Web Analytics
scris luni, 17.10.2022

Turism montan: Fundația Conservation Carpathia lansează o nouă sesiune de consultanță gratuită pentru autorizarea de Puncte Gastronomice Locale în zona Munților Făgăraș

Orice producător local din zona Munților Făgăraș, care realizează în propria gospodărie ingredientele necesare pregătirii bucatelor, poate primi la masă turiști, și poate obține venituri constante, dacă se autorizează ca Punct Gastronomic Local. Fundația Conservation Carpathia, în parteneriat cu Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentară Argeș, lansează un program de consultanță gratuită pentru obținerea autorizării.

Turism montan: Fundația Conservation Carpathia lansează o nouă sesiune de consultanță gratuită pentru autorizarea de Puncte Gastronomice Locale în zona Munților Făgăraș

Citește și: Profesor de la Teiuleanu, acuzat că a agresat sexual o elevă. Poliția și Inspectoratul Școlar au demarat anchete

Programul se desfășoară în perioada octombrie 2022-martie 2023 și sprijină micii antreprenori cu asistență tehnică gratuită în procesul de autorizare a unui Punct Gastronomic Local. Înscrierile în programul de consultanță gratuită se efectuează online, completând un formular, dar și telefonic la 0749 094806.

Comunele vizate de programul de consultanță sunt: Dâmbovicioara, Rucăr, Dragoslavele, Stoenesti, Valea Mare Pravăț, Bughea de Sus, Lerești, Nucșoara, Albestii de Muscel, Arefu, Sălătrucu, Cetățeni.

„Zona Munților Făgăraș are toate premizele dezvoltării unei rețele de Puncte Gastronomice Locale. Natura este deja o atracție turistică, oamenii din comunități sunt harnici, iar în gospodăriile lor se produc multe preparate de calitate, realizate după rețete tradiționale, cu gust și cel mai important, naturale. Există o reticență nejustificată privind autorizarea de Puncte Gastronomice Locale care vine mai degrabă din teama de birocrație, însă odată intrați în procesul de consultanță și asistență tehnică, totul se simplifică. Echipa Afaceri Verzi oferă consilierea pas cu pas, gratuit, astfel încât gospodăriile care se încadrează în criteriile de obținere a autorizației, să beneficieze de sprijin”, a declarat Istvan Szabo, Manager Afaceri Verzi, Fundația Conservation Carpathia.

„Crearea Punctelor Gastronomice Locale aduce beneficii atât oamenilor care trăiesc din producția pe care o realizează în propria gospodărie, dar și turiștilor care se pot bucura de o masă cu ingrediente locale și gust, atunci când vizitează zona. Susținem crearea acestor puncte gastronomice și ne implicăm în procesul obținerii autorizației, preocupându-ne de siguranța turiștilor și punând în practică împreună cu familia în proces de autorizare, toate normele în vigoare”, a declarat Dr. Dumitru Sorin Sorescu, Director Executiv DSVSA Argeș.

Ce este un Punct Gastronomic Local?

Punctele Gastronomice Locale sunt puncte de tip familial, cu bucătărie țărănească, care oferă turiștilor mâncare locală, simplă, proaspătă, produsă în propria gospodărie sau în vecinătatea acesteia, cu respectarea normelor şi condiţiilor de igienă, astfel încât sănătatea şi integritatea turistului să nu fie puse în pericol. Practic, localnicii invită la masa lor musafirii veniți în vacanță în sat, oportunitate care poate reprezenta o sursă de venit importantă pentru aceștia. Servirea mesei într-un Punct Gastronomic Local se face în gospodăria proprie, pentru 12 persoane, iar meniul zilnic cuprinde un număr redus de preparate locale, tradiționale, gătite de proprietar și de membrii familiei acestuia.

Citește și: „Călugărul-amant” şi banii pentru schitul inexistent de la Cetăţeni

Meniul se bazează pe ingredientele și pe rețete locale. Se gătesc cel mult 2 feluri de ciorbe sau supe, 2 feluri principale și eventual 2 feluri de desert, după specificul local al zonei în care este înființat Punctul Gastronomic Local.

Meniul este preparat şi servit în decursul aceleiaşi zile. Metodele de preparare ale meniului sunt, pe cât posibil, tradiţionale, respectându-se condiţiile de igienă în momentul preparării.

Având în vedere că aceste tipuri de activităţi depăşesc cadrul consumului privat, este necesară obţinerea documentului de înregistrare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu Ordinul ANSVSA nr. 111/2008.

Ce beneficii aduce un Punct Gastronomic Local

Un Punct Gastronomic Local poate genera venituri constante pentru producătorii locali din zona Munților Făgăraș și susține o creștere economică pe termen lung pentru economia locală.

Vizitatorii care ajung în sudul Munților Făgăraș pot opri la masa unui localnic autorizat și se pot bucura de mâncare cu gust local, ingrediente naturale, specifice zonei.

Citește și: Fosta juristă de la Direcția Generală de Evidenţă a Persoanelor Argeș a câştigat procesul cu directorul Badea

Un punct gastronomic local mai poate genera venituri și din vânzarea altor produse pe care le realizează familia, brânzeturi și diferite lactate, fructe, legume, gemuri și dulcețuri, zacuști sau produse de meșteșugărit.

Fundația Conservation Carpathia, prin programul Afaceri Verzi, a lansat în 2021 programul de consultanță privind crearea Punctelor Gastronomice Locale în zona Munților Făgăraș. Până acum, de program au beneficiat mai multe familii, iar în primăvara anului 2021 a și fost creat primul Punct Gastronomic Local în Podu Dâmboviței.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Un bulevard de multe milioane

Valoarea proiectării și a execuției rezultată din licitația prin care a fost desemnat executantul lucrărilor de reabilitare a fost de 5.530.577,91...