Web Analytics
scris miercuri, 30.10.2013

Toamna se numără fraudele la BCR Argeş

Nu mai puțin de opt piteșteni au reclamat la Poliție, de vineri și până marți la prânz, faptul că din cutiile de valori pe care le dețineau la sucursala Argeș a BCR le-au dispărut sume mari de bani, cuprinse între 113.000 și 400.000 de euro. Din informațiile noastre, printre păgubiți se numără și patronul de la EMCO, unul dintre constructorii de top de rețele electrice de joasă, medie și înaltă tensiune din Argeș și din sudul țării. În orice caz, pentru BCR Argeș problema este cu atât mai delicată cu cât nu este pentru prima dată când sucursala județeană și agențiile sale sunt implicate în cazuri de fraude. De altfel, la capitolul nereguli, BCR Argeș are un trecut foarte neonorant în ultimii cinci ani.

Toamna se numără fraudele la BCR Argeş

Eugen Florea, păgubit: „Două persoane cu genți voluminoase au intrat după mine în camera de tezaur ”

A fost mare agitație, ieri, în jurul sucursalei județene BCR din Centrul Piteștiului. Dacă angajații băncii, ca și polițiștii criminaliști veniți la fața locului să ia amprente, au fost tăcuți precum… peștii, nu același lucru se poate spune despre păgubiți. Am stat mai mult de vorbă cu Eugen Florea, cel care a depus prima plângere în acest caz vinerea trecută, reclamând că din cutia de valori pe care o avea depusă la BCR Argeș i-au dispărut 130.000 de dolari, 49.000 lei și obiecte din aur. „După ce am fost săptămâna trecută să îmi verific cutia de valori, două persoane cu genți voluminoase au intrat după mine. Din înregistrările camerelor de supraveghere de la intrarea în camera de tezaur rezultă că una dintre persoane a stat 7 minute, iar cealaltă 18 minute”, spune Eugen Florea, care ne-a precizat faptul că la cutia sa de valori nu sunt semne că aceasta ar fi fost forțată. Nu este deloc exclus ca în cele 18 minute, cât au stat cele două persoane în camera de tezaur a BCR Argeș, să fi fost comise jafurile și la alte cutii de valori.
„Plăteam chirie 373 lei trimestrial la BCR pentru respectiva cutie de valori, mult mai mult ca la alte bănci. Înainte am avut banii la banca ATP și acolo erau comisioane mult mai mici. Plus că la ATP Bank aveau sisteme foarte bune de supraveghere. La BCR nu sunt camere de supraveghere în camera de tezaur. Puteau măcar să pună senzori pe ușă”, ne-a declarat același Eugen Florea. Interesant este și cum a ajuns acesta să își depună banii într-o cutie de valori la BCR: „Am avut înainte depozit, tot la BCR, dar când l-am închis, am plătit comision mai mare decât dobânda. A trebuit să mai dau 150 de dolari ca să pot închide contul.” Legat de faptul că unii oficiali ai băncii spun că ar putea fi și o înscenare, Eugen Florea e ferm: „Am documente justificative pentru toți banii depuși la BCR. Oricum, în caz că mă decid să dau banca în judecată, am șanse 99% de câștig.”

Ionuț Stanimir, director Comunicare BCR: „Până la accesul în camera de Tezaur, există multiple puncte de monitorizare și înregistrare video”

Referitor la siguranța camerei de tezaur din cadrul băncii, Ionuț Stanimir, directorul executiv al Direcției Comunicare din cadrul BCR ne-a declarat: „Banca colaborează cu Poliția și a pus la dispozitia anchetatorilor toate probele materiale și înregistrările electronice pentru stabilirea adevărului. În cazul oricărui incident, unde se constată încălcarea regulilor și procedurilor de către angajați, banca formulează plângere penală, persoanele vinovate sunt concediate, iar clienții despăgubiți integral. Punctual aș dori să vă precizez că până la accesul în camera de Tezaur există multiple puncte de monitorizare și înregistrare video, iar măsurile de siguranță și securitate sunt multiple: accesul securizat și monitorizat în incinta băncii, accesul securizat și monitorizat în zona de tezaur, precum și accesul securizat în camera de tezaur. Din motive de confidențialitate, nu pot exista camere video și în camera de tezaur.”

Istoricul fraudelor comise în ultimii 5 ani la BCR, în Argeș

O angajată de la agenția BCR Găvana a sustras 9.500 de euro din contul unei familii

Anul trecut, Daniela Pătru și-a dat demisia de la agenția BCR Găvana pentru că a sustras 9.500 euro din contul familiei Moise din Pitești. Familia Moise lucrează de ani buni în Spania și toate economiile ei, 9.500 euro, le avea depuse într-un cont al sucursalei BCR Găvana. Când soții Moise au venit în țară să lichideze contul, au constatat cu stupoare că banii lor dispăruseră încă de la începutul anului. Funcţionara bănuită de fraudă a demisionat. Ca să limiteze efectele scandalului, BCR a anunțat la câteva zile după descoperirea fraudei că paguba a fost acoperită și soții Moise au reintrat în posesia banilor.

Funcţionarele care au fraudat BCR Câmpulung  cu 7,5 miliarde lei vechi au înstrăinat toate bunurile de pe numele lor

În 2008, una dintre funcţionarele BCR de la sucursala Vişoi, Valerica Voican, a fost dată afară după ce a dat o „gaură” de circa 1,5 miliarde de lei vechi în conturile clienților. Jurnalul de Argeș a dezvăluit că povestea s-a repetat și în 2011, atunci când o altă funcţionară, Elena Tudor, şi-a pierdut locul de muncă fiind bănuită că a sustras din conturile clienţilor peste 6 miliarde de lei vechi. Cele două foste angajate ale BCR au dosar de cercetare la Poliția Câmpulung pentru sustragerea a 7,5 miliarde de lei vechi, în urma unor plângeri penale făcute chiar de către conducerea băncii. Și, în mod ciudat, înainte ca BCR să apuce să depună plângeri împotriva lor, cele două au înstrăinat toate bunurile existente pe numele lor.
De amintit aici şi cazul unui fost director al BCR Câmpulung, care a dispărut din zonă doar pentru câteva luni, imediat după mega-circul creditelor din jurul fostei societăţi ARO şi a firmelor căpuşă. Circul n-a fost făcut public de bancă, dar a rămas în folclorul local ca o nebuloasă, mai ales că personajul a reapărut în zonă de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat.

BCR Argeș are zeci de procese cu clienții pentru comisioane abuzive

Mai trebuie spus că zeci de clienți ai BCR Argeș au dat în judecată banca pentru diferite comisioane și clauze abuzive. Interesant este faptul că din totalul de 18 procese definitivate la nivelul întregii ţări, până la începutul acestui an BCR pierduse în judeţul Argeş cele mai multe procese în mod irevocabil, adică nu mai puțin de 7.
Material realizat de Denis Grigorescu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită