Web Analytics

SSD sau HDD: care sunt diferențele?

de | 12.04.2021 19:51 | Actualitate, Economie

Cu siguranță ai auzit de SSD sau HDD atunci când ai dorit să îți cumperi un PC sau un laptop nou. Acești doi termeni se referă la tipul de memorie al device-ului și reprezintă un aspect destul de important atunci când dorim să ne achiziționăm fie un laptop sau un PC.
Alegerea tipului de memorie potrivită pentru nevoile tale este destul de importantă și nu se referă doar la a compara capacitatea și costurile. Tipul de memorie pe care îl folosește computerul sau laptopul tău influențează performanța, energia pe care o folosește și fiabilitatea acestuia. În primul rând trebuie să înțelegem ce înseamnă HDD și SSD și care sunt diferențele dintre acestea.

Ce înseamnă HDD?

HDD este un tip de dispozitiv de stocare pentru computer. Are un disc interior ce se învârte, unde informațiile sunt stocate magnetic. HDD-ul are un braț cu câteva ”capete” (transductori) care citesc și scriu informații pe disc. Brațul mișcă capetele de-a lungul suprafeței discului pentru a accesa diferite informații.
HDD-urile au existat înainte de SSD-uri. În general, costă mult mai puțin și este o variantă foarte bună pentru a stoca fotografii, video-uri sau diverse fișiere. Se găsesc în două variante de 2.5 inch (utilizate în special pentru laptop-uri) și 3.5 inch (pentru PC-uri).

Ce înseamnă SSD?

SSD este prescurtarea pentru solid state drive, ceea ce înseamnă practic că acest tip de dispozitiv de stocare nu are nici o componentă ce se mișcă. Toată informația este stocată în circuite. Diferențele dintre SSD și HDD implică mai multe aspecte, în special legate de performanța și mărimea acestora.

Pentru că nu mai utilizează un disc, un SSD poate să ajungă să aibă mărimea unui baton de gume de mestecat sau chiar a unui timbru. Capacitatea de stocare variază, făcându-le perfecte pentru device-uri mult mai mici, precum laptopuri sau device-uri 2 în 1. Timpul de acces este cu mult redus pentru că nu trebuie să aștepți ca discul să înceapă să se rotească. Cu toate acestea, un SSD este mult mai scump decât un HDD.

SSD este o variantă foarte populară de dispozitiv de stocare, mai ales printre gameri. Acest lucru se datorează în principal vitezei acestuia. De exemplu, un SSD îți poate oferi timpi de citire cu până la 10 ori mai rapizi și tipi de scriere de aproximatic 20 de ori mai rapizi decât un HDD midrange. Un SSD va face ca aplicațiile tale să pornească mai repede și să rulezi task-uri mult mai complexe, mai rapid (cum ar fi copierea fișierelor de dimensiuni mari).

HDD-urile rămân în continuare o opțiune mai ieftină, perfectă pentru a stoca fotografii, filme, documente sau muzică și pot fi o opțiune foarte bună pentru persoanele ce nu au nevoie neapărat de rapiditate mare în deschiderea aplicațiilor sau diverse task-uri complicate.
Când vine vorba despre disponibilitate, un SSD poate avea o capacitate de 120 GB până la 4 TB, în timp ce un HDD poate avea între 250 GB și 14 TB. Când comparăm astfel lucrurile, este clar că HDD-urile sunt mult mai avantajoase. Fiabilitatea se referă la faptul că fișierele sunt sau nu stocate așa cum se dorește, fără a fi corpute. Din acest punct de vedere, SSD-urile sunt mult mai fiabile decât HDD-urile. Pentru că nu au nici o componentă mișcătoare, SSD-urile nu sunt afectate de vibrații sau probleme termice.

Pentru gameri, un SSD va fi mereu alegerea optimă pentru a avea parte de cea mai bună experiență atunci când se joacă jocurile video preferate. Jocurile video conțin foarte multă informație, din texturi, modele, audio și multe altele. De aceea au nevoie de viteză și capacitate mari.

Prețul unui SSD a început să scadă, iar acestea au început să devină din ce în ce mai accesibile. În foarte multe cazuri, găsim combinații de SSD cu HDD, în special în cazul laptopurilor. În acest fel, aplicațiile importante și inclusiv sistemul de operare pot rula pe SSD, în timp ce alte diverse fișiere pot fi stocate pe HDD.

Citeşte şi 9 motive pentru a face upgrade la un iPhone XS Max

Citeşte şi Laptopurile MacBook Pro 2021 întârzie, când vor fi gata?

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii