Un participant acuză! Şi concursul pentru postul de secretar al judeţului a fost fraudat

de | 29.07.2015 23:09 | Dezvăluiri

# Consiliul Judeţean o ţine din scandal în scandal # Emilia Mateescu (foto), executor judecătoresc și participant la examenul organizat de CJ anul trecut, a contestat în instanță corectitudinea concursului pe care l-a câștigat Ionel  Voica, fostul director al Prefecturii Argeș  # Emilia Mateescu: „ Eu nu am nimic cu domnul Voica, însă nu vreau să fiu înfrântă de un sistem ticăloșit!”

Unul dintre candidații juriști la postul de secretar al județului a cerut în instanță anularea concursului. Emilia Mateescu, executor judecătoresc de profesie, a dat în judecată Agenția Națională a Funcționarilor Publici și pe câștigătorul examenului organizat în iulie, anul trecut, pe secretarul Ionel Voica. Principala nemulțumire a doamnei Mateescu e legată de modul în care au fost redactate subiectele de către comisia de exemen care ar fi strecurat, printre cele trei subiecte de specialitate, unul care se referea la o lege abrogată. Procesul se află pe rolul Curții de Apel București, iar în cadrul ședinței din iunie instanța a hotărât citarea câștigătorului, actualul secretar Ionel Voica, numele acestuia fiind consemnat la următorul termen, din luna septembrie.

„Funcționarii au venit cu subiectele de acasă!”

Vă prezentăm în continuare ce comentariu are doamna Emilia Mateescu, contestatara exemenului, pe acest subiect: „Dosarul se află pe rolul instanței de o jumătate de an, însă nu înțeleg acest interes brusc, al presei, asupra acestui subiect, tocmai acum. Eu nu am nimic cu domnul Voica. Eu am proces cu ANFP-ul pentru că, din punctul meu de vedere, m-au «executat» pe un subiect abrogat. Este vorba despre un act normativ din 2004, privind declarațiile de avere pe care trebuie să le depună aleșii locali și primarii. Opinia mea, ca specialist, este că această lege a fost abrogată de Legea ANI, din 2007. Este vorba despre o altă procedură, un alt conținut al declarațiilor iar comisia care a fost abilitată să conceapă subiectele ar fi trebuit să știe asta! Iar în bibliografia în vederea susținerii concursului, publicată implicit pe site-ul ANFP, se menționează foarte clar «Legea 393 privind Statutul aleșilor locali cu modificările și completările ulterioare». Prin urmare, noi am avut de învățat pentru examen legislația la zi. Eu am scris din legea ANI și ei m-au corectat din legea veche. De fapt, au dat niște subiecte cu care au venit funcționarii de acasă. Am făcut contestație, mi-au spus că nu au competența de a o soluționa, așa că am apelat la instanță. Eu asta am cerut, să se considere că subiectul a fost greșit și să se dea cele două puncte aferente subiectului, tuturor. Eu am avut 5,50 și, dacă aș fi primit cele două puncte legale, aș fi putut intra și la proba orală. În mod normal, concursul ar trebui să fie anulat dar, repet, eu nu am o problemă cu domnul Voica, eu vreau să se facă dreptate. Trebuie să se înceteze odată cu aranjamentele, cu subiectele venite de acasă. Trebuie să se organizeze concursuri în administrație în condiții de șanse pentru toată lumea pentru că, în acest fel, le taie aripile celor care vin din afară și care nu se mai prezintă la un examen pentru că știu că acesta este dinainte aranjat. Eu nu am nimic cu domnul Voica, repet, dar nu vreau să fiu înfrântă de un sistem ticăloșit!”

Secretarul judeţului, Ionel Voica: „Nu am nicio emoţie, în cel mai rău caz va fi reorganizat concursul”

# Domnule secretar, știți că doamna Mateescu a contestat în instanță concursul pe care l-ați câștigat?
– Da. Dar am fost și eu, ca și dumneaei, unul dintre candidații la concurs. Fiecare e liber să conteste ce vrea.
# Cine a fost în comisia de examinare?
– Au fost doi reprezentanți de la Consiliul Județean, unul de la Prefectură și doi de la ANFP. Doamna Ciobanu și domnul Voicu de la Consiliul Județean.
# Totuși, ați fost introdus și dumneavostră ca parte în proces. Vă veți prezenta la termenul din septembrie?
– Nu este obligatorie prezența mea acolo, dar probabil că o să mă prezint. Lucrurile sunt ceva mai complicate pentru că, după concurs, mai există și alte acte: o propunere a ANFP-ului, o dispoziție de numire, deci nu este o chestie atât de simplă.
# Deci dumneavoastră ați fost certificat de ANFP în urma concursului…
– Exact.
# Doamna Mateescu afirmă că  a luat decizia de a iniția această acțiune în instanță pentru că funcționarii au venit cu subiectele de acasă iar concursul ar fi fost, cum s-ar spune, aranjat…
– Fiecare e liber să spună ce vrea, însă eu nu m-aș hazarda să fac o asemenea afirmație, dacă aș fi în locul doamnei. E opinia ei.
vO altă afirmație este că unul dintre subiecte era pe marginea unei legi abrogate…
– Nu este așa, dar, mă rog, asta este părerea ei. Se referă la acea Lege ANI, însă Legea ANI nu abrogă Legea 393 privind statutul aleșilor locali.
# Aveți emoții că vă pierdeți postul?
– Sincer să fiu, nu am emoții. De ce să am emoții? Dacă e să stăm și să judecăm drept, în cea mai rea conjunctură pentru mine se va reorganiza concursul.
# Și veți participa din nou, ca să dovediți că ați învățat?
– Sigur!

Şefa Direcţiei Juridice a CJ Argeş, Alisa Ciobanu, îl contrazice pe secretarul Ionel Voica: „Nu am făcut parte din comisia de examinare pentru că nu aveam voie!”

„Nu am văzut chemarea în judecată de care vorbiți pentru că instituția, respectiv Consiliul Județean, nu este parte în proces. Nu am făcut parte din comisia de examinare pentru că nici nu aveam voie, eu fiind subordonată postului de conducere respectiv și nici nu știu prea multe întrucât examenul a fost organizat la București. Cel mai bine vorbiți cu domnul secretar Voica.” Am vorbit cu domnul Voica, numai că acesta, din motive care ne scapă, a aruncat pisica în curtea comisiei de organizare a examenului, din componența căreia a nominalizat-o și pe doamna Ciobanu. Iar doamna Ciobanu zice că n-a făcut parte din respectiva comisie, și nici n-avea voie, de unde deducem că domnul secretar Voica cam…bate câmpii.
Material realizat de Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii