Web Analytics

Un compozitor suedez a creat special pentru Andra Bivol şi Filarmonica Piteşti

de | 13.01.2022 12:48 | Cultură, Actualitate

La 19 ianuarie 2012, în cinstea zilei lui Eminescu, s-au prezentat, în primă audiție mondială absolută, trei creații simfonice pornind de la opera poetului nostru național, compuse de un mare compozitor suedez, Lars-Ake Franke-Blom. Cum a fost cu putință?

Andra Bivol a cântat lieduri pe versuri de Eminescu în Suedia

În 2010, marea mezzosoprană din Pitești Andra-Maria Bivol-Costea (fostă angajată a Filarmonicii Pitești, până la dispariția corului, rămasă colaboratoare) a participat la un concurs internațional în Suedia. Aici a fost remarcată de către compozitorul Lars-Ake Franke-Blom, care a fost impresionat de vocea superbă a acesteia. Franke-Blom este un compozitor cunoscut în lume și și-a manifestat intenția de a compune niște lieduri special pentru vocea Andrei.

Citește și La Şcoala Populară de Arte, profesorii şi elevii sunt de neclintit: „Noi păstrăm tradiţia!”

Când s-a întors de la concurs, Andra mi-a spus de dorința compozitorului și m-a rugat să o ajut cu câteva poezii în limba engleză pe care să i le trimită. I-am adus o ediție Mihai Eminescu, în traducerea lui Corneliu M. Popescu (e, în fapt, cea mai bună versiune în limba engleză). I-am trimis mai multe poezii: „Ce e amorul? „Odă în metru antic”, „Floare albastră”, „Atât de fragedă”, „Și dacă…”, „Somnoroase păsărele”, „Luceafărul”, desigur. Corespondența mea cu compozitorul, întinsă pe un an, poate face obiectul unei cărți.
Franke-Blom a ales „Și dacă…” și „Somnoroase păsărele”, numindu-le „Două cântece pe versuri de Eminescu”. Inițial, lucrările au fost doar pentru mezzosoprană și pian, dar apoi, când i-am explicat că avem orchestră completă (credea că avem orchestră de cameră, nu simfonică, mă tot întreba de contrafagot și tubă), le-a transformat în lieduri pentru orchestră și voce, iar ca bonus a compus și poemul simfonic „Luceafărul”.

Compozitorul a mai căutat date pe internet despre Eminescu (să vadă ce și cum s-a mai compus simfonic pornindu-se de la opera sa). L-am rugat să compună cum simte. Inutil de spus, nu a cerut nicio remunerație din partea Filarmonicii Pitești, donându-și creațiile instituției.

Citește și Lucian Cioată a vernisat o expoziţie la 81 de ani

Repetițiile au început cu dirijorul Vlad Agachi de la Filarmonica Pitești

L-am ales ca dirijor pe Vlad Agachi, fost angajat al instituției, și au început repetițiile. În prima parte au fost interpretate, în deschidere, de către Andra, cele două lieduri, a urmat poemul simfonic „Luceafărul”. Toate cele trei lucrări au fost foarte bine primite de către public. În partea a doua, s-a interpretat Simfonia nr. 41, „Jupiter”, a lui Mozart.

Franke-Blom, cu care am păstrat legătura, s-a născut la 4 aprilie 1941 în oraşul Norrköping al Suediei, oraş în care trăieşte şi îşi desfășoară activitatea componistică. După cum scria Andra mai târziu, „prima piesă, «Drowsy birds» – «Somnoroase păsărele», debutează, parcă sfidând regulile armonice, cu o înșiruire de cvinte paralele înlănțuite într-un tempo ales cu mare precizie, pătrimea cca 52 «Dolcissimo», în măsura unui vals lent de ¾, aspecte ce zugrăvesc încă de la bun început o imagine feerică, de basm. Nuanțele sunt estompate, interiorizate pe întreg parcursul compoziției, de la p-mp-mf-mp-p-pp.” Cam cu așa ceva se „mănâncă” muzica clasică, atunci când ești profesionist! Dar nu insist, pierdem cititorii! Am vrut să arăt ce mari valori avem în Pitești! Un mare artist nu e doar „o voce”, dar are cunoștințe muzicale uriașe.

Citește și Câștigătorul Concursului de vioară de la Festivalul Enescu, solist la Filarmonica Pitești

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii