Web Analytics

Spitalul Judeţean ia de cinci ori mai puţin decât medicii din studiile clinice pe pacienţi

de | 11.07.2018 22:01 | Dezvăluiri

01 SpitalulJudeteanArges# Nu s-a schimbat nimic faţă de ce am dezvăluit acum doi ani # Asta deși doctorii angrenați în astfel de contracte de cercetare folosesc baza de date, logistica și chiar pacienții spitalului

În urmă cu trei ani, Jurnalul de Argeș a scris mai multe articole legate de faptul că Spitalul Județean Argeș încasa din studiile clinice cu beneficiu terapeutic cu mult mai puțin decât doctorii care făceau respectivele studii. Am prezentat atunci și dovezi că Spitalul Județean a încasat de patru ori mai puțin decât un singur doctor în perioada 2012-2014. Este vorba de cardiologul Gabriela Stănciulescu, aceasta încasând în perioada mai sus menționată 19,4 miliarde lei vechi, în timp ce Spitalul Județean a luat 4,69 miliarde lei vechi din… 15 contracte! Situația nu s-a schimbat. În primele cinci luni din acest an, Spitalul Județean a încasat 42.309 lei din studiile clinice cu beneficiu terapeutic. Mai multe surse autorizate din cadrul spitalului ne-au declarat sub protecția anonimatului că, pentru aceeași perioadă din 2018, sumele încasate de medicii care au făcut studiile clinice au fost de câteva ori mai mari, fiind de ordinul a peste 200.000 de lei.  Aceleași surse ne-au declarat că anul trecut sumele încasate de medicii Spitalului Județean Argeș pentru studii clinice efectuate pe pacienți au sărit de 600.000 de lei. Altfel spus, de aproape cinci ori mai mult decât sumele încasate de spital!

Nouă contracte de studii clinice în 2018

În fapt, studiile clinice cu beneficiu terapeutic sunt contracte de cercetare pentru testarea medicamentelor pe pacienți, contracte sponsorizate cu bani grei de marile companii farmaceutice. Concret, aceste companii încheie două contracte de sponsorizare: unul cu medicul investigator și al doilea cu unitatea spitalicească. Iar sumele primite, atât de medic, cât și de spital, se negociază.
În cele mai multe cazuri, doctorii primesc cu mult mai mult decât spitalele de a căror infrastructură, logistică și nume se folosesc la greu medicii. Legal, nu ar fi o problemă. Moral însă, nu este tocmai în regulă. Și asta pentru că, dacă doctorii nu ar activa în cadrul spitalului, nu ar avea „materia primă” pentru respectivele studii clinice, în speță pacienții. Iar într-o adresă trimisă Jurnalului de Argeș, conducerea Spitalului Județean ne-a confirmat că toate studiile clinice s-au desfășurat în cadrul unității: „În perioada 1 ianuarie 2017-31 mai 2018, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești s-au derulat 9 contracte de studii clinice cu beneficiu terapeutic, pentru care s-a primit suma de 168.546,06 lei, dintre care 126.236,07 lei în anul 2017 și 42.309 lei în anul 2018”. Altfel spus, deși medicii investigatori s-au folosit de baza materială a Spitalului Județean Argeș, cu pacienții spitalului, au încasat cu mult mai mult decât spitalul. Și asta în condițiile în care Spitalul Județean Argeș arată în mare parte, atât la interior, cât și la exterior, ca înainte de 1989 și ar avea nevoie acută de investiții majore.

Managerul Adriana Molfea se fofilează: deși doctorii folosesc logistica spitalului, numărul pacienților „e confidențial”

Am dorit să aflăm și sumele exacte primite de medicii Spitalului Județean Argeș, însă în răspunsul semnat de managerul Adriana Molfea ni se precizează că „medicii investigatori încheie contracte separate cu sponsorii, pentru care au prevăzută clauza de confidențialitate privind studiile clinice efectuate”.
Am dorit să aflăm și numărul pacienților care au participat la studiile clinice, însă ni s-a spus că acest număr ”este confidențial”. Asta deși potrivit legislației în vigoare, inclusiv Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public, datele statistice, inclusiv numărul pacienților nu sunt informații confidențiale.
Am întrebat-o pe Adriana Molfea, managerul Spitalului Județean Argeș, dacă i se pare normal ca medicii Spitalului Județean Argeș care fac studii clinice pe pacienți să ia mai mult decât spitalul, în condițiile în care aceiași medici folosesc baza materială a spitalului: ”Eu nu știu cât iau doctorii. Doctorii îmi plătesc mie pentru că îmi folosesc baza materială. Sunt doar niște consultații, niște prezentări. Mie îmi folosesc foarte puțin din spital. Pacienții vin doar la consult”.
Am dorit să știm de la managerul Adriana Molfea și care este procedura privind plata studiilor clinice și dacă giganții farma oferă un anume preț. „Da, oferă ei un preț, am mai și modificat pe el, să știți. Sunt niște costuri standard, în funcție de cât plătim noi ca spital pentru acei pacienți. Să știți că problemele astea cu banii pe mine chiar mă zăpăcesc. Am chemat-o pe directoarea financiară, eu am analizat din punct de vedere juridic, i-am pus să îmi explice din ce se compun sumele și mi-au explicat”, spune Adriana Molfea.
Tot managerul Adriana Molfea mai spune că ”doctorii negociază banii pe care îi încasează spitalul cu firmele producătoare de medicamente, nu conducerea spitalului. Eu nici nu i-am văzut la culoare pe reprezentanții firmelor, habar n-am. Nu e treaba mea să particip la negocierile astea. Studiul clinic nu îl fac cu mine, îl fac cu doctorul.”

GlaxoSmithKline, Parexel şi Johnson&Johnson au dat cei mai mulţi bani: peste 135.000 lei

Am aflat, în schimb, defalcat, ce sume au plătit marile companii farmaceutice Spitalului Județean. Cei mai mari cotizanți au fost giganții farma Parexel International Limited (36.849,60 lei), Johnson&Johnson (35.474,45 lei), Parexel International Romania (30.530,29 lei), GlaxoSmithKline (33.250 lei) și Novartis (10.850,80 lei). În total, 9 companii de top din industria farma au plătit pentru studiile clinice derulate la Spitalul Județean Argeș.

Doctoriţa Stănciulescu deţine recordul: 1,94 milioane lei în trei ani

5 Gabriela Stanciulescu 1252Doctorița Gabriela Stănciulescu, cea care deține recordul sumelor încasate din studiile clinice pe pacienți – 19,4 miliarde lei vechi între 2012 și 2014 – are profituri foarte mari la firmele la care este asociat.
Anul trecut, cele două firme i-au adus profituri nete de aproape 900.000 lei. În 2017, firma Sal Med SRL, ce figurează la aceeași adresă cu centrul medical al doctoriței Stănciulescu, a avut un profit net foarte mare, de 840.988 lei, în condițiile în care figurează cu un singur angajat.  Firma Sal Med SRL a avut și în 2016 afaceri profitabile, conform declarațiilor depuse la Finanțe înregistrând un profit de 331.603 lei.
Și cealaltă firmă – Cardio Plus SRL – a avut în 2017 un profit bun: 45.061 lei (5 angajați).

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii