Web Analytics
scris miercuri, 03.04.2024

Operaţie cu tehnică specială la Spitalul Judeţean Argeş. Doctorul Emil Ciucă a salvat de la amputare piciorul cu cangrenă al unui bătrân

Din fericire, ne mai vin și vești bune despre doctori. Una dintre ele este despre dr. Emil Ciucă, un tânăr de la Spitalul Județean de Urgență Pitești, medic specialist în chirurgie generală și în chirurgie abdominală. Unul dintre acei medici despre care pacienții vorbesc cu multă admirație și recunoștință.

Operaţie cu tehnică specială la Spitalul Judeţean Argeş. Doctorul Emil Ciucă a salvat de la amputare piciorul cu cangrenă al unui bătrân

„Înainte de fiecare operație, cere călăuzirea lui Dumnezeu și a sfinților. E pâinea lui Dumnezeu! Oferă pacienților cărți și mir. Deseori se apropie de pacienţi, le pune mâna pe umăr, îi încurajează. De fiecare dată îi face să zâmbească. Și nu de puține ori îi vizitează chiar și acasă, atunci când aceștia nu au posibilitatea să meargă la spital”. Asta vorbesc prin saloane oamenii atunci când se referă la tânărul medic Emil Ciucă. „A salvat după o săptămână de cangrenă un picior, salvându-l de la amputare. Practic l-a relipit!”, asta e ultima poveste adevărată care se spune pe holurile SJUP despre tânărul chirurg.

„Fără Dumnezeu, nu cred că putem face mare lucru în viața asta!”

Este vorba despre un pacient de 72 de ani despre care doctorul Ciucă ne spune că este în curs de rezolvare, fiind un caz manageriat multidisciplinar în colaborare cu dr. Felix Sârboiu, specialist în chirurgie vasculară. Și că pentru operarea lui s-a folosit o tehnică mai avansată pe bază de ioni de argint. „Tocmai îl pansam. Este un caz în curs de rezolvare, dar este de durată. Antepiciorul este afectat, practic tendoanele sunt afară. Eu zic că reușim să i-l salvăm. Pacientul a fost reticent la început, deja a întârziat foarte mult. Cangrena a pornit de la degetul mare de la halucele stâng, pe un fond de diabet și cu o componentă vasculară. A fost pe la niște spitale și până la urmă a ajuns la mine. Nu a vrut o intervenție agresivă de la început, așa că am încercat cu tehnici speciale. Văd că e spre bine, deși a fost cu un pronostic rezervat. Dar e spre bine. Sper să se formeze un țesut nou care să acopere tendoanele de la picior, extensoarele degetelor. Degetul mare nu mai e, a fost amputat. Acum problema e antepiciorul, partea unde sunt șireturile la un adidas, ca să înțelegeți, aia e puțin dezvelită, a început să crească stratul de țesut nou, dar încă tendoanele sunt la vedere.

Acum, cu răbdare… el este acasă de vineri și acum a venit la pansat. La picior nu am mai folosit această tehnică până acum, doar în chirurgia abdominală. Este vorba despre un kit special, un vacuum și un burete cu ioni de argint care face ca țesutul să se regenereze. Va fi un țesut, dacă vreți, așa cum arată o plagă la arși – o piele, o plagă mai atonă. Așa și-a dorit, noi nu putem face amputații dacă pacientul nu își dorește. Și este normal. Una e să scoți o unghie, alta e să tai un picior! Sper să fie bine, de la un pansament la altul e o evoluție, dar e o evoluție lentă și pe acest fond de diabet și al vârstei. Fără Dumnezeu, nu cred că putem face mare lucru în viața asta! Asta este părerea mea!”, spune dr. Emil Ciucă.

Citește și Bărbatul înjunghiat în Pitești a fost salvat la Spitalul Județean Argeș

Citește și Spitalul de Pediatrie din Piteşti a devenit cel mai modern din sudul României

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *