Web Analytics
scris joi, 11.11.2021

Divorţul şi pandemia

Printre provocările pe care le-a adus pandemia se numără și problemele apărute în căsnicii. Oamenii au fost izolați cu partenerii lor luni de zile, punând în lumină atât punctele forte, cât și punctele slabe ale relațiilor lor. În timp ce unele cupluri s-au apropiat, altele au ajuns la certuri care au dus la divorț. Situația actuală se confirmă și în trendul din statistici: peste o treime dintre cupluri acuză un nivel de stres mult mai ridicat de când a început pandemia.

Divorţul şi pandemia

De ce se întâmplă aceste lucruri?

Pandemia a înlăturat rutine bine stabilite, care ofereau confort și stabilitate. În unele familii, unde sunt prezenți copii și unul dintre părinți lucrează de acasă, lucrurile se complică și mai mult. Timpul de comunicare se restrânge, educația copiilor este mai dificil de realizat, iar unele persoane spun că, stând foarte mult acasă, într-un ritm alert, se simt mai stresate și timpul pare ușor ireal.

Steve Harris, profesor universitar și specialist în terapia de cuplu și familie, afirmă că pentru multe cupluri perioadele de lockdown au fost resimțite ca un fel de arest la domiciliu. Stresul, nesiguranța, imposibilitatea relaxării prin obișnuitele activități sociale și creșterea responsabilităților au făcut ca discuțiile obișnuite să escaladeze, crescând și rata de violență domestică. Toate aceste lucruri au împins oamenii către o analiză, care ar suna la modul acesta: ,,Dacă în acest timp mi-am dat seama câte nereguli sunt între noi, oare așa va fi tot timpul?”. Forțați să trăiască în spații închise, fără a avea acces la cercul social extern, partenerii se ceartă din ce în ce mai mult.

Citește și Influenţa simpatiei în manipulare

Ce putem face pentru a ne îmbunătăţi relaţiile?

Este important să folosim timpul petrecut împreună pentru a ne cunoaște mai bine, pentru a spune deschis ce nevoi și nemulțumiri avem, fără a ne jigni partenerul. Este indicat ca cei doi parteneri și copiii lor să se angajeze în activități comune și să elimine sursele de negativitate. Comunicarea și toleranța reprezintă cheia oricărei relații, acestea presupun înțelegerea principalei premise pentru căsătorie: cooperarea.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician, şi Andreea Sandu,
Clinica Senex,
www.clinicasenex.ro

Citește și Micii Dumnezei sau tulburarea narcisică

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Dănuţ Bica are promis un loc în CNA

Cu o cotă de Unirea Slobozia să bată FCSB, la pariuri, senatorul Dănuț Bica își va lua adio de la Parlament, după două mandate. A fost plasat, ca să...