Web Analytics

Furturile de la Obştea Dragoslavele au avut explozie întârziată

de | 26.11.2015 15:41 | Dezvăluiri

# De ani de zile s-au făcut sesizări, de-abia în 2015 s-a intervenit

Peste o mie de metri cubi de material lemnos, mii de euro şi de lei, zeci de utilaje şi vehicule au fost confiscate în timpul raziei efectuată joia trecută de forţele de ordine în cătunul Valea Hotarului, din comuna Dragoslavele, după ce se acumulaseră indicii legate de jaf în pădurile Obştei. Potrivit poliţiştilor, în ultimii doi ani s-ar fi tăiat şi comercializat ilegal arbori care au furnizat aproape două mii de metri cubi de lemne, dar problema furtului este mult mai veche. O problemă care nu a fost depistată decât acum!

Tăiere ilegală a pădurii, furt de arbori, abuz în serviciu şi tăinuire – acestea au fost faptele avute în atenţie de forţele de intervenţie şi anchetatori. Zona: munţii care străjuiesc Valea Hotarului şi Olăneasca, în comuna Dragoslavele, munţi administraţi de Obştea Moşnenilor Dragoslăveni, una dintre cele mai mari obşti din ţară, cu un domeniu de peste 10.000 de hectare. Joia trecută au fost efectuate 37 de percheziţii, fiind identificaţi 76 de suspecţi. S-au ridicat diverse bunuri şi valori folosite sau rezultate în urma activităţii infracţionale: drujbe, căruţe, mii de euro şi lei, peste o mie de metri cubi de material lemnos, fie cherestea, fie buşteni, fie lemn de foc, esenţă răşinoase.
La Poliţia Câmpulung au fost audiate, în primă fază, 34 de persoane, ulterior fiind luate declaraţii tuturor celor 76 de suspecţi. 16 persoane au fost reţinute iniţial, pentru ca vineri instanţa de judecată să aprobe cererea de arestare preventivă a Parchetului pentru nouă dintre cei acuzaţi. Pentru ceilalţi şapte s-a dispus măsura judecării sub control judiciar. Printre cei arestaţi se află Ion Răduţă, pădurar la Ocolul Obştei, acuzat de abuz în serviciu în formă continuată, plus Ionuţ Ciopleiaş şi Jan Grancea, proprietari de gatere, acuzaţi de infracţiunea de tăinuire în formă continuată. Ceilalţi şase arestaţi sunt ţigani din Valea Hotarului acuzaţi de furt de arbori tăiaţi ilegal din fondul forestier naţional sau care au fost doborâţi sau rupţi de fenomene naturale. Atât în timpul desfăşurării şedinţei de judecată în care s-a dispus arestarea, cât în cel al audierilor preliminare, sediile Judecătoriei şi al Poliţiei Câmpulung au fost pichetate de sute de ţigani veniţi din Dragoslavele. Hotărârea de arestare preventivă a celor nouă acuzaţi a fost pronunţată în noaptea de vineri spre sâmbătă, aproape de ora patru dimineaţa.

Sesizări fără rezultat

De ani de zile există suspiciuni asupra modului de exploatare a lemnului de pe domeniile Obştei. Începând cu anul 2009, Virgil Catrinu, un tânăr crescător de animale, a tot sesizat Garda Forestieră Ploieşti (fost ITRSV şi Comisariat de Regim Silvic şi Cinegetic), dar rezultatele nu au fost conforme celor semnalate de acesta. Catrinu reclama implicarea celor de la Obşte în dezastrul din păduri, însă nu s-a ajuns la incriminarea vreunui reprezentant al asociaţiei de proprietari înfiinţată în anul 1888. Tânărul dragoslăvean a continuat să atenţioneze autorităţile, ultima dată făcând acest lucru în primăvara lui 2015. Ca de fiecare dată, după controale efectuate în luna mai, rezultatele nu au contat.

Şi cei de la Obşte se plângeau de situaţie

Sesizările lui Catrinu nu erau lipsite de reacţia administraţiei Obştei. Şeful Ocolului Silvic, Nicolae „Bebe” Urdea, a menţionat deseori faptul că activitatea ilegală a ţiganilor şi eventuala complicitate a pădurarilor sunt lucruri condamnate şi de cei de la Obştea Moşnenilor Dragoslăveni, lăsând să se înţeleagă faptul că nu există nicio implicare a conducerii asociaţiei în jaful produs în păduri.

Preşedintele Obştei: „I-am atenţionat de mult timp”

Marcel Mogoş, preşedintele Obştei Moşnenilor Dragoslăveni, nu a dorit să comenteze situaţia. „Să lăsăm organele competente să-şi desfăşoare activitatea şi discutăm după aceea. Nu ştiu dacă cei de la Poliţie au fost sesizaţi sau au avut informaţii strânse de-a lungul timpului. Oricum, atât ţiganii, cât şi cumpărătorii au fost atenţionaţi de mai multe ori să termine cu afacerea asta”, ne-a declarat profesorul Mogoş.
Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii