Web Analytics

Urmărit penal – în comisia de repartizare a locurilor la licee pentru romi

de | 19.07.2017 17:46 | Actualitate

7 Petre Mustat01# „Novac” din clanul Mustaţă, la masă cu şefii Învăţământului argeşean # Petre Mustață, alias Novac, e cercetat pentru trafic influență de către DGA după ce a încercat să înscrie un preot de la un schit din Vâlcea pe locurile pentru romi, pretinzând și primind în acest sens 10.000 lei  # La nici opt luni de la această faptă pentru care a primit control judiciar pe 60 de zile, în iulie a.c.  îl regăsim pe Mustață în aceeași comisie de la Inspectoratul Școlar pentru repartizarea elevilor romi la licee.

Urmărit penal într-un dosar de trafic de influență și adus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș cu mandat, în decembrie 2016, Petre Mustață, liderul Partidei Romilor pe județul Argeș, a făcut parte în această lună din comisia de recrutare a romilor pe locurile speciale la liceu. De asemenea, el le-a semnat și recomandări din partea Partidei Romilor, fapt ce le-a permis tinerilor accesul pe locurile subvenționate. Ce e bizar este că Mustață e cercetat tocmai pentru „înscrierea la un liceu pe listele unei minorități și promovarea unui examen, toate în scopul obținerii diplomei de bacalaureat”, după cum sună acuzațiile DGA. Prin urmare, Petre Mustață, zis Novac, a stat la masă, ca de la egal la egal, cu șefii Inspectoratului Școlar Județean Argeș și a participat, din nou, la distribuirea candidaților pe locurile speciale, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Petre Mustață este președintele Partidei Romilor Pro Europa din anul 2012, când a fost ales prima dată și reconfirmat în funcție în 2016.

O sută de milioane de lei ar fi primit Petre Mustață, alături de o profesoară de la Teologie, drept mită

Reamintim că  ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție- Serviciul Județean Anticorupție Argeş au pus în executare, la sfârșitul anului trecut, un număr de două mandate de aducere emise de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș pentru Popescu Mirela-Isabela, asistent universitar în cadrul Universității Pitești, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență și Mustață Petre, președintele Partidei Romilor, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la trafic de influență.  Cei doi erau cercetați pentru faptul că, în cursul lunii noiembrie 2015, ar fi pretins și primit de la o denunțătoare suma de 10.000 lei pentru a interveni pe lângă funcționari cu atribuții specifice pentru obținerea vizei de flotant în municipiul Pitești, înscrierea la un liceu pe listele unei minorități și promovarea unui examen, toate în scopul obținerii diplomei de bacalaureat de către G.M., preot la un schit într-un alt județ.  Denunţătoarea ar fi luat iniţial legătura cu Mirela-Isabela Popescu, prin intermediari, şi, ulterior, s-a ajuns şi la Petre Mustaţă, care conduce Partida Romilor „Pro Europa”. Prin aceştia ar fi încercat să obţină un loc de şcolarizare la liceu, destinat minorităţii rome, pentru ca, în final, preotul să obţină diploma de bacalaureat. Nu s-a reuşit acest demers, iar denunţătoarea, care afirmă că le-a dat celor doi 100 de milioane lei vechi, a apelat la organele legii. Urmare a probatoriului administrat, la data de 09.12.2016, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și a luat față de aceștia, Petre Mustață și Mirela Isabela Popescu, măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Adjuncta ISJ Argeș, Mihaela Crișan: „Îmi pare rău să aud acest lucru, nu am știut…”

Întrebați în legătură cu această situație, șefii ISJ Argeș spun că nu au știut nimic.
„Un număr de 34 de licee au alocat 135 de locuri pentru romi, din care s-a ocupat cam un procent de 30%. Au fost căutate locuri la liceele bune. De exemplu, Liceul Pedagogic a alocat 4 locuri, Liceul Sanitar tot patru, Liceul Ion Barbu- 4, Liceul Zinca Golescu- 1 loc, Odobescu- 1 loc. Au mai fost locuri și la Lipatti, Carol I… este vorba despre locuri speciale pentru romi, conform Legii Educației. Este o măsură foarte bună pentru că, în comunitatea romă, sunt mulți copii cu posibilități materiale reduse și care ar putea abandona școala . Faptul că pot accede la licee și facultăți bune este o încurajare pentru ei. Acestea au fost ședințe publice la care participă oricine iar prezența liderilor Partidei Romilor nu a avut relevanță în desfășurarea acestei activități. Îmi pare rău să aud acest lucru, nu am știut, dar vă asigur că  singurul rol a fost acela de a da consultanță elevilor sau familiilor acestora, întreaga procedură s-a realizat pe aplicația electronică a Ministerului iar elevii au fost introduși în baza de date națională”, ne-a declarat inspectorul general adjunct Mihaela Crișan de la ISJ Argeș.

Și „Generalul” Tudosoiu se spală pe mâini: „Este problema lor. Nu am știut”

„Nu știu nimic despre asta. Nu am știut de chestiunea asta! Noi ne facem datoria să transmitem invitația de a participa la această comisie și dacă liderii din cadrul partidei Romilor l-au repartizat pe domnul Mustață este problema lor. Noi nu aveam de unde să știm că o persoană din respectiva entitate ar putea sau ar avea dreptul…Cred că ținea de dumnealor, care știau că au un om cu o problemă cu legea aflat în atenția autorităților. Trebuiau să trimită pe altcineva că bănuiesc că la Partida Romilor nu e numai domnul Mustață. Cunosc câțiva de acolo  și eu, dar dacă asta a fost dorința dumnealor, l-au trimis pe dânsul acolo. Eu îl știam de om serios, cel puțin de câte ori a participat nu s-a intervenit la nivelul comisiei. Lobby se face pe lângă părinții copiilor din etnia respectivă, în a-i lăsa să meargă la școală, aici se fac diligențe în sensul că trebuie să le spună părinților să îi lase pe copii la liceu, că sunt locuri rezervate pentru romi, copilul are o medie și poate intra acolo…etc”, spune inspectorul școlar general, Dumitru Tudosoiu.

Petre Mustaţă, alias Novac: „Nu are nicio legătură dosarul cu comisia”

7 Petre MustatLa rândul său, președintele Partidei Romilor  Pro Europa, Petre Mustață, ne-a declarat: „ Noi mergem să mediatizăm, să informăm, să vină să se înscrie pe locurile de romi. La  licee am avut mai multe recomandări, dar din păcate la facultăți nu avem decât pentru vreo 13 locuri. Noi am mediatizat, facem toate eforturile, am dat pe Internet, am mers în comunități, tot să vină oamenii, suntem deschiși.  Acum sunt în concediu medical dar am recomandările pe masă.” Întrebat în legătură cu stadiul cercetărilor din dosar și dacă este potrivit să mai facă parte din comisie, președintele Partidei Romilor nu a mai fost la fel de comunicativ: „Aoleu, vă rog eu frumos, lăsați-mă! Haideți să vă zic de recomandări, da?! Haideți să nu intrăm în alte amănunte! Nu are nicio legătură dosarul cu comisia!”

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii