Comisiile Senatului au aprobat marți, 10 octombrie, legea pensiilor speciale, prin punerea în acord cu decizia Curții Constituționale a României (CCR). Legea a trecut de Senat cu 43 voturi „pentru”, șapte „împotrivă” şi două abţineri.
Citește și: Parlamentul a numit noi membri la Curtea de Conturi și ANCOM
Legea aprobată marți de comisiile Senatului stabilește mai multe prevederi cu privire la pensiile speciale. Se pot pensiona atunci când ating vârsta de 60 de ani judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul juridic cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţie. Aceștia vor primi lunar un cuantum de 80% din media indemnizaţiilor brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 luni de activitate. În varianta adoptată de Parlament, baza de calcul viza ultimele trei luni de activitate.
Citește și: Percheziții la Ministerul Sănătății. Suspiciuni de fraudare a unui concurs de angajare
Comisiile au mai decis ca începând cu 1 ianuarie 2024 magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică se pot pensiona şi beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiţia de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, precum şi condiţia de vârstă de minimum 47 de ani şi 4 luni. Această vârstă de pensionare creşte cu câte 4 luni în fiecare an calendaristic, până la atingerea vârstei de pensionare de 60 de ani, prevăzută la art. 211 alin. (1) din Legea 303/2004.
Citește și: Ciprian Marangoci a fost condamnat la trei ani închisoare cu suspendare
Legea aprobată marți de comisiile Senatului mai prevede impozitarea pensiilor speciale. Pentru venitul lunar din pensii determinat ca urmare a aplicării principiului contributivităţii, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei, se aplică o cotă de impunere de 10%. Pentru componentă necontributivă se aplică progresiv următoarele cote de impunere: 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câştigului salarial mediu net sau egală cu acesta; 15 %, pentru partea cuprinsă între nivelul câştigului salarial mediu net şi nivelul câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat; 20%, pentru partea ce depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, potrivit legii.
Comisiile Senatului au agreat ca persoanele care intră sub incidenţa anumitor legi şi îndeplinesc cerinţele legale pentru obţinerea unei pensii de serviciu pot solicita acordarea pensiei speciale. Acest lucru îl vor putea face din data de 31 decembrie 2028.
0 Comentarii