Web Analytics

„Sunt probleme grave legate de modul cum se dau certificatele de urbanism la Piteşti”

de | 6.09.2018 14:00 | Politica si Administratie

# Cristian Gentea, reacţie după editorialul din Jurnalul de Argeş privind haosul urbanistic din Piteşti

În numărul precedent al Jurnalului de Argeș, am publicat un editorial legat de faptul că pentru Primăria Pitești și Consiliul Local interesele rechinilor imobiliari sunt mai importante decât interesele oamenilor. Un editorial în care am scris, printre altele, că ”Primăria Pitești dă autorizații de construcție într-o veselie. Iar orașul a fost umplut de blocuri construite fără să se respecte distanțele între clădiri și fără să fie cerute acordurile riveranilor, așa cum prevede legislația. Iar exemplul blocului cu 11 etaje ce se ridică în centrul Piteștiului, lângă Centrul de Afaceri – exemplu despre care Jurnalul de Argeș a avut curajul să scrie argumentat – este cel mai relevant”.

Și tot în numărul precedent, Jurnalul de Argeș a publicat o scrisoare cu adevărat istorică a doctorului Tiberiu Irimia privind faptul că zeci de blocuri, construite haotic printre case și fără nicio noimă din punct de vedere urbanistic, sufocă deja Piteștiul.
Miercuri, 29 august, în ziua în care a apărut Jurnalul de Argeș, am avut o reacție la vârf la cele două articole. Chiar de dimineață am fost sunat de către Cristian Gentea, președinte executiv al PSD Argeș și consilier local. Iar atitudinea sa a fost una care arată că este unul dintre foarte puținii social-democrați și consilieri locali care au reacție legat de modul total haotic și ilegal în care se construiește în Pitești.
”Sunt total de acord că sunt probleme cu urbanismul, cu modul în care se construiește la Pitești. Vreau să îți spun că am cerut – și o să vedem ce spune și legea – ca PUZ-urile mai vechi de X ani să le anulăm sau să le actualizăm. Am reușit să anulez două certificate de urbanism pentru două blocuri într-o zonă plină de case”, ne-a declarat Cristian Gentea.

„Cei de la Urbanism din cadrul Primăriei Pitești trebuie să răspundă”

Tot Cristian Gentea mai spune că ”doctorul Tiberiu Irimia are dreptate în scrisoarea pe care a trimis-o Jurnalului de Argeș. Am citit scrisoarea d-lui dr. Irimia și sunt de acord cu multe din aspectele semnalate. Nu știu exact unde locuiește, dar nu înțeleg cum de nu l-a deranjat construcția impunătoare din lateral (n. red. – se referă, probabil, la Centrul de Afaceri, ridicat cu câțiva ani înainte de blocul cu 11 etaje al firmei SC Titidan SRL) . Noi, cei din comisie, am respins PUD-ul la care face referire de 5 ori, am solicitat tot felul de retrageri, alinieri, iar constructorul s-a conformat. Ni s-a prezentat și raportul făcut în urma informării publice și, în final, s-a aprobat. Sigur că a apărut acea problema cu parcarea locatarilor din blocul vecin, dar am fost informați că s-a rezolvat.
Personal, însă, nici nu aveam nevoie să citesc această scrisoare pentru a constata că sunt probleme grave în urbanismul piteștean. Eu sesizez astfel de lucruri destul de des în ședințele CL. După cum ați observat, data trecută am cerut anularea PUZ-urilor mai vechi. Sau măcar actualizarea lor. Nu știam cât de vechi sunt, dar am căutat și am văzut că un PUG are valabilitate maximum 10 ani și poate fi prelungit o singură dată. Atunci de ce mi s-a spus că e ilegală anularea/prelungirea valabilității în cazul unui PUZ?
Mi s-a spus că pentru orice locuință colectivă se cere PUD, pentru că am ridicat problema blocurilor care apar și de care nu știm nimic. Am sesizat două cazuri în care nu s-a cerut. Am verificat și am dat peste o practică incorectă, imorală și, zic eu, total ilegală. Se dau certificate pentru o locuință (nu se specifică felul acesteia: unifamilială, multifamilială sau colectivă) și nu se cere PUD. Se spune doar că va respecta indicii din PUZ-ul zonei. Apoi se ridică blocul, se solicită o suplimentare de 20% și i se mai adaugă un etaj!!! Astfel, cei care și-au băgat poate toată agoniseala într-o casă se trezesc vecini cu… un bloc! Nu se ține cont de faptul că în zonă sunt numai case de locuit, nici că au fost introduse rețele de apă și canalizare dimensionate într-un anumit fel și vor apărea probleme. În cazul relatat, am mers la dl. primar, i-am arătat actele și a reacționat imediat, anulând cerificatele emise. Dar câte astfel de certificate se vor fi dat așa? Sper că dl. primar să fie mult mai ferm. Cine face astfel de lucruri le face cu bună-știință. Și trebuie să plătească! Cei de la Urbanism din cadrul Primăriei Pitești trebuie să răspundă.
În weekend-ul trecut am plecat prin cartiere, am văzut multe astfel de construcții și m-am speriat, pur și simplu. Unde vom ajunge? Am solicitat regulament propriu de informare publică. Oamenii nu stau pe site-ul Primăriei să vadă în 30 zile că apare nu știu ce construcție. Notificările se fac incorect. Din cauza asta, după ce se începe construcția, apar tot felul de nemulțumiri”.

Certificat de urbanism dat pentru un hotel fără parcare!

Consilierul local Cristian Gentea ne-a dat și un exemplu concret privind neregulile girate de angajații Primăriei Pitești. ”Este foarte grav ce se întâmplă și trebuie luate măsuri radicale. Am aflat de un certificat de urbanism dat pentru „locuință P+1E” (zici că e vorba de o casă, nu?), apoi s-a cerut extindere la P+2E și s-au făcut camere de hotel!!! Hotel în toată regula, aproape de Universitatea «Constantin Brâncoveanu», cu 15-20 camere, fără un loc de parcare!
Sunt foarte revoltat și, știind deja că voi beneficia de sprijinul colegilor din comisia pe care o conduc, voi încerca să conving CL să fim mult mai atenți, să mergem pe teren înainte de fiecare ședință, ca să votăm în deplină cunoștință de cauză. Cu siguranță, eu nu voi vota așa ceva! Suntem mințiți chiar în plenul ședințelor CL, este mințit și primarul (s-a întâmplat chiar dată trecută) și apoi suntem criticați de cetățeni că nu facem nimic.
Am avut mereu reacții legate de anumite construcții. Îmi reproșez doar cazul cu blocul ce se va construi pe Aleea Spitalului, chiar în coasta, vis-a-vis de Rehoma. Nu trebuia să cedez nici atunci, dar nu m-au ajutat colegii. Veți vedea că, la aglomerația care este în zonă, când vor ieși 50 de mașini dimineața din curtea acestui bloc, plus cele care urcă/coboară de la spital, plus mult mai multe de peste stradă, din zona Argintex, bulevardul se va bloca.
În concluzie, eu nu doresc să descurajez pe cei care investesc în construcția locuințelor în municipiul Pitești. Dar trebuie ca totul să fie legal, oportun și să ne gândim tot timpul atât la cei care construiesc, cât și la cei care suferă, pe nedrept, doar pentru simplul fapt că locuiesc în zonă”, spune Cristian Gentea.
Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii