orașului, o încântătoare împletire de stil gotic și baroc și face parte din patrimoniul mondial al UNESCO. Clădirea Primăriei are peste 90 de metri înălțime, iar din vârful unui turn tronează întreaga piață o statuie de peste 3 m înălțime, reprezentându-l pe Sfântul Arhanghel Mihail omorând un demon. Seara primei zile în capitala Uniunii Europene s-a încheiat cu o masă oferită de către gazda noastră la Restaurantul italian Pommodoro, acolo unde eurodeputatul și-a și întâmpinat oaspeții și a ciocnit un pahar cu vin cu ei.

În Bruges, printre lebede și catedrale gotice

Cea de-a doua zi a excursiei a fost dedicată vizitării frumosului oraș flamand Bruges, situat în NV țării, la circa 40 de minute de mers cu autocarul de la Bruxelles. Bruges este una dintre cele mai atractive destinații turistice din lume. Străzile pietruite, bătute de copitele cailor ce trăgeau după ei trăsuri, podurile traversând canalele pe care se plimbă vaporașe ticsite de turiști, lebedele de pe Canalul Îndrăgostiților, au fost primele lucruri care ne-au fascinat de îndată ce am început plimbarea. Situat în trecut la răscrucea drumurilor comerciale ale Ligii Hanseatice, orașul și-a conservat parfumul medieval iar prăvălioarele laterale, rețeaua de străduțe pietruite și arhitectura clădirilor îi păstrează autenticitatea structurii de târg. O mulțime de manufacturi de o parte și de alta a străzilor – de brânză și vin, ciocolată, diamante, bomboane și prăjituri, tapițerii -, mici restaurante cochete îi sporesc farmecul pitoresc. Până să ajungem în centrul orașului, bisericile și monumentele istorice ne-au reținut atenția, dar mai mult decât oricare, cea mai impresionantă dintre acestea a fost The Church of Our Lady (Biserica Doamnei Noastre). Turnul acestei biserici este una dintre cele mai înalte construcții de acest gen din lume, el atingând peste 122 m, iar despre sculptura „Fecioara și Copilul” (Madonna and Child), pe care o adăpostește în transept, se spune că ar fi singura sculptură a lui Michelangelo care a părăsit Italia în timpul vieții sale. Chiar în centrul istoric al orașului, delegația argeșeană a avut ocazia de a admira panorama întregului oraș din impozantul turn The Belfry. Întoarcerea cu autocarul la Bruxelles a fost puțin marcată de un eveniment neprevăzut, care a modificat într-o oarecare măsură programul zilei. Explozia unei conducte de gaz provocase un blocaj în trafic, motiv pentru care întoarcerea la Bruxelles ne-a luat, ca durată de timp, dublu față de drumul spre Bruges. Seara, după ce am admirat jocul de lumini colorate care îmbracau clădirile monumentale din Piața Primăriei, am petrecut-o la plimbare pe incitantul „Bulevard Roșu”, ce trece chiar pe lângă Hotelul Le Dome, bulevard numit așa din cauza vieții de noapte, a Sex Shop-urilor existente acolo, a cinematografelor erotice de noapte și a prostituatelor care se afișează în vitrine, exact ca orice marfă. Viața pe „Bulevardul Roșu” începe să pulseze odată cu noaptea. În timpul zilei este o stradă oarecare, la fel ca oricare alta. Abia la întoarcerea la hotel aveam să aflăm că este periculos pentru o femeie singură să se plimbe pe acolo după lăsarea întunericului. Totuși, poliția călare patrulează prin  zonă și veghează tocmai pentru a se evita orice incidente neplăcute.

Ultima zi: la Parlamentul European

A treia zi, și ultima a periplului prin Belgia, a fost cea în care am vizitat Parlamentul European, destinația principală a excursiei noastre. După 20 de minute de mers cu autocarul, am ajuns la actualul „loc de muncă” al gazdei noastre, europarlamentarul Victor Boștinaru. După ce am trecut de punctul de control, am fost primiți într-o sală unde doamna Mariana Cosat, responsabila de grupurile din România, ne-a făcut o succintă prezentare a componenței și atribuțiilor organului legislativ al Uniunii Europene. Odată ce întâlnirea a fost prefațată de doamna Cosat, eurodeputatul argeșean a continuat expunerile cu câteva chestiuni de interes și de actualitate, cum ar fi cele legate de absorbția fondurilor europene, politica de coeziune a Uniunii Europene și despre regionalizarea țării, despre utilizarea energiei geotermale și beneficiile ei și despre criza din justiția românească, urmate de o sesiune de întrebări din partea jurnaliștilor și a celor prezenți, cărora domnul Boștinaru le-a oferit răspunsurile și lămuririle dorite. Legat de politica de coeziune a UE și de regionalizarea României, Victor Boștinaru a atras atenția celor prezenți asupra faptului că țara noastră, din cele opt euroregiuni ale sale, se situează cu șapte dintre ele în Top 15 cele mai sărace regiuni ale Europei. A dat exemplul Poloniei, un stat european care s-a redresat economic în mod exemplar. „Polonia este un model de stat care știe ce vrea cu el însuși și știe să dea un exemplu în ce privește apărarea interesului său legitim la nivelul Uniunii Europene.”, a spus domnia sa. Înainte de a părăsi sediul Parlamentului European, a fost imortalizată vizita prin câteva fotografii de grup, întreaga delegație din Argeș alături de eurodeputatul Victor Boștinaru. Vizita s-a încheiat cu întoarcerea la hotel și, de acolo, la aeroportul din Bruxelles, pentru întoarcerea în țară. În avion, am avut parte de companie de la nivel politic și guvernamental înalt, printre pasagerii care au zburat alături de delegația argeșeană fiind și ministra Rovana Plumb, eurodeputata PSD Daciana Sârbu și  europarlamentarul PDL Petru Luhan, din Suceava. În afara unor ușoare turbulențe în timpul zborului cu avionul, întoarcerea a decurs fără peripeții, iar fiecare dintre noi ne-am întors acasă, în Argeș, cu cel puțin un bagaj în plus: o experiență minunată și un plus de cunoaștere.

Adriana Gândilă

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii