Web Analytics
scris sâmbătă, 04.05.2024

Cum ne ferim de fraude când facem cumpărături online. Atenție la mesajele de sărbători

Ce pare a fi o ofertă de nerefuzat poate fi o capcană întinsă de atacatori cibernetici care profită de graba, neatenția sau entuziasmul cumpărătorilor. De regulă, apar mai multe tentative de fraudă online cu ocazia sărbătorilor.

Cum ne ferim de fraude când facem cumpărături online. Atenție la mesajele de sărbători

Recent, un studiu realizat de Poliția Română, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, a arătat că foarte mulți adulți români, mai exact o treime dintre respondenții studiului, nu sunt atenți la recenziile lăsate de alți clienți și nu verifică dacă pagina magazinului online este reală, 39,5% dintre utilizatorii care folosesc internetul în fiecare zi nu obișnuiesc să își schimbe periodic parolele, iar 42,1%  dintre respondenți recunosc că folosesc aceeași parolă pentru mai multe conturi.

Mai multe detalii aici: Câți români știu să se ferească de fraudele online. Studiu

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a transmis câteva recomandări pentru cumpărăturile online:

„Pentru a vă bucura de sărbători în siguranță, este important să fiți vigilenți și să luați următoarele precauții:

Cumpărați doar de pe site-uri web de încredere. Asigurați-vă că adresa URL a site-ului web începe cu „https://” și că are un simbol de lacăt în bara de adresă. De asemenea, verificați recenziile online ale magazinului și asigurați-vă că are o politică de returnare clară.

Nu faceți niciodată clic pe linkuri primite prin e-mail sau mesaje text de la persoane necunoscute. Acestea pot duce către site-uri web false concepute pentru a vă fura datele.

Folosiți parole diferite pentru toate conturile online. Nu utilizați aceeași parolă pentru contul dvs. bancar, contul de e-mail și conturile de social media.

Fiți atenți la ofertele care par prea bune ca să fie adevărate! Dacă un produs are un preț prea mic, ori promoția pare prea avantajoasă să fie reală, probabil că este o înșelătorie.

Nu introduceți niciodată datele personale sau financiare pe un site web nesecurizat.

Monitorizați-vă conturile bancare pentru activități suspecte.

Verificați extrasele de cont lunar și raportați imediat orice tranzacție neautorizată”, a transmis DNSC pe pagina sa de Facebook.

Citește și Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns în România. Ceremonie impresionantă la Patriarhia Română

Specialiștii recomandă evitarea linkurilor din surse necunoscute

Directoratul Național de Securitate Cibernetică vă sfătuiește să fiți prudenți atunci când primiți mesaje prin SMS, aplicații de mesagerie, e-mail sau social media, mai ales dacă acestea conțin link-uri sau atașamente.

În anii trecuți, felicitări-capcană pe social media ori unele sosite prin sms aveau incluse linkuri malițioase mascate ca mesaje de felicitare audio sau video venite din partea prietenilor, dar care, odată accesate, puteau infecta dispozitivele cu virusuri.

Pentru mai multe detalii, precum și ce puteți face ca să vă protejați în această perioadă, consultați următorul material informativ de pe site-ul DNSC: https://www.dnsc.ro/vezi/document/scam-cumparaturi-online

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *