Web Analytics
scris joi, 03.09.2015

Senatorul Iulian Cristache a donat cărţi în limba română mai multor şcoli din regiunea Cernăuţi

Senatorul UNPR de Argeș, Iulian Cristache, a făcut parte din delegația de patru membri din Comisia românilor de pretutindeni din Senatul României care a efectuat, în perioada 28-31 august, o vizită de lucru în nordul Bucovinei, în raioanele Herța, Storojineț și orașul Cernăuți. În cele patru zile, delegaţia română a vizitat mai multe școli și biblioteci din zonă unde au făcut donaţii de cărți şi de calculatoare.
Delegația română s-a deplasat către Biblioteca raională „Gheorghe Asachi” din orașul Herța, unde au făcut o donație de câteva sute de cărți, pentru a suplimenta fondul de carte al acestei biblioteci, care are 24 de filiale sătești. De asemenea, delegația parlamentară română a donat un calculator pentru școala românească din comuna Buda Mare și un calculator pentru școala cu predare în limba română din Radgostivska. De asemenea, au mai fost făcute donații de cărți și calculatoare la Şcoala duminicală de limbă română şi ucraineană din Storojineț, care deşi este înfiinţată ca o şcoală de duminică, aceasta va avea cursuri de limbă română în fiecare zi a săptămânii. Programul delegaţiei române a continuat cu o vizită la Gimnaziul din Crasna, instituţie de învăţământ construită cu sprijinul Guvernului României în anul 2002, ocazie cu care membrii Comisiei românilor de pretutindeni au donat, de asemenea, un computer şi câteva sute de cărţi.
După întâlnirea de la Administrația Raională, oficialii români și ucraineni s-au deplasat spre centrul orașului, unde autoritățile au amenajat un spațiu în memoria celor uciși în timpul protestelor pro-europene din Kiev și pe frontul din estul Ucrainei, prilej cu care oficialii români și ucraineni au depus o coroană de flori. Luni, 31 august, membrii delegaţiei române au participat la manifestările dedicate Zilei Limbii Române organizate la Cernăuți, unde au participat numeroase persoane. A.V.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Aventura politică a săptămânii

O vorbă din folclorul urban spune că, atunci când cineva scapă în mod miraculos dintr-o situație dificilă, înseamnă că “i-a trecut glonțul pe lângă...

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...