Web Analytics

Lucian Cioată a vernisat o expoziţie la 81 de ani

de | 29.04.2021 13:17 | Cultură, Actualitate

A fost o perioadă (sfârșitul anilor 60 – începutul anilor 70) când Piteștiul dădea ora exactă în pictura românească! Perioadă în care „se întreceau”, dar mai bine zis conviețuiau aici pictori de talia lui Sorin Ilfoveanu, Ion Gheorghe-Vrăneanțu, Lucian Cioată ori Aurel Calotă, sub privirile critice ale lui Roland Anceanu. Ținându-se cont de valoarea lor artistică, au fost ascultați de autorități și respectați.

Așa au reușit aceștia să impună înfiinţarea Galeriei de Artă a Muzeului Judeţean Argeş (1971), Galeriei de Artă Naivă, Piteşti (1971), Filialei Piteşti a Uniunii Artiştilor Plastici (1975). Vrăneanțu a plecat sărac din această lume (își păstrase un tablou pentru înmormântare), Aurel Calotă a sfârșit la azil. Din fericire, încă sunt activi Sorin Ilfoveanu (care, prin asocierea cu marele om de afaceri Gh. Badea, și-a amenajat o impresionantă galerie, în Pitești, sporind zestrea culturală a oraşului) și Lucian Cioată. Acesta din urmă tocmai a vernisat expoziția „Dialog”, în cadrul Galeriei 9 din Brașov, alături de fiica sa, Maria. De menționat că Lucian Cioată a expus ultima oară la Pitești, la Muzeul Județean Argeș, în 2014.

Maria Cioată, alături de tatăl său

Maria Cioată, alături de tatăl său

Fiica l-a urmat, are o carieră internațională

Un mare piteștean, de certă talie națională și internațională, cu care ar trebui să ne mândrim mai mult, deși s-a stabilit la București. Dar să ne mândrim și cu fiica sa. E normal să ne recunoaștem valorile. Iată câteva motive, pentru că memoria noastră e tot mai scurtă! Maria Cioată s-a născut în 1969, la Pitești. Tatăl ei, pictorul Lucian Cioată, a avut un rol important în formarea ei. A absolvit Liceul de Artă „Nicolae Tonitza” și Universitatea Națională de Artă din București. După absolvirea Secției de Ceramică și sticlă, în 1997, participă constant la expoziții, bienale și simpozioane de artă. A fost invitată să participe la toate expozițiile de grup din Germania, Portugalia, Italia, Finlanda, Bulgaria, S.U.A. Câștigă premiul 1 la Bienala Internațională de Artă Contemporană-Florența Italia; Mențiune de onoare – „Concorso internationale della ceramica d’arte cita di Goaldo Tadino” și Premiul Internațional al Națiunilor.

A pornit de jos, de la Cooperativa ”Muncitoarea” Topoloveni

Lucian Cioată, celebrul nostru pictor, s-a născut la Piteşti, Argeş, la data de 27 iunie 1940. Artist plastic, profesor, publicist. A urmat Şcoala Medie Nr. 3, Piteşti (1959), Institutul Pedagogic, Bucureşti (1964), are specializare în desen la clasa profesorului Marin Predescu. Își începe activitatea profesională la Cooperativa „Muncitoarea” Topoloveni (chiar a pornit de jos!), apoi continuă la Galeria de Artă Piteşti, Muzeul Judeţean Argeş, la Fondul Plastic, Bucureşti, ajunge şef catedră la Universitatea „Humanitas”, Bucureşti. Pictează în continuare, vernisează în continuare și se bucură de același succes ca și acum 50 de ani! Poate îl vedem pe simezele de la… Ilfoveanu!!!
Ion Dumitrescu

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii