Web Analytics

Sfatul psihologului. Prietenia şi depresia

de | 21.09.2022 12:41 | Actualitate, Home, Opinii

Prietenia este printre cele mai importante lucruri care ne afectează bunăstarea psihologică. Petrecerea timpului sau o discuție la telefon cu prietenii noștri eliberează endorfine în creier și ne face fericiți, ca un antidepresiv natural.
Prieteniile bune sunt esențiale pentru noi în orice etapă a vieții. A-ți face prieteni este crucial pentru copii în ceea ce privește dezvoltarea și capacitatea lor de a forma relații ulterioare. Fundamentul prieteniilor din copilărie începe cu jocul și astfel se perfecționează abilitățile lor sociale și de comunicare.
Modul în care se fac legăturile cu prietenii noștri se poate schimba odată cu înaintarea în vârstă sau pe măsură ce tehnologia deschide noi modalități de conectare. Adolescenții pot folosi rețelele de socializare pentru a comunica cu prietenii într-un mod în care generațiile anterioare nu au putut.

Citește și Singurătatea izolării

Grupul de prieteni şi depresia

Cercetările în domeniu ne mai spun că a avea prietenii sănătoase ar avea un efect protector asupra sănătății și ne-ar putea ajuta să îmbătrânim frumos. Acest lucru se datorează faptului că sentimentul de apartenență și de prietenie este esențial pentru identitatea noastră socială, care, la rândul său, poate influența sănătatea. Apartenența la un grup cu statut inferior dăunează sănătății, dar, în același timp, această apartenență poate lupta cu efectele negative ale stigmatizări asupra sănătății.
Prietenia poate fi, de asemenea, esențială în stimularea armoniei sociale. Teoria legăturilor – ideea că o legătură pozitivă, cum ar fi relațiile de prietenie între diferite grupuri, poate promova atitudini pozitive, a fost studiată ca o modalitate de a reduce prejudecățile față de alți semeni de ai noștri și promovează relațiile interculturale.

Există și părți negative ale prieteniei? Sigur ca da. Sentimentul de respingere socială poate fi dureros, în special pentru adolescenți. Cei care vor experimenta reversul prieteniei – dușmănia sunt mai predispuși la intimidare în cadrul propriului lor cerc social.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți.
Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Divorţul şi pandemia

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *