Web Analytics
scris duminică, 07.04.2024

Solicitări transmise către Biroul Electoral Central, Autoritatea Electorală Permanentă și Consiliul Național al Audiovizualului pentru a clarifica diferite aspecte legate de organizarea alegerilor

Expert Forum a transmis săptămâna aceasta mai multe solicitări către Biroul Electoral Central, Autoritatea Electorală Permanentă și Consiliul Național al Audiovizualului, pentru a clarifica diferite aspecte legate de organizarea alegerilor din 2024. Acestea pot fi găsite mai jos:

Solicitări transmise către Biroul Electoral Central, Autoritatea Electorală Permanentă și Consiliul Național al Audiovizualului pentru a clarifica diferite aspecte legate de organizarea alegerilor

Pe 5 aprilie am solicitat Biroului Electoral Central să ne comunice cum verifică semnăturile de susținere, inclusiv dacă există proceduri scrise și să ne permită să observăm procedura – https://expertforum.ro/verificare-semnaturi-9iunie.

Pe 2 aprilie am solicitat BEC și AEP să îmbunătățească modul în care se publică datele legate de candidați. Concret, am cerut:

  • Publicarea datelor legate de candidaturile propuse și cele aprobate în formate deschise care să permită prelucrarea facilă și rapidă de către terți.
  • Publicarea bazelor de date cu candidați astfel încă să includă informații despre vârsta și sexul persoanelor care își depun candidaturile.
  • Asigurarea unor condiții pentru verificarea corespunzătoare a candidaților pentru ambele tipuri de alegeri, astfel încât să nu mai fie acceptate persoane sau liste de candidați care nu respectă condițiile legale.

Solicitarea poate fi consultată aici – https://expertforum.ro/cerere-publicare-date-electorale

Pe 1 aprilie am transmis alături de mai multe organizații partenere din Coaliția VotCorect o solicitare către AEP privind stabilirea modalităților de publicare a raportărilor privind veniturile și cheltuielile competitorilor electorali în timpul campaniei electorale. Solicitarea și răspunsul primit  – https://expertforum.ro/date-campanie-aep-2024.

Citește și:

Pe 29 martie am trimis către CNA comentarii cu privire la regulile de desfășurare a campaniei electorale în audiovizual și am solicitat dezbatere publică pentru a discuta mai detaliat despre cele 2 proiecte de decizii, conform Legii 52/2003. Dezbaterea a avut loc miercuri, pe 3 martie, iar o parte dintre comentarii au fost incluse în deciziile CNA 149 și 150.

Comentariile https://expertforum.ro/comentarii-dezbatere-cna.
Vom continua monitorizarea procesului electoral, pentru a ne asigura că acesta respectă legislația și principiile constituționale, precum și standardele și bunele practici internaționale.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *