Web Analytics

Tinerii dansatori au fost în centrul atenţiei la Festivalul Căluşului de la Stolnici

de | 1.06.2023 12:25 | Actualitate, Cultură, Home, Politica si Administratie

Săptămâna trecută, de Ziua Înălțării, la Stolnici, a fost organizată cea de a 33-a ediție a Festivalului Călușului Argeșean. La invitația primarului Sevastian Pupăză Roșu, președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, a fost prezent în mijlocul cetățenilor alături de vicepreședintele Adrian Bughiu și de administratorul public al județului, Cristian Puiu. La eveniment au fost prezenți și subprefectul Bogdan Minciunescu și primari din localitățile limitrofe.

„Festivalului Călușului Argeșean i se potrivește acest slogan cu Argeșul pe primul loc, pentru că este cel mai frumos dans popular românesc. Să nu uităm că acest dans, călușul, împreună cu lăutarii de la Pădureți au făcut istorie. Este un dans al războinicilor și în același timp un dans al iubirii și al vieții noastre de zi cu zi. Este un dans al iubirii de tradiții, de românism și de speranță în viitor. Iată, mai avem un moment excepțional, pentru că premiem cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie, o adevărată probă de rezistență să rămâi o familie fidelă 50 de ani în zilele de astăzi. Le urez ca și sărbătoarea de 75 de ani să o facem tot aici! Sper ca Dumnezeu să își aplece privire asupra noastră, a celor care vrem să ne petrecem viețile în liniște și în pace”, a spus cu acest prilej Ion Mînzînă, președintele Consiliul Judeţean Argeş.

De asemenea, Sevastian Pupăză Roșu, primarul comunei Stolnici, a ținut să precizeze: „La primele festivaluri erau doar trei ansambluri de călușari: Stolnici, Hârsești și Costești. Mă bucur că, în timp, acest dans care face parte din patrimoniul UNESCO a ajuns să capteze tot mai multe lume și în special tinerii. Și avem ocazia să vedem foarte mulți tineri îmbrăcați în costume populare care dansează călușul și cred că acesta este marele merit al festivalului. Îi mulțumesc președintelui Ion Mînzînă că este alături de noi, mulțumesc Consiliului Județean că ne sprijină în permanență în proiectele pe care le avem de dezvoltare a comunei noastre”.

Pe scenă au urcat cete de călușari din Bârla, Hârsești, Lunca Corbului, Costești și, desigur, Stolnici, precum și invitați din județul Olt. Nu au lipsit nici programele artistice oferite de Doina Argeșului, de la Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș, și artiști populari. Întregul eveniment s-a terminat cu un spectaculos foc de artificii. Primarul Sevastian Roșu Pupăză și președintele Ion Mînzînă au premiat Cuplurile de Aur, familiile care au împlinit 50 de ani de căsătorie. De asemenea, președintele CJ Argeș i-a înmânat primarului Pupăză Roşu o Diplomă de Excelență.

Citește și Loc de joacă lângă școală la Stolnici

Citește și Fotbaliștii alb-violeți au inaugurat noul teren de sport de la Stolnici

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *