STUDIU – Ivermectina nu previne formele severe de Covid

de | 25.02.2022 12:25 | Actualitate, Cultura, Home

Ivermectina nu previne dezvoltarea unei forme severe de Covid-19 de către pacienții cu risc ridicat, a dezvăluit un studiu făcut pe 500 de persoane. Datele nu sprijină utilizarea medicamentului în spitale.

Descoperirile sunt în concordanță cu cercetările anterioare, în ciuda controversei copleșitoare din jurul medicamentului, dar studiile clinice sunt încă în desfășurare pentru a stabili dacă Ivermectina are vreun efect atunci când este utilizată profilactic.

Citește și: Trei femei amenințate cu un cuțit și tâlhărite de un tânăr de 19 ani

Ivermectina este un medicament ieftin, disponibil la scară largă, utilizat în mod obișnuit ca tratament anti-parazitar pentru scabie și infecții cu viermi paraziți. În urma unui studiu care sugera că medicamentul poate avea și unele proprietăți antivirale în condiții izolate de laborator, ivermectina a devenit foarte populară ca tratament alternativ pentru COVID-19, deși experimentele ulterioare nu au reușit să arate niciun beneficiu al medicamentului atunci când este utilizat la pacienți.

Utilizarea la scară largă a determinat Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente să scrie pe Twitter celebra postare „Nu sunteți cai. Nu sunteți vaci. Serios, opriți-vă!”, îndemnând oamenii să nu se mai aprovizioneze cu ivermectină din surse veterinare destinate animalelor mari. Totuși, un astfel de medicament ar fi o armă remarcabilă împotriva COVID-19 dacă ar funcționa și, ca atare, se efectuează cercetări ample pentru a stabili dacă poate îmbunătăți rezultatele pacienților.

Citește și: CNSU: Toate persoanele care se întorc din Ucraina sunt exceptate de măsura carantinei

Cercetarea de față a implicat aproape 500 de pacienți cu COVID-19 în vârstă de 50 de ani și peste, cu comorbidități confirmate legate de boli severe, marcându-i drept pacienți cu risc ridicat. Grupul a fost împărțit în două jumătăți, un grup primind un tratament de 5 zile cu ivermectină împreună cu îngrijirea standard în prima săptămână de apariție a simptomelor. Cealaltă jumătate a primit doar îngrijire standard. Fiecare pacient a fost apoi monitorizat pentru o varietate de simptome și valori pentru a identifica semnele timpurii de deteriorare și de boală severă.

Din grupul care a primit îngrijire standard, 43 din cei 249 de pacienți (17,3%) au ajuns la boală severă, în timp ce 52 din 241 de pacienți (21,6%) care au primit ivermectină au ajuns la un rezultat similar.

În timp ce grupul care a primit ivermectină a avut de fapt o severitate mai mare a bolii, aceasta nu a fost semnificativă din punct de vedere statistic, iar rezultatele sugerează că ivermectina nu previne dezvoltarea unei forme mai grave. Nu au existat rezultate semnificative statistic pentru niciun rezultat secundar din cele două grupuri. În grupul cu ivermectină, cel mai frecvent efect advers a fost diareea, avută de 14 persoane (5,8%), dar doar 4 persoane (1,4%) din grupul de control s-au confruntat cu aceasta.

Sursa: descopera.ro

Acest articol este despre: Covid,forme,ivermectina,medicamente,studiu

Distribuie!

Articol scris de Antoniu Neguț

Editor și autor de content media, cu 9 ani de experiență în presa scrisă și online, autor a peste 10.000 de titluri publicate, specialist marketing, PR și social media. Absolvent licențiat al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării.

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

CALENDAR CREȘTIN-ORTODOX – 5 iulie: Sfântul Atanasie de la Aton
CALENDAR CREȘTIN-ORTODOX – 5 iulie: Sfântul Atanasie de la Aton

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește astăzi, 5 iulie, pe Cuviosul Atanasie de la Aton. Aceasta sărbătoare este marcată cu cruce neagră în calendar. Atanasie Athonitul, numit, de asemenea, Atanasie din Trapezunt, a fost un călugăr bizantin care a fondat comunitatea...

Prețurile petrolului au crescut cu 2%
Prețurile petrolului au crescut cu 2%

Preţurile petrolului au crescut luni cu peste 2%, preocupările legate de aprovizionare, cauzate de producţia mai scăzută a OPEC, tulburările din Libia şi sancţiunile împotriva Rusiei, depăşind temerile privind o recesiune globală care ar afecta cererea, transmite...

Incendiu în Pitești, la o baracă de lângă calea ferată
Incendiu în Pitești, la o baracă de lângă calea ferată

Un incendiu a izbucnit, marți, la o baracă din Pitești, aflată lângă trecerea la nivel de cale ferată din zona CNCD. În construcția dezafectată, cu suprafața de aproximativ 10 mp, mai stăteau persoane fără adăpost. Focul s-a manifestat generalizat și nu au fost...

145 de școli din Argeș nu au pază și nici sisteme de supraveghere
145 de școli din Argeș nu au pază și nici sisteme de supraveghere

Din 500 unități de învățământ preuniversitar din Argeș, 145 nu au pază și nici sisteme de supraveghere. Prefectul Radu Perianu a declarat că este „un lucru extrem de îngrijorător”. Din cele 500, doar 82 sunt asigurate cu pază umană, 61 cu sisteme de supraveghere video...