Web Analytics
scris joi, 22.06.2017

Surpriză! Grupul IATSA a plătit ipoteca pentru vila familiei Motoc

7 VilaMotoc# Firma de la Ștefănești a achitat peste 600 de mii de lei în contul datoriei pentru care imobilul a fost scos la vânzare de executorul judecătoresc
Ultima licitație pentru vila din Pitești a familiei Motoc (imobil situat pe strada Simion Bărnuțiu, al cărui proprietar este fiica medicului Mioara Motoc) al cărei preț de pornire  ajunsese  la 607.500 lei, față de 810.000 lei, cât a reprezentat oferta primei licitații, a fost din nou amânată. Asta, deși la licitație se înscriseseră, de data aceasta, cinci participanți, gata să cumpere imobilul.

Surpriză! Grupul IATSA a plătit ipoteca pentru vila familiei Motoc

Motivul amânării a fost unul neașteptat. Fix în ziua licitației, pe 6 iunie, s-a găsit un binevoitor care să achite nu mai puțin de 626.300 de lei în contul titlului executoriu în baza căruia vila familiei Motoc a fost scoasă la licitație. Este vorba de titlul a cărui executare a fost garantată printr-un contract de ipotecă imobiliară autentificat, în august 2015, de Notarul Public Andreea Oana Mihăilescu. Plătitorul care-i rezolvă Mioarei Motoc problemele cu imobilul este nimeni altul decât IATSA Platforma Ștefănești SA.

„Intervenția IATSA i-a lăsat cu gura căscată pe participanți”

„Totul este ambiguu, nu vedeți? Nu mai putem fi siguri de nimic, din păcate. De fiecare dată (nr. red la licitație) au fost înscrise șase-șapte persoane. Există un principiu de drept, care spune că  procesul civil – și partea de judecare, și partea de executare,  care face parte tot din procesul civil – are loc în baza principiului disponibilității creditorului. De fiecare dată, banca a solicitat amânarea sau suspendarea executării”, a explicat, pentru „Jurnal de Argeș” executorul judecătoresc Marius Radu, organizatorul licitației. Asta, în condițiile în care, teoretic, banca avea tot interesul să-și recupereze banii. „De-asta spun că multe lucruri nu le mai înțeleg!”, mai spune Radu Marius.
Intervenția IATSA Platforma Ștefănești de a plăti 626.300 de lei, acțiune care a atras după sine amânarea licitației, i-a lăsat cu gura căscată pe participanții la procedura abia reluată de executor.
„Foarte supărați au fost, indignați. E normal! Să ne imaginăm că oamenii ăștia au plătit o cauțiune de 10% – 70 de mii de lei – și s-au blocat cu banii. Banii îi depui înainte, vezi ce se întâmplă la licitație, iar dacă nu se ține licitația, se dă încheiere… Până ne comunică nouă conturile de restituire, până ajung banii în cont, durează…”, mai spune executorul Radu Marius, explicând  de unde vin nemulțumirile  participanților la licitație rămași cu gura căscată la vestea achitării de către IATSA Ștefănești a celor 626.300 de lei.

„Că există o înțelegere între ei, pe mine nu mă interesează”

Cu toate acestea, plata efectuată este perfect legală. O spune chiar organizatorul licitației amânate.
„Plata este corectă. Codul civil prevede posibilitatea ca oricine să poată face plată pentru altul. Este o procedură prevăzută de lege. Chiar doamna Motoc putea să plătească datoria până cu o secundă înainte de începerea licitației, dar nu să participe la licitație. Procedura e că cineva poate să-ți plătească datoriile. Că există o înțelegere între ei, pe mine nu mă interesează”, a mai explicat, pentru Jurnal de Argeș, executorul Radu Marius.
Pe lângă suma din contractul de ipotecă mai sunt de achitat însă și dobânzile. În condițiile neachitării (puțin probabile) a acestora din urmă, licitația se va relua.

Ce spune Mioara Motoc: „Nu e treaba dumneavoastră ce face IATSA”

7 MotocAm încercat să stăm de vorbă despre plata efectuată de IATSA Platforma Ștefănești, înaintea licitaţiei din 6 iunie pentru acoperirea ipotecii asupra imobilului fiicei sale, chiar cu Mioara Motoc, care însă a ocolit răspunsul. Redăm, mai jos, o parte din discuţia pe care Mioara Motoc a purtat-o cu Jurnal de Argeş:
# Mioara Motoc: „Nu a făcut plată nicio IATSA. Casa este plătită de Motoc Andreea Iulia şi cu asta am încheiat!”
# Jurnal de Argeş: „ Înainte de licitația din 6 iunie a existat o plată făcută de IATSA Ștefănești!”
# Mioara Motoc: „Casa este plătită de Motoc Andreea Iulia. Casa este pe numele fetei mele și ea a plătit-o! Da?”
# Jurnal de Argeş: „Dar nu asta este întrebarea. Întrebarea este dacă  IATSA a făcut acea plată (…). Eu nu vă întreb de plata casei, ci de plata în contul ipotecii. Înainte de licitaţia din 6 iunie , ÏATSA, Platforma Ştefăneşti a făcut o plată de 626.300 de lei!
# Mioara Motoc: „Nu e treaba dumneavoastră ce face IATSA, ce legătură are IATSA cu mine, asta nu e treaba dumneavoastră. Casa este plătită de Motoc Andreea Iulia! Ok? Şi cu asta am încheiat!”

Distribuie!

0 Comentarii