Soţia primarului din Bradu a trăit o lună printre crocodili, canguri şi rechini

de | 24.02.2011 12:05 | Actualitate

Mirela Frătică, soţia primarului din Bradu, s-a întors dintr-o vacanţă de o lună de zile în Australia. A plecat în acest sejur pe 5 ianuarie şi s-a întors pe 6 februarie. La destinaţie, când a pus piciorul pe pământ australian, Mirela a nimerit în toiul inundaţiilor din statul Queensland, acolo unde locuiesc, de mai bine de 20 de ani, rudele soţului ei, edilul Florin Frătică din Bradu. Argeşeanca a găsit oraşul Brisbane asediat de ape şi aşa a aflat că a nimerit în mijlocul celei mai  grave inundaţii înregistrate în ultimul secol. Localnicii i-au povestit Mirelei că, până la acest potop, nu mai văzuseră ploi de vreo 30 de ani. Toate aceste intemperii nu au reuşit însă să transforme o vacanţă ce se dorea a fi de vis, într-una de coşmar.

De la „Crocodile Hunter”, în tunelul de pe fundul oceanului, printre rechini

Mirela începe prin a ne povesti cât de mult a impresionat-o oraşul Sydney. A urcat în turnul Skywalk împreună cu Cristina Ilinca (prietena care a însoţit-o în călătorie), ca să admire din înaltul cerului, de la o înălţime de aproape 300 m deasupra nivelului mării, întreaga panoramă a marelui oraş australian. Ca termen de comparaţie, Skywalk are cam aceeaşi înălţime ca şi franţuzescul Tour Eiffel şi dublul înălţimii podului Harbour, care se află în apropierea sa. După ce s-au cocoţat la cucurigu, taman în vârful turnului, fetele s-au pomenit că sunt înfăşurate în tot felul de chingi, echipamente, coarde elastice, de către nişte angajaţi care se ocupau de turişti. Mirela mi-a povestit râzând cum i-a stat inima în loc, atunci când a crezut că le vor pune să se arunce în gol, cu coarda elastică, din vârful turnului. S-a liniştit când a aflat că tot acest echipament avea doar scopul de a le proteja de eventuale accidente provocate de forţa curenţilor atmosferici, existenţi la acea înălţime, ori de beţia înălţimilor care-i mai cuprinde pe amatorii dornici de fotografii. Înainte de a-şi continua periplul spre Munţii Albaştri, argeşencele au ţinut să vadă şi celebra Opera House, clădire-simbol nu doar a oraşului Sydney, ci a întregului continent australian. Acoperişul care face această construcţie să fie unică în lume are forma unor scoici suprapuse. Mirela îmi spune că există un mit potrivit căruia arhitectu a avut ideea de a da această formă neobişnuită clădirii pe care urma să o proiecteze, după ce a mâncat portocale. Itinerarul de vacanţă a continuat cu vizitarea Australian Zoo, grădina zoologică a cărei imagine reprezentativă a fost celebrul „Crocodile Hunter”, Steve Irwin. După ce cangurii le-au mâncat seminţe din palme, Mirela Frătică şi Cristina Ilinca s-au fotografiat cu ursuleţii koala. Mirela glumeşte şi acum pe seama lor şi ne povesteşte  că „atârnau în pomi, beţi de la frunzele de eucalipt”. La Sea World, Mirela s-a pomenit înconjurată de rechini, atunci când a trebuit să traverseze tunelul construit în adâncul oceanului. A preferat să îi admire la adăpost de orice pericol, din spatele imensului hublou, decât să se aventureze cu barca printre ei.

La surfing a trăit cea mai tare experienţă

Am rugat-o pe interlocutoarea mea să îmi spună care a fost cea mai puternică experienţă trăită în această vacanţă: „Am făcut surfing. Dar nu am reuşit să mă ridic pe placă, am stat doar pe burtă şi în genunchi. E adevărat că am mai şi căzut. Şi îmi pare tare rău că nu am reuşit mai mult, pentru că eram foarte invidioasă când îi vedeam pe ceilalţi cum îşi menţin echilibrul. Dar nu mi-am închipuit că valurile sunt aşa de mari”, îmi povesteşte Mirela cu un oarecare regret. „La surf nu ne-au dat alt echipament decât o bluză specială. Noi n-am ştiut că trebuia să ne luăm şi pantaloni de acelaşi gen, că ne aruncam pe placă, iar de la valuri şi de la nisipul pe care-l aruncau pe placă, ajunsesem să ne julim picioarele”, adaugă ea foarte amuzată.  „Dar nu ţi-a fost teamă că te-ar putea mânca rechinii pe acolo?”, o întreb. Îmi răspunde că zona era permanent survolată de elicoptere care supravegheau perimetrul delimitat pentru surfing, iar salvamarii îi avertizau pe surferi în caz de vreun pericol. „Era plin de români pe acolo. Toţi românii ajunseseră să ne invite pe la ei, pe acasă.” Mirela mi-a mai povestit  cum a dat nas în nas, în Australia, cu „Axinte” de la Vacanţa Mare. Artistul avea spectacol la un restaurant japonez, de la Surfer Paradise, unde era şi cazat, iar Mirela a luat cina într-o seară, în respectiva locaţie. Surpriza a fost pe măsură deoarece Mirela şi Axinte se cunosc foarte bine. Nu o dată, artistul a susţinut spectacole la restaurantul Veneţia, la zilele de naştere ale Mirelei sau ale soţului ei, primarul din Bradu.

Suspans pe aeroportul din Melbourne

Însă momentul care le-a ţinut pe cele două argeşence în suspans s-a petrecut pe aeroportul din Melbourne. Aici au apărut nişte neînţelegeri cu vameşii, privitor la bagaje. „Nu reuşeam să mă înţeleg cu ei, pentru că australienii vorbesc o engleză foarte pocită. Iar eu aveam nevoie să mi se vorbească foarte rar, ca să înţeleg. Aşa că n-am priceput o iotă din ce voiau vameşii de la noi”, rememorează Mirela Frătică, râzând, păţania care i-a dat atunci  mari bătăi de cap. „Credeam că suntem în întârziere şi eram foarte îngrijorate că vom pierde avionul, fără să ştim că decolarea fusese amânată din cauza ciclonului Yasi. Vameşul cu care eram în dispută ne tot spunea că o să cheme un supervisor. Iar când am văzut supervisorul venind, o matahală de vreo 2 metri, pe cât de înalt, pe atât de lat, m-a apucat disperarea, mă înroşisem la faţă şi tremuram toată de nervi. Acesta ne-a condus la „checking” unde am reuşit, în fine, să mă înţeleg cu angajaţii de acolo. Ei mi-au zis despre furtuna care se apropia şi că, din motive de siguranţă a pasagerilor, nu puteau să ne lase cu bagajele în avion. Tot ei ne-au şi liniştit, spunându-ne că avionul nu a plecat, că este în întârziere din cauza furtunii şi că oricum va mai dura până să decoleze. Mi-a revenit inima la loc şi am răsuflat  uşurată”, povesteşte soţia primarului din Bradu peripeţia care era să-i strice călătoria. „La fel i s-a întâmplat şi lui Florin, în urmă cu doi ani: când a fost să plece din Australia, a venit ciclonul.” „Te-a surprins ceva în obiceiurile localnicilor, ceva diferit de lucrurile cu care suntem noi obişnuiţi?”, o mai întreb pe interlocutoarea mea. „Domne, femeile în Australia chiar nu fac nimic. Numai bărbaţii muncesc acolo. Prin urmare, acolo e de noi!!!”, a încheiat   Mirela cu foarte mult umor.
(Adriana Gândilă)

Acest articol este despre:

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

”Good vibes” pentru prima oară pe scena Filarmonicii Pitești
”Good vibes” pentru prima oară pe scena Filarmonicii Pitești

Festivalul internațional de canto pentru copii și tineret ”Good vibes” s-a desfășurat la Pitești, în perioada 20-21 mai 2022.  La această competiție, s-au înscris peste 200 de copii, din care au rămas 100 de copii, după preselecții, din România, Republica...

Pitești: Reabilitarea scărilor publice, pe strada Făgăraș
Pitești: Reabilitarea scărilor publice, pe strada Făgăraș

Primăria Municipiului Pitești, prin Administrația Domeniului Public, a executat lucrări aferente proiectului ”Reabilitare scări publice strada Făgăraș, zona blocurilor E1-E2, E2-E3, E3-E4 - Școala Gimnazială Alexandru Davila, municipiul Pitești, județul Argeș”....


Loading RSS Feed