Web Analytics
scris joi, 29.02.2024

Supliment de valoare pentru Bulevardul „Pardon”. Milioane peste milioane rostogolite-n buget pentru o lucrare (încă) nefinalizată

În această săptămână se aprobă bugetul municipiului Câmpulung pe anul 2024, unul istoric, după spusele primăriței, ori unul mincinos, după părerea opoziției liberale. Iar pe lista de investiții propusă pentru acest an se regăsește, din nou, reabilitarea Bulevardului ”Pardon”. Pe bani publici, bineînțeles!

Supliment de valoare pentru Bulevardul „Pardon”. Milioane peste milioane rostogolite-n buget pentru o lucrare (încă) nefinalizată

Pe 25 februarie 2024 s-au împlinit cinci ani de la semnarea contractului de proiectare și execuție lucrări pentru obiectivul de investiții „Reabilitare strada Negru Vodă şi strada Republicii de la intersecţia cu strada Poenaru Bordea până la intersecţia cu strada Petre Zamfirescu”, pe scurt, reabilitarea Bulevardului ”Pardon” din Câmpulung. Finalizarea investiției era prevăzută după trecerea a 22 de luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Iar dacă ținem cont de spusele fostului primar al Câmpulungului, un prim ordin a fost dat chiar în primăvara lui 2019, fără consecințe. Ulterior, în vara lui 2020, în campanie electorală, s-a anunțat iar emiterea unui asemenea ordin, iar urmarea a constat în excavarea zonei pietonale a Bulevardului. Atât s-a făcut în acel an, fiindcă schimbarea conducerii Primăriei a însemnat și stoparea lucrărilor, noul edil anunțând modificări de proiect. Cert este faptul că din septembrie 2020 și până în prezent au trecut peste 40 de luni, dublu față de termenul de execuție. Între timp s-a mai lucrat, au intervenit blocaje cauzate de procesul cu Prefectura și de controalele celor de la Inspectoratul de Stat în Construcții și au fost alocate sume importante pentru finanțarea investiției.

Citește și Exclusiv. Elena Lasconi, declaraţii incendiare în cazul Bulevardului „Pardon”. „Ei încearcă să blocheze orice pentru că sunt o voce la nivel naţional!”

Bani mulți, execuții anuale firave, două blocări

Valoarea inițială era de 5,5 milioane de lei, fără TVA (preț prevăzut în contractul de execuție din anul 2019). Pe lista inițială de investiții pe 2020 atașată bugetului local, lucrarea de pe Bulevard a fost inclusă cu finanțare totală în valoare de 7,32 milioane de lei. Anul s-a închis cu o cheltuială în acest sens de 247.000 de lei. Apoi a intervenit dărnicia Guvernului. În 2021, Câmpulungul a primit 12 milioane de lei de la bugetul de stat, 7 milioane special pentru reabilitarea Bulevardului ”Pardon”. În acel an, pe lista de investiții lucrarea era prinsă cu 7,28 milioane de lei. S-au cheltuit 1,78 de milioane.
Ulterior, în 2022, prevederea a fost de 5,5 milioane de lei, totalul fiind considerat la valoarea de 7,53 milioane. Potrivit documentelor, anul s-a încheiat cu o execuție de 4,3 milioane de lei. A fost perioada în care a început și procesul declanșat de Prefectură, după un control al inspectorilor ISC. Tot în acel an, se estima că restul valoric de executat este de 2,75 milioane de lei, fără TVA. Între timp, prețul contractului, modificat prin acte adiționale, ajunsese la 8,4 milioane de lei cu TVA.
Și a venit 2023. Cu o prevedere de doar 878 de mii de lei, bani din bugetul local. Urmată de propunerea din 2024, de 1,9 milioane de lei. Asta în condițiile în care Bulevardul ”Pardon” încă este în stadiul de șantier, adică au revenit cei de la ISC și, în urma controlului, s-au oprit, din nou, lucrările. Și, dincolo de alocările bugetare, pe bulevard s-au montat stâlpișori și s-au pus flori cu sprijinul financiar al unor sponsori.

Citește și Expertiza pentru Bulevardul ”Pardon”, plătită cu bani din sponsorizări

O expertiză înainte de 2,89%

Totalul a ceea ce a consumat obiectivul până acum este greu de făcut. Potrivit primăriței, prețul a tot crescut fiindcă au intervenit multiple majorări de prețuri ale materialelor, plus că și forța de muncă s-a scumpit. Oricum, estimarea gradului de execuție la momentul noului blocaj era de 97,11%. Adică aproape gata! Logic, restul de 2,89% costă 1,9 milioane de lei, adică suma prevăzută pentru acest an în buget. Cu încă o precizare! Reabilitarea nu este cea cuprinsă între intersecţia străzilor Negru Vodă și Republicii cu strada Poenaru Bordea și cea cu strada Petre Zamfirescu. S-a mers de la Petre Zamfirescu la Istrate Rizeanu, o înjumătățire practic a traseului, efectiv în lucrare fiind doar Bulevardul ”Pardon”, nu și zona de la capătul nordic al acestuia la Policlinică, trecând prin fața Primăriei.
Nu se știe când se vor relua lucrările! Este în derulare acum expertiza tehnică de calitate solicitată de Inspectoratul de Stat în Construcții după controlul din noiembrie anul trecut. În funcție de concluziile acesteia, concluzii așteptate până cel târziu la mijlocul lunii martie 2024, lucrarea se poate debloca sau nu. în cazul nedorit, blocajul poate continua. Iar reabilitarea Bulevardului „Pardon” poate depăși, ca durată, cincinalul.
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și Concluziile raportului de control al ISC la Bulevardul „Pardon”: haos în documente

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *