Tenis de performanţă în scaunul cu rotile

de | 5.02.2014 22:55 | Actualitate

# Flavian Crăciun, un tânăr de 26 de ani aflat în scaunul cu rotile, speră să reprezinte România la Jocurile Paralimpice de la Rio din 2016, la tenis de câmp. În viață poți face orice dacă eşti ambiţios şi decis să îţi împlineşti visurile, indiferent de impedimente și dificultăți. Iar un exemplu absolut emoționant în acest sens este cel al lui Flavian Crăciun, un tânăr originar din Teleorman, care s-a stabilit la Pitești anul trecut, în septembrie, după ce prietena sa a fost mutată aici cu munca. La vârsta de 19 ani, Flavian a întâmpinat cel mai greu obstacol din viața sa. El a fost condamnat să se deplaseze într-un scaun cu rotile, după o intervenţie chirurgicală nereuşită pe coloană, ce l-a paralizat de la brâu în jos, ca urmare a unei operații de scolioză  făcută la un spital din București. Paradoxal, după ce a fost imobilizat într-un scaun cu rotile, Flavian a început să practice sportul, cu care nu avea nici în clin, nici în mânecă înainte de accidentul medical survenit: „După operație am mers la o fundație din București unde am interacționat pentru prima dată cu sportul și ușor am început să practic baschetul, atletismul și în final tenis de câmp. Tenisul mi-a plăcut cel mai mult și am început să mă axez de câțiva ani mai mult pe acest sport”, ne-a precizat Flavian. La șapte ani de la accident, tânărul a adunat numeroase medalii, atât la tenis, cât și la atletism la competițiile din România. În 2013, tânărul teleormănean a luat contact pentru prima dată cu competițiile internaționale după ce a participat la un turneu de tenis la Londra.

Din martie va fi între primii 100 de jucători din lume

Acest turneu i-a deschis mai multe șanse sportivului, iar începând din acest an, Flavi își dorește să participe la trei turnee internaționale pentru a intra în clasamentul ITF de tenis de câmp la categoria Quad. La această categorie sunt în lume doar 94 de sportivi înscrişi, iar Flavian este singurul român care participă la această categorie. Pentru anul în curs, Flavi îşi doreşte să rămână în continuare la categoria Quad, iar după turneele ce vor avea loc în acest an să se claseze pe un loc cât mai bun în clasament. Primul turneu la care va da curs invitaţiei se va desfăşura în luna martie în Israel, iar mai apoi vor urma altele în Spania şi în Franţa: „La turneul din Israel îmi doresc cel puțin o semifinală. Cred că sunt pregătit pentru asta. Regulamentul ITF spune că am nevoie de două competiții internaționale ca să fiu înregistrat în clasamentul internațional. Din martie, după competiția din Israel voi fi în primii 100 de jucători din lume”.

Îşi doreşte achiziţionarea unui căruţ de tenis nou

Dar înainte de a participa la turneele internaţionale, Flavian are mare nevoie de un căruţ special de tenis care să-l ajute în competiţii, însă lipsa banilor joacă un rol important. „De patru ani de zile încerc să obțin acest căruț de tenis. Prioritatea până la turneul din Israel este acest căruț care îmi este foarte necesar. Până acum, după 5 ani de activitate, am avut un scaun de pe vremea lui Ceauşescu, foarte vechi. La turneul din Anglia, aveam cel mai vechi şi uzat scaun, faţă de ceilalţi concurenţi care aveau unul nou şi performant”.
Flavian Crăciun se află legitimat la un club din Cluj, condus de preşedintele Comitetului Național Paralimpic, Sally Wood-Lamont. Deşi Comitetul l-a ajutat foarte mult la competiţii, plătindu-i taxa de participare, nu-i poate asigura sportivului un scaun rulant. Dintre oamenii de afaceri din Argeş impresionaţi de Flavian se numără şi Gabriel Moiceanu, director executiv ADI Servsal. Acesta l-a văzut pe sportiv antrenându-se şi a rămas surprins de ambiţia şi de pofta lui de viaţă și a pus deoparte pentru sportiv 5.000 de lei pentru a cumpăra un nou scaun rulant. „În Argeș am întâlnit oameni deschiși care m-au ajutat foarte mult. Domnul Gabriel Moiceanu mi-a fost alături tot timpul şi mă ajută pentru achiziţionarea căruţului. Am şi un antrenor, Gheorghe Gabriel, tot din Piteşti, de la un centru privat de tenis care mă ajută de bună voie. Am rămas surprins cum un oraş mic ca Piteştiul m-a ajutat atât de mult”, ne-a mai precizat Flavian.
Alex Vlaicu  

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii