Web Analytics
scris vineri, 29.09.2023

Soră contra soră şi mama – la mijloc!!! Scandal monstru în cimitir, la înmormântarea bătrânei de la casa-azil din Prundu!

Una dintre fiicele ei a sărit în criptă, cerând deschiderea sicriului, ca să-și filmeze mama, ca amintire
Cealaltă fiică, aflată în conflict deschis cu sora ei, este proprietara casei-azil controlate în iulie pentru cazarea și îngrijirea unor bătrâni bolnavi
Poliția i-a evacuat pe toți participanții la funeralii

În luna iulie a acestui an, „Jurnalul de Argeș” a dezvăluit un mare scandal soldat cu dosar penal: o femeie își reclamase sora, proprietară a unei case-azil din Prundu care adăpostea cinci persoane cu handicap. Georgeta Baros, cea care a făcut sesizarea, era îngrijorată de felul în care arată mama ei, în vârstă de 88 de ani, grav bolnavă, care locuia în casa respectivă. „Sunt foarte multe nereguli: văd că este și azil, și casă de locuit, mai vin și bărbați, se mai și fumează din astea… droguri, mai vine și câte-un turc, mai are și câte-un bețiv care fură motorină și-i face plinul…” – mai spunea atunci d-na Baros. Urmarea: pe 11 iulie, polițiștii din Pitești au verificat acel imobil despre care aveau informații că desfășoară activități de cazare și îngrijire a unor persoane vârstnice fără autorizație. „M-au controlat, a venit o armată întreagă! Dacă eram în neregulă, nu-mi luau toți bătrânii?!” – întreba retoric Mariana Ucak, femeia acuzată, proprietara casei-azil. Scandalul nu s-a oprit însă aici. Cu zece zile în urmă, mama celor două femei a murit, iar acest lucru a aprins din nou spiritele, situația culminând cu secvențe de pomină la înmormântarea de la cimitirul din Prundu, acolo unde a fost nevoie de intervenția Poliției.

Soră contra soră şi mama – la mijloc!!! Scandal monstru în cimitir, la înmormântarea bătrânei de la casa-azil din Prundu!

„Mama a fost înmormântată ca un deținut. Legată de mâini și de picioare și la gură”

Georgeta Baros a venit la redacție să ne spună ce s-a întâmplat, ea fiind de părere că sora ei, Mariana Ucak, a omorât-o pe cea care le era mamă. „Eu am fost acolo, mai mereu, la ea în casă. Pentru că și eu aveam grijă de bolnavi înainte de a avea o femeie care s-a ocupat de acei oameni. În ultimii doi ani, ea a început, o brusca, o înjura, îi lua televizorul, îi lua mobila din casă, îi băga lumânările pe gură, zicea că să moară. Mai avea o soră mama, care a murit tot acolo în casă; o aduseseră verii mei să aibă grijă de ea, că îi murise bărbatul cu două zile înainte. (…)
Mama se ridica pe cadru. Eu i-am dat un cadru cu câțiva ani în urmă, după ce a murit soțul meu. Dacă i l-a luat, normal că nu a putut să se mai ridice. (…) O tot teroriza, să moară, voia să scape de ea, ce să mai… După ce a murit, am mers duminică (17 septembrie – n.a.) la Poliție, am făcut o sesizare și am cerut să fie adusă la Morgă să i se facă autopsie. Luni, ea (Mariana Ucak – n.a.) s-a dus și a luat-o de acolo, că marți urma să fie înmormântată” – a spus Georgeta Baros.

Apoi, femeia a adăugat: „Mama a fost înmormântată ca un deținut. Legată de mâini și de picioare și la gură, cum se leagă mortul. În casă a fost dezlegată, că am înțeles că a avut capac frigorific. Când a fost dusă la biserică – ea știa că vin și eu; am mers înainte la Poliție, la Secția 4, și am cerut să mi se pună pază, pentru că îmi era frică (erau verii mei și unchiul meu, care stătea la soru-mea, făcea Tik-Tok-uri cu el, și mereu îmi aducea injurii: mi-era frică de ei) – mama era din nou legată. (…) Sunt și altele de spus: nu s-a închis coșciugul cu acele șuruburi, băgai mâna acolo… Au băgat-o înăuntru (în criptă – n.a.). Normal că am sărit înăuntru și am zis că nu voi pleca de acolo până nu vine Poliția. Voiam să desfacă sicriul, s-o dezlege, și s-o văd, s-o am filmată, ca amintire. Iar ele au început să strige toate: și sora mea Ucak Mariana și nepoatele, fetele ei, și nevasta unui văr de-al meu și nepot, căruia eu deja i-am făcut dosar penal, pentru că am fost bătută de el, înjurată, maltratată.

Citește și Scandal cu dosar penal! O femeie şi-a reclamat sora, proprietara unei case-azil din Prundu care adăposteşte cinci bătrâni cu handicap

Citește și Scriu ca şi când aş urla despre un azil din Găvana!

„Se duceau acolo, se drogau; mama nu mai suporta. Se drogau toți”

Pentru că noi suntem în ceartă de mult timp, din cauza mamei. Fiindcă se duceau acolo, se drogau; mama nu mai suporta. Se drogau toți. Adică, nepotul, băiatul lui văru-meu, fetele soru-mii, soru-mea și cine mai venea acolo… Cu ce se drogau: păi, eu am spus și la Poliție. Nu știu, aveau niște iarbă și făceau niște biluțe și le băgau în niște foi, de făceau ele țigări… Și întotdeauna găseau motive să mă scoată afară din casă, ca să nu văd eu de la bucătărie. La cei de la Antidrog m-am dus mai înainte. Din luna martie mă lupt cu ei, de când a târât-o pe mama pe scări, ca s-o urce la etaj cu ceilalți bolnavi; au urcat-o în mașină, sunt declarații la Poliție, iar mama a vrut să se arunce din mașină…”
Marți, 19 septembrie, din cauza situației violente din cimitir, poliția a intervenit și i-a evacuat pe toți cei care au participat la înmormântare, mai puțin pe gropari. „Sora mea a scris în toate postările că «tu n-o s-o vezi pe mă-ta niciodată, nici când va muri»; idea ei nebună din cap. (…) Mai are cinci bolnavi în casă, doi aduși de Primărie” – ne-a mai spus Georgeta Baros.

Citește și Șocant! Bătrânii de la azilul din Găvana se plângeau de sete! Prefectul le-a cumpărat apă

„Au venit în casă un avocat din partea procurorului, două persoane de la DGASPC, două de la Poliție, au audiat-o pe mama, cu tubul de oxigen pe nas”

Sora ei, Mariana Ucak, dezminte toate acuzațiile și spune că va merge pe calea justiției. „Toate măgăriile astea au ajuns la avocata mea. Deci, mi-au luat-o pe mama din casă, de la priveghi, mi-au ciopârțit-o. A doua zi dimineață a ieșit certificatul de la IML, că nu a făcut nimic; dosarele pe care ni le-a făcut ea s-au închis toate. Deci, eu nu sunt vinovată cu nimic. Dar ea va plăti pentru tot. Înainte cu o săptămână să moară mama, au venit în casă un avocat din partea procurorului, două persoane de la DGASPC, două persoane de la Poliție, au audiat-o pe mama, cu tubul de oxigen pe nas, și ea a spus așa: «Lăsați-ne în pace! Că eu am stat cu Mariana 57 de ani! Ea (Georgeta – n.a.) este o persoană rea și nu vreau să-l văd nici pe bețivul ălălalt (fiu-meu – exact așa a zis)». De ce face sora mea asta? V-am mai spus că este invidioasă. De șase ani, aproape de șapte ani, eu mă ocup de bătrânii ăștia. Au fost învățați toată viața și pe gură și pe nas să le bag de toate. Gândiți-vă că eu îngrijeam șase persoane care erau toți la pampers, nedeplasabili; să faci mâncare, să speli, să te duci după medicamente, după toate alea, și când le-am tăiat porția s-a terminat totul. Când le-am interzis tuturor să mai intre în casa mea, atunci au început cu toate măgăriile și mizeriile astea”, ne-a declarat d-na Ucak.

Cât privește acuzațiile legate de consumul de droguri, Mariana Ucak a spus: „Lăsați, că noi am fost controlați și o să cerem în instanță să ne facă teste. O doare rău că fetele ei, nepoatele ei, au fost târâturi toată viața: toate la un loc nu au școala copiilor mei. Mama avea 89 de ani. Avea insuficiență cardiorespiratorie acută și bronhopneumonie. Acum trei săptămâni, mama a venit din spital cu bronhopneumonie; i s-a scos un kil de apă de la plămâni. Mama mea, de șase-șapte ani, avea astm bronșic. Avea patru atacuri vasculare, unul cerebral, diabet de tip II. Mama s-a dus din cauza lor, câte mi-au făcut în ultimele șase luni!”
Referitor la modul de înmormântare, cu sicriul închis, d-na Ucak a declarat că „asta a fost dorința mamei! Mi-au adus Poliția la poartă, înainte să mi-o ia din casă, s-au suit pe gardul meu și au început să înjure și mi-au luat-o și au dus-o la IML. E o femeie foarte rea. O să vin într-o zi să vă spun cine este ea, de fapt. (…) Ei sunt foarte frustrați că nu au putut face ce am făcut eu. Au dat mult timp cu noroi în mine, dar eu merg pe cale legală”.

Citește și Iana Matei, fondatoarea Reaching Out Romania, despre controalele declanșate de scandalul azilelor: „… atitudinea, lipsa de empatie și suspiciunile neîntemeiate ne-au lăsat un gust amar”

Citește și La Pitești, un azil de bătrâni, verificat de urgență! „Am solicitat sprijinul Poliției”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...