Trei familii sifonează între ele fonduri de 5 milioane euro

de | 7.07.2011 15:46 | Dezvăluiri

# Scandalul cu fonduri europene POSDRU # UNPR-iştii Emil Dina, Nichifor Bălan şi Niculaie Jianu au transformat un proiect de anvergură într-o afacere de cumetrie # Copiii celor trei sunt pe ştatul Proiectului Copmed, de unde încasează lunar venituri fabuloase, ca şi părinţii lor. Proiectul Copmed- Competenţe pentru protecţia mediului, în valoare de aproximativ 5 milione de euro, derulat în parteneriat de Asociaţia „Solidaritatea Umană” Piteşti, Universitatea Politehnică Bucureşti, Stathis Pantazis SRL (Grecia) şi S.C.  Mondial  Casa  Group  S.R.L. Bucureşti este departe de a fi intrat în ape mai liniştite. Mocneşte un nou scandal, după ce noul lider al ASU, Nichifor Bălan, a preluat nu doar managementul proiectului, ci l-a înşurubat şi pe fiul său, Bogdan Bălan, în organigramă. Asta, după ce înaintea venirii lui Bălan, proiectul şi asociaţia au fost la un pas să se destrame tocmai pentru că managerului Emil Dina i se reproşa de către parteneri transformarea acestuia într-o afacere de familie. În fine, scopul proiectului şi anume acela de a sprijini educarea resurselor umane (angajaţilor şi a managerilor) în scopul introducerii biotehnologiilor în procesele de protecţie a mediului şi reducerea poluării apelor, atinge un domeniu foarte pretenţios şi extrem de specializat pentru care niciunul dintre cei mai bine plătiţi oameni din program, Dina, Bălan, Jianu şi copiii lor nu au vreo calificare.

Doar familiile şi prietenii au acces la caşcaval

Demarat în vara lui 2010, cel mai mare proiect pe fonduri europene din Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – POSDRU, din sudul României, promitea să fie un exemplu despre cum ţara noastră poate accesa şi cheltui eficient bani europeni, într-un context în care statul român era acuzat de diletantism în domeniu. La scurt timp, în februarie 2011, realitatea avea să demonstreze că oamenii implicaţi, cel puţin în componenta piteşteană a proiectului, sunt prea mici pentru o pălărie atât de mare, de frumoasă şi de pretenţioasă. Aşa cum se întâmplă la noi, la români, lupta pentru caşcaval a dat în fiert şi în primă instanţă toată lumea l-a pus la zid pe Emil Dina pentru că dijmuia milioanele din proiect împreună cu fiica sa, Tatiana Aurora Dina. Apoi a venit rândul colonelului MApN în rezervă Niculae Jianu să fie acuzat că şi-a adus ambii copii, Cristina Gănescu şi Alexandru Jianu, ca să pape nişte bani alături de el în proiect. În fine, acum privirile sunt aţintite asupra lui Nichifor Bălan, naş al familiei Jianu, care, imediat după ce a venit în chip de salvator al proiectului şi asociaţiei, şi-a adus şi el fiul, Bogdan, alături de ceilalţi, başca nişte colegi de la Apă Canal, despre care se vorbeşte că i-ar da lui Bălan 50% din cât câştigă fiecare în proiect. Aşadar, vorbim de o afacere de familie, de familii mai bine zis. Un lucru trebuie menţionat totuşi, Niculae Jianu, Nichifor Bălan, Emil Dina şi Dumitru Voiculescu, tot colonel în rezervă se numără printre cei care au pus bazele Asociaţiei “Solidaritatea Umană”, o entitate care a avut mulţi ani statutul de instituţie de interes public, statut acordat prin hotărâre de Guvern.

Nichifor Bălan: “Nu este nimic ilegal în ceea ce facem”

Actualul preşedinte al asociaţiei, reprezentantul legal al acesteia în proiect şi  coordonator de activităţi al proiectului Copmed ne-a declarat următoarele: “Nu este nimic ilegal sau incompatibil în ceea ce facem. În primul rând, în orice proiect accesat este normal ca mai întâi să fie întrebaţi dacă vor şi dacă pot, conform cu pregătirea, să lucreze membrii fondatori şi membrii asociaţiei. Aşa au apărut în proiect Dina, Jianu, Bălan, Voiculescu, Orăşanu (directoarea financiar contabilă a Primăriei Piteşti)  sau Pantea (Ion Pantea, alt colonel în rezervă, dar de jandarmi, n.red) pentru că toţi au una din aceste calităţi, dar şi calificări profesionale care le permit să facă parte din echipă. Apoi, asociaţia este una care are dreptul prin lege să dea de muncă membrilor săi şi familiilor acestora în măsura în care pregătirea profesională le permite. În proiectul Copmed, noi, cei de la Piteşti, ne ocupăm de organizare şi de managementul resurselor umane, adică de gestionarea grupurilor ţintă. Eu, Jianu, Dina, Voiculescu şi Pantea avem calificări în acest domeniu, fiica lui Dina, Tatiana, este cea care a adus proiectul şi are studii care îi permit să lucreze, fata lui Jianu, Cristina, este cadru universitar şi este calificată pentru munca pe care o face, iar fiul lui, Alexandru, este de asemenea absolvent de teologie şi asistenţă socială şi calificat să lucreze în proiect. În ceea ce îl priveşte pe băiatul meu, Bogdan, el nu mai are alt serviciu, este absolvent de inginerie fizică nucleară şi are trei mastere, inclusiv unul în managementul resurselor umane. Este normal să-ţi formezi o echipă din cei apropiaţi, pe care îi cunoşti şi în care ai încredere, atunci când vrei să faci un lucru bun. În plus vă spun că toţi aceşti oameni şi copiii lor au intrat în proiect după ce CV-urile lor au fost analizate şi acceptate de Organismul Intermediar Regional –OIR. Băiatul meu e cel mai bun pentru acel post, de aceea a şi intrat în proiect.”

Lipsă de transparenţă în privinţa activităţilor şi cheltuirii banilor din proiect

În mod normal, tot ceea ce presupune bani publici, inclusiv fonduri europene, intră sub incidenţa legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiiile de interes public. În baza aceleiaşi legi, există obligativitatea postării pe site-ul instituţiei care gestionează banii, în cazul de faţă pe www.asu-pitesti.ro şi pe pagina web a proiectului, www.biotehnologia.ro/site, a tuturor cheltuielilor, inclusiv a celor cu salariile. Din păcate însă, proiectul suferă de lipsă aproape totală de transparenţă, chestiune care nu poate decât să genereze suspiciuni privind cheltuirea celor 5 milioane de euro reprezentând bani europeni. De exemplu, nu sunt făcute publice lucruri elementare, precum adresele, datele de contact şi persoanele de contact pentru cele 8 centre de informare deschise în Timisoara, Cluj Napoca, Iaşi, Constanţa, Braşov, Craiova, Ploieşti şi Bucureşti, centre pentru care s-au achiziţionat piese de mobilier, tehnică IT, birotică, papetărie etc. O altă anomalie este aceea că de la debutul proiectului, în iulie 2010 şi până în mai 2011 toată corespondenţa privind programul de achiziţii a fost direcţionată către şi dinspre adresa personală de mail a lui Emil Dina, managerul Copmed. Sunt doar două dintre multele aspecte care demonstrează că informaţii vitale despre derularea proiectului şi care ar trebui să fie publice sunt confidenţializate deliberat, tocmai pentru ca să ascundă circuitul cheltuirii banilor. Dar despre toate datele care au fost făcute sau nu publice până acum (despre un proiect UE derulat cu 5 miloane euro, subliniem acest lucru !!!) vom reveni într-o ediţie viitoare.

Salariile lor şi ale copiilor

Emil Dina (fost viceprimar al Piteştiului) – 290 milioane lei vechi brut (200 milioane lei net)

Tatiana Dina (fiica sa) – 90 milioane lei vechi brut (65 milioane lei net)

Niculae Jianu (col. în rezervă MApN) – 90 milioane lei vechi brut (65 milioane lei net)

Cristina Gănescu (fata colonelului Jianu) – 90 milioane lei vechi brut (65 milioane lei net)

Alexandru Jianu (fiul colonelului Jianu, absolvent de Teologie) – 71 milioane lei vechi brut (50 milioane net)

Nichifor Bălan (fost consilier judeţean) – 71 milioane lei vechi brut (50 milioane net)

Bogdan Bălan (fiul lui Nichifor Bălan) –  71 milioane lei vechi br
ut (50 milioane net)

Floarea Orăşanu (director economic Primăria Piteşti) – 45 milioane lei vechi brut (30 milioane lei net)

Facem precizarea că valoarea salariilor pentru Alexandru Jianu, Bogdan Bălan şi Nichifor Bălan ne-a fost furnizată de cel din urmă, drept pentru care păstrăm o rezervă asupra corectitudinii lor.

Comentarii şi mesaje despre Proiectul Copmed, sosite pe adresa ziarului

În cele patru luni de când Jurnalul de Argeş a abordat pentru prima oară problema proiectului de 5 milioane de euro, pe adresa ziarului au sosit numeroase mesaje şi comentarii referitoare la practicile celor implicaţi. În cele ce urmează vi le prezentăm pe cele mai elocvente, cu precizarea că cine vrea să le verifice existenţa poate intra pe site-ul ziarului nostru:
# ce se mai aude cu acest proiect de familie in care brusc, toti membrii familiilor sefilor au devenit specialisti pe bani europeni??
# verificati va rog acest proiect in bataie de joc pe banii europeni: si-au angajat cu salarii de 200 milioane/luna copiii, finii, etc, cate 5-6/familie implicata. fiecare ridica cate 1 miliard minim pe luna fara sa faca nimicc, jaf la drumul mareee
# nu sunt angajati toti dintr o familie!!!! bunicile nu le-au angajat.  or sa dea banii inapoi si cu dobanda
# Proiectul este un mare hoit . Ca pute rau de tot vede toata lumea. Mirosul lui l-a atras acum pe unul, Voiculescu, de la PDL.
# nu doar Voiculescu e bagat acolo cu toate neamurile ci toti, familia Balan, – baiatul, sotia si sotia baiatului deci 4 oameni bagati, Tintila (directoare la Primăria Piteşti, n red) la fel, Voiculescu, tot UNPR-ul si PDL-ul are oameni bagati pe 100-150 milioane/luna
# e pacat ca banii europeni sunt asa risipiti, ar trebui sa faca publica lista cu angajatii sa vedem daca sunt bagati de la bunic la nepot plus toti prietenii care dau parandaratul
# cei de la Comisia Europeana sunt la curent cu jaful facut de Jianu&Balan& co in curand proiectul va fi sistat, maxim 2 luni
# Sunteti niste mincinosi, cunosc situatia din proiect si sunt foarte multe minciuni. Bogdan Balan castiga sub 4.000 euro lunar in cadrul proiectului iar tatal sau Nichifor mult mai putin, sub 3.000 de euro. Ei pun practic proiectul pe roate ca pana sa vina ei nu se facea nimic. Asa ca 7-8 mii de euro pentru amandoi nu mi se pare mult tinand cont ce incompetenti sunt acolo si ca ei duc greul unui proiect important pentru Romania
# 7.000 Euro adica aproape 300 milioane lunar pentru familia Balan???? Ce pot sa faca oamenii astia pentru ca sa primeasca un Logan pe luna practic???
Ce implicare??? Eu il vad mereu pe Balan cu copii la plimbare pe Centru, prin Strand, etc. Deci ce implicare pentru caruta asta de bani???
# balan bogdan e numai cu nasul pe sus de cand ia sute de milioane din banii europeni, in plus face joc dublu pentru PDL. or sa dea banii inapoi ca nu au facut nimic in proiect
# mergeti si filmati o “conferinta” din cadrul proiectului…. veti vedea o reuniune de familie (balan, dina, jianu, orasanu, etc ), fiecare familie ridica lunar de la casierie in jur de 10.000 euro direct sau prin oameni bagati in proiect care sunt “ompozitati” cu 50% de Balan
# au plecat la munte si la mare cu tot familionul pe bani grei..la 5 stele cum n-au visat in viata lor taranoii astia… plus ca vor pleca in vreo 5 tari straine in aceleasi conditii
# cei 2 sunt rude prin alianta, e adevarat tot ce se scrie. slugarnicia lui balan e cumparata cu aproximativ 1500 euro/luna, bani pentru care executa tot ce ii zice jianu
# cine nu ar vrea sa i se deseneze scheme si sa le execute pe o caciula de bani? dl balan se vinde si se vinde frumos si scump
# Balan Nichifor este un pupincurist notoriu gata sa pupe fundul oferit de sef pentru cativa lei. Baiatul lui, Bogdan i-a mostenit obiceiul si pupa funduri prin PSD de cate ori apuca, doar doar i se mai da si lui o functie, un bussines, ceva. Multi insa s-au prins de jocul dublu pe care il face si e folosit doar sa transmita mesaje (false) de dezinformare catre aripa lui taica-su UNPR-PDL. Pana se prind si cei din PDL si va fi aruncat pe faras nemaifiind folositor
# cu oameni ca balan cu curu-n doua barci, gata sa vanda si pe masa pe 1 leu, nu ajungem departe. rusine daca asemenea specimene sunt la conducere!
# Nu va este rusine sa pupati in cur unu ca Balan? Ce a facut Balan de trebuie ridicat in slavi? Isi ia bani pe munca altora, se injura ca la usa cortului cu toata lumea, e un parvenit si un profitor. Ce consultanta domnule, ce munca de top management? Iar fius-o alta pramatie. Nu este suficient sa te cheme Balan sau sa fii smecher. Trebuie sa te duca si capul iar in cazul lor este imposibil. Eu am lucrat cu acesti oameni si stiu de ceea ce sunt in stare. Ti-ar lua si banii de autobuz daca ar putea. Niste cacaciosi , el, nevasta-sa, fius-o desteptu tzarii si nora-sa inteligenta intruchipata
# Ia auzi-ti fratilor , unul dintre liderii PSD ARGES Bogdan Balan. Pai daca si Balan junior este un lider atunci ar trebui sa se desfiinteze PSD-UL . Asta nu e in stare sa se lege la sireturi si e mare lider. De tacs-o nici nu mai vorbim. Auzi la ei , munca de top management care se plateste in multinationala cu 3-4 mii de euro. Pai are asta fata de multinationala cand el se balacareste ca la usa cortului cu toata lumea? Banii, unde sunt banii, dati-mi banii, mi-ati luat banii. Numai asta stie Balan sa zica.
# cred ca glumiti cu onestitatea celor din familia balan. fara sa ocupe nicio functie de conducere mai mult de cateva luni- balan junior plus un mandat de consilier al seniorului balan (platit modic cu 5 mil/luna am inteles) au resusit sa aiva 4-5 masini si 3-4 case/apartamente
# de unde domnilor??? din onestitate??? sa intelegem ca toti muncitorii “onesti” din arpechim cum au fost cei din familia simpson balan au asa averi?? pe naiba onesti!!!!!
# Balan taie facturi de consultanta pe munca altora si voi spuneti ca e cinstit? Acest proiect de 5 milioane de euro are toate sansele sa pice din cauza lacomiei unora. Aici nu vorbim de capacitatea intelectuala a lui BALAN ci de capacitatea buzunarului acestui om. Sa le fie rusine lor celor din aceasta familie pentru ceea ce fac nu celor care vorbesc despre ei, indiferent ca e de bine sau de rau.
# Doamne citesc si ma minunez.Cel mai bun din judet? Sa va fie rusineeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee. Poate cel mai bun din judet la plagiat proiectele altora. Sa ne expuna si noua domnul Balan portofoliul sau de proiecte dar sa fie in stare sa le si sustina , nu proiectele scrise de altii si asumate de dumnealui. Si lasati-o moale cu multinatioanala ca macane.
# am fost coleg la scoala cu dl Dina E varza omul Nu stie nimic, totul pe pile… Nu reusea niciodata sa-si ia examenul fara….ajutor
# A stiut el Balan de ce pleaca din PSD! A facut ce-a facut si si-a bagat manutele in borcanul cu miere de 5 milioane de euroi al Asociatiei Solidaritatea Umana! sa vedem cand va pleca si juniorul Balan Bogdan tot pe vreo pleasca de genul….
# Cei care au intrat au facut-o pentru bani si e o veste proasta, Balan Nechifor e peste Dina si Jianu ca si hotie, va baga mana si mai mult in banii europeni. El pe filiera PDL-UNPR iar baiatul, Bogdan Balan, ii tine spatele in PSD fiind mana dreapta a lui Radu Vasilica
# balan nichifor e pus de jianu presedinte la sto’ ca sunt rude i-a nasit fata lui jianu si corb la corb nu scoate ochii. probabil pentru 50 milioane pe luna se va cumpara tacerea presedintelui Nichifor Balan si linistea lui Jianu si Dina
# bataie de joc pe banii europeni. de nu vor fi pusi astia sa isi vanda casele ca sa dea banii inapoi dupa vreun audit mai serios.
# In cadrul proiectului se fac foarte multe magarii ce pot fi usor dovedite:
– Balan Bogdan si Balan Nichifor iau parandarat 50% de la toti angajatii adusi de ei (mai multi de la APA-canal, prieteni, rude, etc)
– foile de combustibil fac 5/deplasare chiar daca pleca toti 5 intr-o masina
– toate achizitiile sunt cel putin cu 40% mai scumpe decat pretul uzual
de piata
(Material realizat de Florin Silvestru)

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii