Web Analytics
scris miercuri, 18.10.2023

Sfatul psihologului. Modelul ABC

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este o formă de psihoterapie utilizată pe scară largă, care ajută persoanele să înțeleagă legătura dintre gândurile și sentimentele lor și modul în care gândurile și sentimentele le influențează comportamentul.
Scopul terapiei cognitiv-comportamentale este de a-i învăța pe indivizi că, deși nu pot controla fiecare aspect al lumii din jurul lor, pot prelua controlul asupra modului în care interpretează și tratează lucrurile din propriul mediu.
Premisa de bază este că oamenii au adesea gânduri sau sentimente care perpetuează convingeri problematice sau distructive, iar aceste convingeri eronate pot afecta funcționarea și relațiile acasă, la locul de muncă, la școală și în societate.
Modelul ABC a fost creat de Albert Ellis, un psiholog și cercetător. Atunci când folosiți modelul ABC, terapeutul vă ajută să explorați legătura dintre B și C.

Sfatul psihologului. Modelul ABC

Citește și Sfatul psihologului. Cât timp sunt vacanţele benefice?

Numele său se referă la componentele modelului. Iată ce reprezintă fiecare literă:
A. Adversitate sau eveniment activator.
B. Convingerile dumneavoastră despre eveniment. Implică atât gândurile evidente, cât și cele subiacente despre situații, despre tine însuți și despre ceilalți.
C. Consecințele includ răspunsul dumneavoastră comportamental sau emoțional.

Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Social media şi sănătatea mintală

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *