Web Analytics
scris joi, 15.01.2015

Specialiştii de la ICN avertizează că fracturarea hidraulică poate afecta centrala de la Cernavodă

Pentru a evalua impactul utilizării tehnologiei pe bază de fracturare hidraulică de exploatare a gazelor de şist asupra unităţilor nucleare, Nuclearelectrica a solicitat în 2013, în cadrul Programului Naţional de Cercetare – Dezvoltare la care participă ICN Piteşti şi SITON Bucureşti, un „Studiu de impact al exploatării gazelor de şist asupra seismicităţii amplasamentului CNE Cernavodă şi asupra tectonicii şi hidrologiei din zonă”.  Concluziile studiului, precizează că fracturarea hidraulică ar putea avea un impact asupra centralei de la Cernavodă, recomandarea fiind ca minimum 100 de kilometri în jurul amplasamentului CNE Cernavodă să nu fie exploatate gaze de şist. Întrucât evaluarea realizată de SITON și ICN a fost una conservativă şi având în vedere efectele negative posibil să fie generate de exploatarea gazelor de şist în vecinătatea centralei nuclearoelectrice, recomandarea institutului este să fie realizate şi alte studii şi analize de specialitate, suplimentare şi complementare, implicând specialişti din domenii conexe pentru a avea o analiză interdisciplinară a impactului, cu ipoteze mai aproape de realitate.
Lucrarea nu a solicitat efort financiar din partea CNE Cernavodă, fiind plătită din fondurile guvernamentale alocate Programului Naţional de Cercetare – Dezvoltare. Anunțul a fost făcut de Daniela Lulache, directorul general Nuclearelectrica.
Florin Silvestru

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...