Ședințele de alegeri la Obștea Moșnenilor Rucăreni și Dâmbovicioreni sunt spectacole cu final cunoscut! Adică se știe, mă rog, se anticipează cine va câștiga, dar, până la rezultat, se desfășoară o confruntare de mâțe, derapaje în spectacol fiind intervențiile raționale. Așa a fost și săptămâna trecută…
Bineînțeles că a fost ședință la a doua convocare, prima strigare fiind, de regulă, neîmplinită din cauza lipsei de cvorum. Și se poate spune că la întrunirea reprogramată vine cine trebuie, că doar nu ai cum să-ți găsești două zile de joi libere, la rând, pentru a da cu subsemnatul în condica de prezență în care este indicat numărul de dramuri pe care îl ai sau îl reprezinți cu procură de la alți moșneni. ”Așa a fost să fie”, a explicat Sorin Bălănică fără explicații convocarea ședinței într-o zi de joi. Bălănică e fostul și actualul președinte al OMRD. La început de ședință era actualul și viitorul președinte!
13.195 este numărul de dramuri ce se aude în mod repetat de la comisia de validare. Atâtea s-au adunat de la cei prezenți până la ora zece, că, mai apoi, în sfertul academic, au mai apărut câteva mii, odată cu moștenitoarea familiei Negulici.
Au fost la ședință 46 de persoane, moșneni și invitați, care au ascultat (dez)interesați raportul de activitate al Consiliului de Administrație pe anul 2021. Un raport care putea fi făcut public pe site, ca și toate celelalte documente, precum bugetul anual. Doar că OMRD nu are transparența dată de Internet, cum e cazul obștei vecine, cea a dragoslăvenilor! Oricum, cine a vrut a aflat că proprietatea e de peste cinci mii de hectare de teren forestier și agricol, suprafață împărțită în vreo 41.000 de dramuri, rezultând faptul că un dram are cu mult sub un hectar. De aici și discuțiile despre micimea drepturilor primite anual de moșneni.
”Să se înțeleagă faptul că OMRD are o mică valoare a dramurilor, nu e ca la Obștea Dragoslavele sau la Cascoe, acolo unde un dram corespunde unei suprafețe mai mari”, a explicat președintele. Oricum, pentru anul trecut se dau 35 de lei brut pentru fiecare dram. Dacă ai o mie, om te-ai făcut!
Citește și Ilegalităţi la Aninoasa. Reclamaţii despre Obştea Moşnenilor Slăniceni
Amestec de bani vechi cu noi
Bani sunt la Obște! Că doar a fost profit de vreo două milioane de lei anul trecut. Sau două sute de mii de lei, că președintele a tot amestecat banii noi cu banii vechi, obișnuit mai mult cu miliardele decât cu sutele de mii noi. Iar din astea noi, 155 de mii au fost remunerațiile celor din Consiliul de Administrație, șapte la număr, cu președinte cu tot. Pe anul acesta salariile sunt prevăzute la nivelul de 253 de mii. Inclusiv pentru cenzori și femeia de serviciu, dacă o exista. Plus 28 de mii de lei pentru avocat, că procese sunt.
Întrebări fără răspuns
Discuțiile ”libere” de după darea de seamă au avut subiecte eterogene. Cu țintă… președintele! Care, după cum știu unii moșneni, dar tot au întrebat, ca să nu pară că acuză, se plimbă cu mașina Obștei, ia bani de la APIA, face chefuri la cabana de la Măra și vinde lemnul fără licitație. Sorin Bălănică a răspuns fie că nu e așa, fie că o să verifice, fie că o să se conformeze! Și nu a înțeles ce e cu chestia aia de control de la minister cu care a amenințat un moșnean. Și nici ce vrea nea Vică Teușan când vorbește de limitarea numărului de mandate de președinte al OMRD.
Nea Vică s-a contrat cu fostul președinte Sever Soare, asta l-a întărâtat pe fostul primar Dumitru Ghica, apoi actualul viceprimar, Ion Pârnuță, a smuls aplauze cu stilul lansat acum nouă ani în Grupul de Inițiativă. Adică a recunoscut că s-au făcut greșeli, dar că de-acum înainte răul trebuie evitat, fiindcă ”trebuie să ne gândim la copiii noștri”. Așa că o luare de cuvânt de la un debutant la ședințele de obște nu a mai contat prea mult. Deși a fost cu cap și fără patimă. Autor: un avocat de prin București, Daniel Chendea.
Citește și Obştea Dragoslavele s-a impus teritorial în faţa Parcului Piatra Craiului
Voturi pentru Bălănică
Și s-a trecut la votul pentru conducerea Obștei Moșnenilor Rucăreni și Dâmbovicioreni. Două echipe s-au confruntat: cea a președintelui Bălănică și cea a lui Titi Ghica, membru în Consiliul de Administrație încă de acum opt ani. Au câștigat Bălănică și ai lui, cu 15.173 la 2.426 de voturi, adică dramuri. Cu puțin ajutor de la un prieten, că Negulici s-a retras din echipa lui Ghica, întorcând armele, pardon, destinația voturilor. Iar din cauza euforiei de după, nu s-a mai prezentat proiectul de activitate pe perioada 2022-2026. Mare pagubă!
Citește și Obştea Dragoslavele a plantat anul trecut aproape o sută de mii de puieţi de răşinoase
Două lucruri de menţionat
Ca și în cazul altor asociații de proprietari în devălmășie, și OMRD își va reprofila activitatea. Lemn nu prea mai e. Adică sunt păduri, dar exploatarea legală vizează acum mai mult masă lemnoasă de slabă calitate. Plus că circa șase sute de hectare de teren forestier sunt în zona protejată, de neatins. Așa că se va pune accent pe turism, urmând ca acest domeniu de activitate să fie inclus în statutul Obștei Moșnenilor.
Plus energia! De fapt, închirierea de teren pentru un investitor care vrea să amenajeze un parc eolian pe domeniile obștești. Cine o fi nu se știe. Este cert doar faptul că cei din conducerea OMRD nu au afaceri în domeniul forestier, adică având legătură cu exploatările de masă lemnoasă pe care le supervizează. Cel puțin așa spun ei!
Cătălin Ioan Butoiu
Citește și Furturile de la Obştea Dragoslavele au avut explozie întârziată
0 Comentarii