Web Analytics
scris joi, 14.12.2023

Concluziile raportului de control al ISC la Bulevardul „Pardon”: haos în documente

S-au descoperit stâlpișori neconformi și bolarzi neprevăzuți în documentația tehnică

Recentul control efectuat de Inspectoratul de Stat în Construcții în legătură cu reabilitarea Bulevardului ”Pardon” din Câmpulung a evidențiat câteva nereguli care au determinat oprirea, din nou, a lucrărilor. De data aceasta nu a mai intervenit un proces, se așteaptă rezultatele unei expertize tehnice de calitate. O expertiză care este departe de a fi începută, situație care amână cu mult data la care se va constata finalizarea reabilitării.
Controlul a fost efectuat în perioada 16 octombrie-2 noiembrie 2023 la obiectivul ”Reabilitare strada Negru Vodă și strada Republicii de la intersecția cu strada Poenaru Bordea până la intersecția cu strada Petre Zamfirescu”, cunoscut mai mult sub denumirea de Bulevardul ”Pardon”. Au fost de față reprezentanți ai constructorului și ai beneficiarului, iar inspectorii au luat la puricat documente precum autorizația de construire, proiectul tehnic, caietul de sarcini, procese verbale de recepție pe faze de execuție și au inspectat lucrările la fața locului. Iar concluziile au relevat existența unor abateri.
Pe marginea trotuarelor de pe bulevard au fost montați stâlpișori negri, din fontă, înalți de jumătate de metru. Doar că, ce au depistat inspectorii, aceștia nu corespund prescripțiilor tehnice prevăzute în normativele legale. Plus că în documentația autorizată erau prevăzuți bolarzi de cauciuc la care s-a renunțat pe motiv de siguranță a circulației.
Apoi, în capetele bulevardului au apărut bolarzi retractabili. Nici aceștia nu erau prevăzuți în documentația tehnică autorizată. Iar în legătură cu cele două probleme, dirigintele de șantier nu a verificat și nu a sesizat. Doar că asupra acestor aspecte a venit cu precizări chiar dirigintele de șantier care a menționat faptul că ”lucrările constatate fac obiectul altor contracte”. Altfel spus, s-a suplimentat contractul inițial.

Concluziile raportului de control al ISC la Bulevardul „Pardon”: haos în documente

Citește și Norris Măgeanu, către Elena Lasconi: „Aveți obligația să informați muscelenii cu privire la situația bulevardului Pardon!

Citește și Stâlpii de iluminat de pe bulevardul Pardon pot să fugă

Documente nedatate și nenumerotate

Dincolo de starea de fapt, nici documentele nu sunt lipsite de hibe. Au constatat inspectorii ISC că, citez, ”documentele care atestă calitatea lucrărilor (rezultatele încercărilor efectuate, condica de betoane, procesele-verbale de lucrări ascunse, procesele-verbale de recepție calitativă) nu sunt datate și numerotate, nu sunt însușite prin semnătură și ștampilă de dirigintele de șantier. Condica de betoane nu conține datele de identificare ale elementului turnat și frecvența probelor de beton prelevate (…)”.
Abateri și la lucrări, și la întocmirea documentelor… Iar măsura dispusă a fost aceea a efectuării unei expertize tehnice asupra lucrărilor executate, la stadiul fizic actual. Până atunci, de fapt până va apărea și raportul de expertiză de calitate întocmit de către un expert tehnic atestat, lucrările de reabilitare au fost oprite.

Toată vara s-au plantat flori

În privința stadiului lucrărilor, ISC-ul a constatat că mai sunt de executat sistemul rutier cu piatră cubică în intesecția dintre străzile Negru Vodă și Istrate Rizeanu și efectuarea probelor de funcționare la instalația electrică. Cu precizarea că la data controlului nu se efectuau lucrări de construire.
Lucrările au fost reluate în mai 2023 la bulevard, după ce s-a încheiat procesul prin care Prefectura ceruse anularea autorizației de construire. La acel moment se anunța finalizarea reabilitării în maximum două luni, doar că a venit iarna și Bulevardul ”Pardon” a rămas tot în stadiul de șantier. Între timp s-au plantat flori, s-au tăiat și s-au plantat tei și s-au montat stâlpișori.
Cătălin I. Butoiu

Citește și Nebunia continuă… Lucrările la Bulevardul „Pardon” din Câmpulung au fost (din nou) sistate

Citește și Prefectul şi operaţiunea „Bulevardul Pardon II”, de data asta la Piteşti

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *