Web Analytics
scris sâmbătă, 07.01.2023

Tradiții şi superstiţii de Sfântul Ioan Botezătorul. Ce să faci azi ca să-ți meargă bine tot anul

De sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul sunt legate o serie de tradiţii şi obiceiuri. Potrivit tradiţiei populare, cine nu râde în această zi de mare sărbătoare va fi trist tot anul. Biserica Creștină a fixat mai multe sărbători pentru prăznuirea sa: zămislirea (23 septembrie), ca botezător (7 ianuarie), ziua nașterii (24 iunie) și ziua morții sale (29 august).

Tradiții şi superstiţii de Sfântul Ioan Botezătorul. Ce să faci azi ca să-ți meargă bine tot anul

Citește și: Mesajele pe Whatsapp vor putea fi trimise și cu internetul oprit

Tradiția ne spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului. Azi nu se bea vin roșu, deoarece această băutură amintește de martirajul Sfântului Prooroc Ioan, care a murit în numele credinței. Se bea vin alb, sfințit la Biserică. De sărbătoare Sfântul Ion, pe 7 ianuarie, nu se stinge candela! Aceasta arde pentru bunăstare în familie. În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi. Totodată, de Sfântul Ion nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor.

Citește și: Minune de sărbători! Câmpulungul a primit 4,2 milioane lei de la bugetul de stat pentru spaţii verzi

Un obicei întâlnit în anumite zone ale țării în această zi este “Iordăneala”. Mai mulți tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ioan Botezătorul, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineața acestei zile la biserică și după terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Oamenii “iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc.

Potrivit tradiției populare, după această sărbătoare se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *