Web Analytics

Singurătatea izolării

de | 18.11.2021 12:58 | Actualitate, Opinii

Potrivit ultimelor cercetări din domeniul neuroștiințelor și psihologiei, riscul de mortalitate asociat singurătății resimțite de lungă durată este egal cu cel al fumatului a 15 țigări pe zi sau al alcoolismului și depășește riscurile pentru sănătate asociate cu obezitatea. Singurătatea cronică resimțită ridică probleme de sănătate mintală, inclusiv depresie, anxietate și stres. Termeni precum „distanțare socială” și „autoizolare” accentuează ideea că pandemia de COVID-19 are implicații sociale și emoționale profunde. Pe măsură ce oamenii au început să anticipeze reduceri ale contactului social, a crescut anxietatea și, de asemenea, au început să se îndepărteze de ceilalți. Adolescenții și adulții tineri sunt afectați, mai ales când se face tranziția de la „familiile moștenite la familiile alese”, lipsindu-le conexiuni importante cu cei care pot fi „bariere critice împotriva singurătății”. Vârstnicii sunt afectați și mai tare, mai ales cei pensionați sau văduvi. Impactul singurătății pe termen lung asupra sănătății, mintale și fizice, este greu de gestionat.

Evenimente precum majorate, festivități școlare, reuniuni familiale, considerate importante, sunt anulate. Studenților care pleacă din orașul natal le este dificil să se integreze în mediul nou și simt dorul de acasă. Cei care nu sunt la școală și continuă în online se simt deconectați de grupuri sociale. Tinerii iau adesea decizii critice cu privire la viața și relațiile lor profesionale și personale şi fără un țesut social în preajma lor cresc stresul și sentimentul de izolare deja existent.

Citește și Stilul de ataşament sigur

Ce putem face pentru a reduce sentimentul de singurătate?

Atunci când ne simțim singuri, este important să nu ne izolăm și să căutăm să ne menținem relațiile cu prietenii și familia. Structura noastră neuronală interacționează în cele trei fațete ale iubirii: romantică, familială, părintească. Relațiile cu alți oameni ne modelează experiența de viață și chiar funcțiile biologice.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician, şi Andreea Sandu, Clinica Senex,
www.clinicasenex.ro

Citește și Nu contează cât de bun eşti, ci cât de bun vrei să fii

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii