Web Analytics

Senatorii dezbat redefinirea hărțuirii sexuale

de | 9.06.2023 21:33 | Actualitate, Home

Un proiect de lege care se află în dezbaterea senatorilor începând de joi propune modificarea definiției infracțiunii de hărțuire sexuală. Actul normativ își propune să extindă incriminarea acesteia în mai multe situații, nu doar în contextul relațiilor de muncă. În plus, se propune ca hărțuirea sexuală săvârșită de către profesori asupra elevilor sau studenților să fie considerată o circumstanță agravantă și să fie sancționată cu pedepse mai severe, inclusiv închisoare.

Citește și: 5 turiști în adidași și trening, blocați în zăpadă în masivul Bucegi

Din definiția actuală a hărțuirii sexuale va fi eliminată o condiție, astfel încât cererea repetată de favoruri sexuale să poată fi considerată hărțuire sexuală fără a fi necesar să se desfășoare într-un context de muncă, informează avocatnet.ro. Această schimbare va extinde sfera de aplicare a infracțiunii de hărțuire sexuală la mai multe situații. De exemplu, va fi inclusă hărțuirea sexuală care are loc în spațiul public, cum ar fi pe stradă.

Citește și: Echipa „Visuri la cheie” amenajează apartamentul lui Darius, un elev greu încercat de la Colegiul „Brătianu”

Definiția propusă este următoarea: “pretinderea, în mod repetat, de favoruri de natură sexuală, dacă prin aceasta victima a fost intimidată, pusă într-o situaţie umilitoare sau i-a fost cauzată o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă”. În prezent, Codul penal stabilește că doar “pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relații de muncă sau al unei relații similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situație umilitoare, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.

Citește și: Medici condamnaţi pentru moartea unui copil în Spitalul din Curtea de Argeş

Totodată, se propune ca utilizarea, chiar o singură dată, a oricărei forme de presiune gravă în scopul obținerii unui act de natură sexuală, fie în favoarea agresorului, fie în favoarea altei persoane, să fie considerată echivalentă cu hărțuirea sexuală. De asemenea, proiectul de lege introduce două circumstanțe agravante care iau în considerare natura relației dintre agresor și victimă, plasând aceasta din urmă într-o poziție accentuată de vulnerabilitate și limitându-i opțiunile de reacție, din cauza temerii de consecințe neplăcute. Prima circumstanță agravantă se aplică în situația în care hărțuirea sexuală are loc în cadrul unei relații de muncă sau a unei relații similare. În astfel de cazuri, pedeapsa prevăzută este închisoarea de la șase luni la un an sau amendă. De asemenea, o altă circumstanță agravantă va fi reprezentată de hărțuirea sexuală săvârșită de personalul din școli și universități, indiferent dacă este cadru didactic sau nedidactic, asupra elevilor sau studenților. Pentru această infracțiune, pedeapsa prevăzută este închisoarea de la șase luni la doi ani. În toate situațiile menționate, acțiunea penală va putea fi inițiată doar în urma unei plângeri prealabile depuse de către persoana vătămată.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *