Web Analytics

Un student exmatriculat a avut câștig de cauză în scandalul copiatului de la Facultatea de Drept

de | 9.11.2022 12:05 | Actualitate, Dezvăluiri, Home, Jurnalul Universitar

Anul trecut, 46 de studenți din anul I au fost exmatriculați de la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, pentru că au copiat la examenele online din prima sesiune. Decizia respectivă a fost luată de rectorul Universităţii, profesorul Marian Preda. Unul dintre studenții exmatriculați, C.A.F., a obținut recent în instanță anularea Dispoziţiei Rectorului (nr. 244/04.03.2021), prin intermediul căreia s-a decis exmatricularea studenților pe motiv de fraudă la examene, după cum precizează justnews.ro.

Citește și: „Fata mea este traumatizată! În continuare este şicanată la şcoală!”

Luna trecută, Curtea de Apel Constanța a hotărât să respingă ca nefondat recursul formulat de Universitatea București la soluția pronunțată anterior de Tribunalul Constanța. Decizia judecătorilor este definitivă. Anterior, în martie anul acesta, instanța de fond – Tribunalul Constanța – a dispus anularea respectivei Dispoziţii a Rectorului, cu privire la exmatricularea reclamantului și obligarea rectorului la reînmatricularea reclamantului în cadrul Universităţii din Bucuresti – Facultatea de Drept, forma de învăţământ zi, programul de studii universitare de licenţă drept, învăţământ cu frecvență. Instanța a decis însă să respingă solicitarea reclamantului de obligare la reînmatricularea lui la forma de finanţare – buget.

Citește și: Comisarul-şef Cristian Mihalcea continuă dezvăluirile: „Ăştia sunt colegii noştri! Pentru o farfurie de mâncare, o vând şi pe mă-sa!”

În motivarea soluției, consemnată de rejust.ro, judecătorul a explicat că, relativ la examenul organizat la 11.01.2021 la disciplina Organizarea şi Etica Profesiilor Juridice/Judiciare, la nivelul Facultăţii de Drept, activitatea profesională a studenţilor pentru data de referinţă trebuia să fie realizată de către Universitate în raport de prevederile Regulamentului adoptat în 2020, dar emiterea Dispozitiei nr.244/04.03.2021 supusă analizei s-a făcut în baza Regulamentului privind activitatea profesională a studenţilor din 2019. Acesta nu cuprindea însă nicio dispoziţie privitoare la fraudă în cazul unui examen susţinut prin mijloace electronice (online), întrucât, în momentul adoptării acestui regulament, nu era previzibilă situaţia unei pandemii. Mai mult, verificările cu privire la conduita studenţilor din timpul examinării desfăsurate online s-a efectuat în perioada 19-21.02.2021 de către conducerea Facultății de Drept, împreună cu profesorii titulari și supraveghetori, respectiv ulterior susținerii exemenului, însă această procedură nu era conformă cu cea instituită de prevederile art.31 alin.3 din Regulament, ce are ca element principal și specific flagrantul, ce poate fi realizat doar în cadrul examinărilor ce presupun prezenta fizică a examinatului şi a examinatorului. Judecătorul a apreciat că acest aspect, alături de altele, a fost de natură să atragă anularea actului administrativ de exmatriculare – precizează sursa citată.

”A copia la un mic examen e mult mai puțin grav decât a plagia la un mic doctorat”

Referitor la această șire, care atrage atenția asupra multor probleme, iată și comentariul pertinent al unui avocet. ”Ce mi se pare ironic este disciplina la care s-ar fi copiat – Organizarea şi ETICA Profesiilor Juridice/Judiciare. O spun ironic și amar: cea mai bună apărare a studenților copiști era invocarea faptului că a copia la un mic examen e mult mai puțin grav decât a plagia la un mic doctorat, așa că sancțiunea nu trebuia să fie atât de drastică!

Ma întreb retoric dacă acolo unde s-a constatat definitiv că s-a plagiat în lucrarea de doctorat cei care au fost în comisia de doctorat mai sunt în continuare tot acolo” – a opinat pe un ton amar avocatul.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *