Web Analytics

Stadiul măsurilor în valoare de 1,5 miliarde de euro implementate de MIPE. Ce trebuie să știe cei care vor să obțină finanțare

de | 20.08.2022 04:21 | Actualitate, Economie, Home, Politica si Administratie

Comunicat de presă

Joi, 18 august, a fost publicat în consultare Ghidul Solicitantului privind eficiența energetică pentru IMM-uri și întreprinderi mari

• La 11 august a fost publicat în consultare Ghidul Solicitantului pentru Măsura 4.1.1 BIS

• La 16 august a început etapa de preînscriere în platforma IMM Recover pentru contractarea granturilor oferite prin Măsura 4.1.1. Apelul va fi deschis în data de 23 august.

Citește și: Pompierii români care au ajutat la stingerea incendiilor din Franța se întorc acasă

În contextul crizelor simultane cu care se confruntă România post-pandemică, respectiv liberalizarea prețului la energie, creșterea prețului carburanților și criza generată de invazia Federației Ruse asupra Ucrainei, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a inițiat un set de măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri, unul dintre cele mai importante sectoare pentru competitivitatea și prosperitatea României.

Aceste măsuri, în valoare totală de 1,5 miliarde de euro, sunt construite astfel:

– 400 de milioane euro prin Măsura 4.1.1 pentru investiții destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacității de reziliență – Programul Operațional Competitivitate;

– 300 de milioane euro prin Măsura 4.1.1 BIS pentru investiții în retehnologizare acordate IMM-urilor din domeniul industriei alimentare și al construcțiilor;

– 500 de milioane euro sub formă de granturi destinate eficienței energetice – Programul Operațional Infrastructură Mare;

– 300 de milioane de euro prin Măsura 4.1.2, sprijin pentru sectorul agroalimentar sub formă de microgranturi și granturi pentru capital de lucru – Programul Operațional Competitivitate.

Citește și: 33 de pacienți sunt internați cu Covid la Spitalul Județean. Niciunul la ATI

„Prin aceste măsuri în valoare de 1,5 miliarde de euro oferim un sprijin adaptat la necesitățile strategice ale României și construim oportunități importante pentru mediul de afaceri, de care acesta are mare nevoie pentru a depăși conglomeratul de crize ce afectează întreg ansamblul economic. Sunt măsuri firești care influențează direct capacitatea IMM-urilor și a entităților economice asimilate acestora, iar neadoptarea lor ar fi accentuat dificultățile în desfășurarea activităților directe, precum și sincopele la nivelul fluxurilor de producție, cu impact major asupra echilibrelor macroeconomice la nivelul întregii țări”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Măsura 4.1.1

Măsura 4.1.1, reglementată prin OUG 82/2022, este una dintre formele de sprijin pe care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene le-a lansat în această perioadă pentru a susține mediul de afaceri în circumstanțele excepționale create de manifestarea la nivel global a efectelor generate de pandemia de COVID-19, crizele de consum și crizele produse de războiul din Ucraina.

Proiectele aferente Măsurii 4.1.1, care are o alocare de 400 de milioane de euro, vor finanța investiții destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacității de reziliență și vor avea ca activități eligibile:

a) modernizarea/echiparea/racordul la utilități publice/eficiență energetică a infrastructurilor de tip clădiri specifice aferente capacităților de producție/servicii existente, precum și pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de producție/servicii pentru care nu este necesară obținerea de autorizații de construire în conformitate cu legislația specifică în vigoare;

Citește și: Închisoare pe viață pentru luare de mită în cazul unui oficial chinez! Pe ai noștri nu-i întreabă nimeni de sănătate?

b) dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotări IT, inclusiv pentru eficiență energetică necesare activității de producție și servicii precum și alte achiziții de bunuri de această natură care sunt necesare capacităților de producție/servicii existente.

Potențialii beneficiari se pot înrola în aplicația IMM Recover pentru pregătirea documentelor începând cu data de 16 august 2022, data la care a început perioada de preînscriere. În 23 august are loc lansarea apelului, care se va încheia în 7 zile calendaristice. Mai multe informații sunt disponibile AICI – https://bit.ly/3Sov8bL.

Măsura 4.1.1 BIS

La 15 mai 2022, a fost aprobată OUG 113/2022, care reglementează Măsura 4.1.1 BIS, prin care a IMM-urile din industria alimentară și a construcțiilor vor putea contracta granturi de investiții pentru retehnologizare în valoare de 300 milioane euro, din Programul Operațional Competitivitate (POC). Această măsură reglementează cadrul pentru finanţarea IMM-urilor care își desfășoară activitatea în domeniile:

a) industriei alimentară panificație, patiserie și alte activități asimilate acestora, inclusiv procesare, prelucrare, distribuție și ambalare;

b) construcții, materiale de construcții, echipamente, mijloace de transport specifice, utilaje, tehnologii în construcții.

Proiectele aferente apelului vor finanța investiții destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacității de reziliență și vor avea ca activități eligibile:

a) modernizarea/echiparea/racordul la utilități publice/ eficiență energetică a infrastructurilor de tip clădiri specifice aferente capacităților de producție existente, precum și pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de producție pentru care nu este necesară obținerea de autorizații de construire în conformitate cu legislația specifică în vigoare;

b) dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotări IT, inclusiv pentru eficiență energetică, necesare activității de producție, precum și alte achiziții de bunuri de această natură care sunt necesare capacităților de producție existente.

La 11 august a fost publicat în consultare Ghidul Solicitantului, care este disponibil AICI – https://bit.ly/3QVeyyC.

În continuare, lansarea apelului este programată pentru a doua parte a lunii septembrie.

500 milioane euro pentru eficiența energetică la nivelul IMM-urilor și întreprinderilor mari

Tot la 15 iulie, a fost adoptată o măsură care să răspundă situației generate de creșterea prețului la materialele de construcții și la utilități publice și urmărește reducerea consumurilor energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie de către IMM-uri și întreprinderi mari.

Această măsură, adoptată prin OUG 112/2022, are ca obiectiv sprijinirea mediului de afaceri pentru a dobândi independență energetică prin realizarea de economii de energie specifice clădirilor și construcțiilor industriale/prestărilor de servicii precum și celor specifice proceselor tehnologice cât și pentru producerea de energie verde din resurse regenerabile pentru consum propriu.

Astfel, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) se alocă un buget de 500 milioane euro pentru finanțarea investițiilor în măsuri de eficiență energetică pentru întreprinderi mari și IMM-uri.

Granturile au valoarea minimă de 50.000 euro și respectiv valoarea maximă de 500.000 euro, cu excepția celor acordate în baza schemei de minimis, unde valoarea maximă este de 200.000 euro. Bugetul alocat se defalcă la nivelul fiecărui apel de proiecte, respectiv la nivelul fiecărei scheme de ajutor de stat/de minimis.

La 18 august, MIPE a publicat în consultare Ghidul Solicitantului pentru ajutorul de minimis, acesta este disponibil AICI – https://bit.ly/3dzjHhD

Măsura 4.1.2.

Separat de acestea, MIPE finanțează acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru pentru sectorul agroalimentar prin Programul Operațional Competitivitate (POC), în valoare de 300 de milioane de euro. Pentru această măsură, adoptată prin OUG 61/2022, care face parte din pachetul „Sprijin pentru România”, s-au semnat deja contractele de finanțare și a început efectuarea plăților.

Pentru acordarea acestui sprijin, este pregătită o schemă de ajutor de stat, cu două măsuri: microgranturi și granturi pentru capital de lucru.

În ceea ce privește microgranturile, din cei 10.000 de aplicanți calificați, s-au semnat 9.888 contracte de acordare a ajutorului de stat în sumă totală de 49.440.000 euro, a cărei plată a fost efectuată la 10 august. Diferența este reprezentată de contracte nesemnate de beneficiari (netransmiterea acestora, renunțarea la ajutorului de stat, transmiterea acestora după termenul limită).

Pentru granturi pentru capital de lucru, din totalul aplicanților înscriși în cadrul programului de granturi pentru capital de lucru, respectiv 10.961 de societăți cu activitate în domeniul agroalimentar, s-au semnat 3.473 de contracte de finanțare în sumă totală de aproximativ 249.500.000 euro.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *