Web Analytics

Un interviu în care doctorul Manu nu spune nimic

de | 2.05.2013 12:15 | Actualitate

# Din ciclul „Să ne facem că ne pricepem”. # Jurnalul de Argeș a dorit să afle părerea celui care conduce Medicina Legală din județ despre înmulțirea alarmantă a cazurilor de malpraxis care amenință Spitalul Județean cu falimentul, iar domnia sa ne-a ținut de vorbă cu lecții de drept și despre fazele procesului penal. Pentru că în ultima vreme, la Spitalul Judeţean Argeş, cazurile de malpraxis s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie, am solicitat o opinie autorizată asupra acestui fenomen şi şefului Serviciului de Medicină Legală Argeş, dr. Dan Manu. Ale cărui constatări din rapoartele de expertiză medico-legală cântăresc enorm în faţa organelor abilitate-Colegiul Medicilor și instanțe- să cerceteze și să judece cazurile de malpraxis.

# Dle dr. Manu, care-i explicația dvs pentru cazurile de malpraxis care apar în cascadă la Spitalul Judeţean Argeş?
– Trebuie știut, în primul rând, că malpraxisul nu-l investighează medicina legală, ci  Colegiul Medicilor. Deci malpraxisul nu este apanajul exclusiv al medicinei legale. Nici nu are cum să fie. Noi, fiind la graniţa dintre medicină şi actul de justiţie, facem tranziţia între partea medicală şi partea de justiţie. Aceste elemente medico-legale privesc partea şi demersurile legale. Malpraxisul este treaba Colegiului Medicilor.
# Ce părere aveţi despre primul caz de malpraxis din Argeş, cel al doctorului Pletea, care a creat un precedent nefericit pentru Spitalul Județean, dată fiind valoarea mare a daunelor, în cuantum de 500.000 euro?
– A fost dosar penal în cazul Pletea, este o hotărâre irevocabilă definitivă a instanţei şi cu asta basta.
# Dar a apărut apoi cazul Ghica şi, mai nou, cazul medicului Alin Tudor.
– Sunt multe cazuri. Se instrumentează, se face un dosar sub permanenta coordonare a procurorului. Se dă o soluţie în dosar, fie neînceperea urmăririi penale sau scoaterea din urmărirea penală, fie cu rechizitoriu, şi se merge în instanţă. Şi de acolo este un apanaj al instanţelor de judecată, care sunt singurele ce apreciază vinovăţia sau nevinovăţia.
# De curând citeam prin presă şi de un malpraxis al unui medic veterinar din Curtea de Argeș.
– Teoretic, poate fi vorba şi de un malpraxis al unui medic veterinar, şi de un malpraxis al dvs. ca reporter. Poate fi şi un malpraxis al unui inginer sau malpraxis al unui arhitect. Când vorbim de malpraxis, vorbim de ştiinţa aplicării profesiei. Dar nu confundaţi malpraxisul cu activitatea medico-legală.
# În ultima vreme, cam câte cazuri aţi avut în care au existat deficienţe de îngrijire medicală care au determinat prejudicii pacienţilor, ca să nu mai folosesc termenul malpraxis?
– Au fost. Nu puţine. Sunt multe pe fluxul penal, dar nu pot să vă spun ce şi cum, pentru că îmi interzice legea.
# Dar bănuiesc că apar în permanenţă astfel de cazuri.
– Toate persoanele care sunt nemulţumite pot face o sesizare penală, care înseamnă un număr de dosar. Pentru că şi aici este o mare problemă. Şi noi, ca şi dvs, de multe ori confundăm partea penală cu vinovăţia. Chiar prin presă am văzut anchetat, dosar penal în cazul cutare. Multă lume care are contact cu partea publică ar trebui să ştie că sunt trei situaţii procesuale: cercetarea penală, urmărirea penală şi faza de judecată. Dar mulţi dintre noi avem aşa o nebuloasă. Breaking news dosar penal. Nu-mi spui nimic! Şi eu dacă am un dinte faţă de cineva mă apuc şi scriu „Vă rugăm anchetaţi că ştiu despre cutare”. Automat organele în drept anchetează, verifică ce şi cum. Se confirmă, se duce acolo unde îi e locul, adică în instanţă. Nu se confirmă, din nefericire, cu scuzele de rigoare, nu ţine.
# Tot nu m-aţi lămurit cam câte cazuri de deficienţe în acordarea îngrijirilor medicale s-au constatat în judeţul nostru.
– Sunt situaţii reclamate sesizate. Nu vin la cererea reclamanţilor direct la noi, vin prin organele abilitate cu care colaborăm, Poliţie, Parchet, instanţă, de la caz la caz. Sunt şi e firesc. Iar dacă s-a înmulţit în ultima vreme numărul dosarelor penale privind aceste presupuse fapte ale colegilor mei, ele sunt trendul normal, firesc, al anilor pe care îi trăim.
Iustina HARCO BURCEA

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii