Web Analytics

Scandal cu dosar penal! O femeie şi-a reclamat sora, proprietara unei case-azil din Prundu care adăposteşte cinci bătrâni cu handicap

de | 19.07.2023 16:51 | Actualitate, Dezvăluiri, Home, Politica si Administratie

„Sunt foarte multe nereguli: văd că este și azil, și casă de locuit, mai vin și bărbați, se mai și fumează din astea… droguri, mai vine și câte-un turc, mai are și câte-un bețiv care fură motorină și-I face plinul…” – spune Georgeta Baros despre proprietară, nimeni alta decât sora sa
„M-au controlat, a venit o armată întreagă! Dacă eram în neregulă, nu-mi luau toți bătrânii?” – răspunde Mariana Ucak, femeia acuzată

În după-amiaza zilei de marți, 11 iulie, polițiștii din Pitești au verificat un imobil din municipiu despre care aveau informații că desfășoară activități de cazare și îngrijire a unor persoane vârstnice fără autorizație. După acțiunea respectivă, IPJ Argeș a comunicat doar atât: „Cu ocazia verificărilor efectuate împreună cu reprezentanții mai multor instituții cu atribuții de control, au fost identificate șase persoane, toate cu domiciliul în imobilul în cauză, acestea fiind proprietara imobilului, de 56 de ani, precum și alte cinci persoane, cu vârste cuprinse între 55 și 88 de ani, printre care mama proprietarei imobilului, alte două persoane, de 74 și 78 de ani, puse sub interdicție prin hotărâre a instanței de judecată, pentru care tutorele stabilit este tot femeia de 56 de ani, precum și alte două persoane, de 59 și 55 de ani, ambele cu afecțiuni medicale, pentru care verificările continuă”.

Pentru că și Prefectura, care, printr-o comisie instituită, desfășoară controale la căminele de bătrâni, n-a mai scos o vorbă despre acest caz, în plin scandal generat de „azilele groazei” din Ilfov, am declanșat o anchetă de presă. Așa am aflat, de la bun început, că este vorba despre o casă privată din cartierul Prundu, din zona Depou.

Citește și Noi azile ale groazei au fost închise de ANPC. Mâncare expirată și condiții greu de imaginat

Georgeta Baros: „I-am sesizat pe cei de la Ancheta socială, de la Primărie, care n-au vrut s-o deranjeze, pentru că erau pe mână cu ea”

Sora proprietarei acestui imobil, Georgeta Baros, este cea care a făcut reclamația, îngrijorată, după cum spunea, de felul în care arată mama ei, în vârstă de 88 de ani. „Am văzut o poză pe internet – era pusă de fratele meu. L-am sunat, nu mi-a spus prea multe, dar bineînțeles că m-am deranjat când am văzut-o pe mama în halul în care era, vânătă la mână, și am sesizat organele de poliție. Acolo, în acea casă, locuiește mama cu sora mea. Aștept să aflu de la poliție de unde are vânătăile alea pe mână. Am văzut că și la nas, și la gură… Din câte știu eu, ea are două atacuri cerebrale și o semipareză.

Sora mea are 56 de ani. E nebună; deci, ea trebuia dusă la psihiatrie, nu bolnavii ceilalți, care sunt în casă. Cred că Primăria, care trebuia să-și facă datoria, trebuia s-o pună să-și facă niște analize, adică ea să fie un om cu picioarele pe pământ. În acea casă, sora mea stă și cu fii-sa, sunt mai mulți, stau și niște bărbați acolo cu chirie, iar sus, la etaj, ea are cinci bolnavi: doi pe care i-a adus Primăria, doi pe care îi are ea sub tutelă, prin instanță, și unul care a lucrat la noi ani de zile, a stat și pe la mine, și pe la ea, lucra pe șantier, nu avea unde să stea, stă de vreo 30 de ani. Eu sunt în conflict de mult cu sora mea, de când a început s-o agreseze pe mama. Am mai sesizat organele de poliție, pe 8 martie; au venit acolo. I-am sesizat pe cei de la Ancheta socială, de la Primărie, care n-au vrut s-o deranjeze, pentru că erau pe mână cu ea, pentru că Primăria a mai adus doi bolnavi acolo, oameni ai străzii.

În imobilul respectiv sunt foarte multe nereguli: văd că este și azil, și casă de locuit, mai vin și bărbați, se mai și fumează din astea… droguri, mai vine și câte-un turc, mai are și câte-un bețiv care fură motorină și îi umple mașina, îi face plinul, are și un coafor acolo, frizerie, nu știu cât de legal e… Sunt foarte multe chestii. (…) Doamna de la Primărie, de câte ori se duce la ea, o anunță. Dacă ea are un control în zonă, a anunțat-o. Eu m-am dus la Primărie, n-au vrut să mă înscrie la audiență, a trebuit să mă cert cu ei acolo, sunt pe mână cu ea” – ne-a declarat Georgeta Baros, sora celei controlate la ea acasă.

Citește și A cincea zi de controale în azilele de bătrâni din Argeș. Amenzi în valoare de aproape 100.000 de lei

Sorin Iancu, de la Asistență Socială: ”Noi nu avem nicio relație contractuală cu această doamnă. Nu știu cum i-a adus acolo”

Din câte ne-a relatat d-na Baros, polițiștii, cel puțin cei din zona respectivă, știau câte ceva despre ce se petrece în casa-azil din Prundu cu mult înainte de controlul din 11 iulie. Și pe la Primărie se știa, instituția fiind acuzată, iată, că tocmai ea a „furnizat” două persoane spre găzduire și asistență.
Și, într-adevăr, Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Pitești, prin directorul executiv Sorin Iancu, ne-a oferit câteva informații despre Mariana Ucak, proprietara casei private controlate de poliție. Așa am aflat că, în afara mamei sale, d-na Ucak mai are în grijă cinci oameni: este tutore pentru două persoane, beneficiare de grad de handicap, care locuiesc la domiciul respectiv, alături de un fost chiriaș, încadrat în grad de handicap, și de alte două persoane, cu grad grav de handicap.

Cum au ajuns ei acolo? „Nu i-am trimis eu. Noi nu avem nicio relație contractuală cu această doamnă. Nu știu cum i-a adus acolo” – ne-a spus directorul Sorin Iancu (foto). Tuturor acestor oameni, proprietara le-a făcut mutație la casa ei și i-a înscris la medicul de familie. Iar banii pentru serviciile de însoțitor și de handicap sunt trimiși la adresa respectivă prin mandat poștal.

Dar, oare, legal este posibil așa ceva? Să îngrijești oameni bătrâni și cu handicap la tine acasă, aduși nu se știe cum, cu acceptul instituțiilor abilitate? Normal, nu, doar dacă îndeplinești anumite condiții! Dar la noi se poate. Totul pleacă – aflăm – de la noua legislație în domeniu (Legea 7/2023 și Ordinul 235/2023), care permite cazarea persoanelor cu dizabilități în cămine autorizate în limita maximă a 50 de locuri. Cei în plus sunt dirijați către alte servicii de resort – care sunt sau nu sunt și trebuie reînființate – sau către comunitate. „Or, comunitatea nu e pregătită să-i preia! În niciun fel! Nu poate exista decât un centru privat care nu respectă nici pe jumătate condițiile pe care le avea un centru cu 100 de locuri” – ne-a spus Sorin Iancu.

Citește și Ce nereguli s-au mai găsit la azilurile din Argeș: frigidere ruginite cu mucegai

Proprietara casei-azil: „Au venit la mine de la Direcția de Asistență Socială: «D-na Ucak, avem și noi niște cazuri sociale. (…) Sunt boschetari, fără buletine, fără nimic»”

Mariana Ucak, proprietara casei-azil, are și ea, evident, dreptul la opinie în ancheta noastră. Și are multe de spus „Mama are 88 de ani, a plecat pe 89, are diabet, a suferit un atac cerebral și trei atacuri vasculare; în urma ultimului a rămas cu o hemipareză. Din cauza hemiparezei a intrat în depresie. S-a instalat un fel de demență, mai exact o atrofie cerebrală. Și nu mai este coerentă. Toți cei care m-au controlat nu au găsit nimic, absolut nimic.

Când se va ajunge în Tribunal, dacă se va ajunge, eu cer – pentru că am cerut și la Poliție – să mergem cu mama la Medicina Legală, ca să ateste echimozele acelea. În legătură cu ce spune sora mea, dacă mamei, în urmă cu 45 de ani, i-a adus televiziunea pentru că i-ar fi mâncat banii pe care i-a dat tatăl meu pensie alimentară, când frații ceilalți… Că mama a trebuit să muncească, a muncit 34 de ani în Textila, și nu putea să stea de copii, i-a dus la Casa de copii – și dădea pensia tatei la Casa de copii, în Trivale sau unde au fost. Iar ea, când s-a făcut mare, a venit cu bărbat în casă – el și așa a fost chiriaș la mama – omul acela a vrut să pună piciorul în prag, la mama în casă, adică să comande el și… i-a adus televiziunea. Păi, i-a făcut așa treabă că i-a scos gazele. Gazele nu erau ale ei, ci ale mamei mele pentru mine, fiindcă eu eram minorul; eu sunt ultimul copil.

Deci, ea a făcut foarte multe. Motivul e invidia. Frații mei nu au făcut ce am făcut eu. Eu am fost măritată cu un cetățean turc. Am un copil de 25 de ani. Mi-au spus că mi-a făcut mama casa. De unde să aibă mama bani dintr-o pensie de șase milioane?! Mi-a făcut-o turcul, care a murit și am spus la toată lumea, cine m-a controlat, că sunt tablourile lui de 20 de ani în perete. După ce a plecat el, casa nu o terminasem, era șantier. A trebuit să plec prin străinătate; 11 ani am fost plecată ca să o termin. Mama mea a stat cu copiii. Eu am 56 de ani, ea nu a fost despărțită de mine niciodată! Cu mine a stat! Eu sunt tutore prin hotărâre judecătorească în cazul a două persoane. Dintre ceilalți trei, unul stă la mine de 10 ani, are buletin, a stat la mine pe vremuri, nu știu dacă îi pot spune chiriaș, pentru că nu avea cameră atunci, eu am închis un hol ca să aibă amărâtul… Vă spun și povestea lui, cum a ajuns pe drumuri, și a fost și el ditamai inginerul.

Și mai am două cazuri sociale. Eu, că sunt bună! Au venit la mine de la Direcția de Asistență Socială, care mă controla în permanență pentru ceilalți, și m-au rugat: «D-na Ucak, avem și noi niște cazuri sociale, știm că sunt bine îngrijiți (adică la cine eram eu tutore). Sunt boschetari, fără buletine, fără nimic. Trebuie să le facem certificate de handicap». Și i-au adus la mine. Acum, gândiți-vă, ei n-au pensie, n-au nimic; au pensie de însoțitor, 18 milioane. Pensia aia de însoțitor îi revine omului care îi îngrijește? Mai rămâne pensia de handicap, 5 milioane. Poate trăi un om la pat cu 5 milioane? Care nu se deplasează! Unul e operat de trei ori, eu l-am dus la spital. I-a tăiat degetul, apoi până la gleznă și apoi până la genunchi! Deci, dacă eu eram o nenorocită, îl luam în căruț și îl puneam în faţă la Direcția de Asistență Socială. Nu?

Citește și Simona Bucura Oprescu: „Sunt hotărâtă să muncesc eficient pentru a schimba lucrurile în ceea ce privește situația azilelor din România”

„Turcul, când a murit, mi-a lăsat și cam o juma de kil de aur! Deci, despre ce bani se vorbește?!”

Eu am diploma de asistent personal profesionist pentru persoane cu handicap. Mi-au spus să mă duc să-mi facă o carte de muncă și am zis că nu vreau să-mi faceți carte de muncă pe casa mea! Bărbatul meu a murit acum 19 ani și numai eu știu cât am muncit ca să pot termina casa asta. Și să spună că am făcut casa din bolnavi! Casa e făcută de un cetățean turc, care a fost soțul meu legitim și am un copil de 25 de ani. Și, dacă stau bine să mă gândesc, turcul, când a murit, mi-a lăsat și cam o juma de kil de aur! Deci, despre ce bani se vorbește și spun frații mei?! Mama mea a declarat la toate autoritățile că nu este maltratată, că eu o îngrijesc. Georgeta vrea să o ducă la azil. Și i-a zis: «Georgeta să-și vadă de treaba ei, că eu am stat cu Mariana 56 de ani!» Și celălalt, frate-meu, Nelu, care a pus fotografiile, e un alcoolist, stă numai de băutură, zi de zi.

M-au controlat, a venit o armată întreagă! Dacă eram în neregulă, nu-mi luau toți bătrânii? Am o curățenie exemplară și nu există în niciun azil cum e la mine. Știți cât îmi vin mie gazele pe timp de vară? 15-16 milioane! Apa: câte 17-18 milioane! Eu fac mâncare de trei ori pe zi! Iar pe timp de iarnă mie îmi vin câte 26-28 de milioane numai gazele!” – ne-a declarant Mariana Ucak.
Ce ar mai fi de spus? Deocamdată, ce a transmis Poliția: „În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de exercitarea fără drept a unei profesii sau activități pentru care legea cere autorizație ori exercitarea acestora în alte condiții decât cele legale”.

Citește și De ce tace Patriarhul Daniel în cazul scandalului azilelor de bătrâni

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *