Web Analytics

Sfatul psihologului. Alcoolismul şi familia

de | 24.08.2022 14:40 | Actualitate, Home, Opinii

În familiile de alcoolici negarea își face loc în psihicul tuturor pentru a face posibilă conviețuirea cu un asemenea comportament. Secretul și scuzele sunt acceptate și ca efect se creează un haos emoțional, mai ales în psihicul copiilor alcoolicilor. Negarea alcoolicului că are o problemă este importantă pentru obținerea unei aparențe de normalitate. Copiii de alcoolici dezvoltă un simț al responsabilității cu privire la părinții lor, ceea ce duce la o inversarea a rolurilor în familie. Simptomele clasice ulterioare ale celor care au crescut într-un mediu toxic sunt insecuritatea personală și furia.
Lipsa tatălui, de fapt a funcției tatălui, în familia alcoolicului, creează în copil o lipsă a autodisciplinei, o absență a regulilor de respectat și, mai ales, a introiectării limitelor autoimpuse.
Lipsa afecțiunii mamei, ca posibil rezultat al alcoolismului, se manifestă prin refuzul autoîngrijirii, al blândeții și al toleranței și duce la formarea unei anime capricioase și devoratoare, care sugrumă masculinitatea sau feminitatea copilului.

Citește și Concepţia de sine. Cine sunt eu?

Dificultățile emoționale, istoricul de traumă și abuz, mediile de viață toxice, anturajul și stresul sever se numără printre factorii ce favorizează și pot conduce la instalarea unei adicții.
De multe ori, ne este ușor să judecăm persoanele care suferă de adicții. Tindem să le atribuim etichete și să le îndepărtăm, când, în realitate, este important să demonstrăm empatie și să înțelegem de unde pleacă această problemă.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți.
Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.

Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian,psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Freud, despre personalitate

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *