Web Analytics

Sfatul psihologului. Psihologia relaţiei de iubire

de | 3.03.2022 12:21 | Actualitate, Opinii

Interacțiunile dintre copil și părintele lui influențează formarea tiparelor de ataşament care intră în acțiune ori de câte ori interacționăm cu alte persoane.
Atașamentul este definit ca fiind legătura afectivă, reciprocă, durabilă, dintre un sugar și îngrijitorul lui, amândoi contribuind la calitatea relației. Din punct de vedere evoluționist, atașamentele au valoare adaptativă pentru sugari, întrucât oferă siguranța că nevoile lor psihosociale și fizice vor fi îndeplinite (MacDonald, 1998).

Copiii ai căror părinți au oferit o îngrijire plină de iubire și înțelegere au dezvoltat ulterior abilități de înțelegere față de perspectiva celuilalt și capacitatea de reglare emoțională. Sentimentul securității în propria viață și preocuparea pentru găsirea unor modalități de a-și satisface propriile nevoi sunt prezente în cazul lor. Sentimentul nostru de sine se află în strânsă dependență de acele câteva relații intime de atașament, pe care le avem sau pe care le-am avut în viață, în special de relația cu persoana care ne-a crescut.
Sinteza teoriei lui Bowlby arată cum experiențele unui individ alături de părinții săi și capacitatea ulterioară de a forma legături afectuoase sunt în legătură directă. Părinții care asigură o bază de siguranță și îl încurajează să exploreze vor crește un copil care va dezvolta încredere în sine și capacitatea de a lega relații afectuoase în viitor. Una dintre cele mai obișnuite tipuri de frustrări ale copilului este frustrarea dorinței lui de a fi iubit și îngrijit și anxietatea că părinții lui vor fi în continuare disponibili. Cât timp acestea sunt îndeplinite, se formează baza de atașament sigur, iar această persoană va prezenta “încredere fundamentală” (Erikson, 1950).

Citește și Demisia şi pandemia. Ce au în comun?

După cum spunea Freud, două componente sunt esențiale pentru fericire: să iubești și să muncești. Dar, până acolo, este important, atunci când e absolut necesar, mai ales în copilăria mică, să te simți iubit.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.

Bogdan Stoian, psiholog clinician, Clinica Senex,
www.clinicasenex.ro

Citește și Cum apare trauma?

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *