Web Analytics

Semnal editorial. „O lume frumoasă, frumoasă…”, de Maria Chirtoacă

de | 4.04.2024 11:40 | Actualitate, Cultură, Home

După cum v-ați dat seama, prezentăm, aici, în câteva rânduri, cărțile unor scriitori argeșeni care, vai, nu ies în prim-plan, nu sunt interesați să-și facă lansări fastuoase (cum fac unii, cu primar, prefect, deputați, consilieri locali etc. și ce își fac orice lansare la restaurant, cu masă, băutură, cu sute de participanți, nu la bibliotecă). De parcă ar fi cei mai cei scriitori, deși nu sunt în jocul național, cel mult cunoscuți în casa/blocul, orașul lor. Nu, îi prezetăm pe cei timizi din fire și, de ce să nu o spunem, fără bani de un suc, de-o cafea, de un fursec. Și despre care nu scrie nimeni.
Este și cazul Mariei Chirtoacă, din Câmpulung. Care dedică o carte personalităților născute din Câmpung. Personal, am dat de carte întâmplător.

Născută la Câmpung Muscel, la 20 martie 1956, Maria Chirtoacă știe că a pierdut lupta, pe plan local, cu Sorin Durdun și Liviu Mățăoanu. Face parte dintr-o generație aparte, nu tu șaizecist, nu tu optezecist.
Dar are stilul său, nu prea original, din păcate, la nivel de Vlahuță. Unul care nu mai atrage atenția după șaizeciști. A publicat volumele „Afară din contur,” „Carte de bucate cu rețete fermecate”,„Iubiți poezia!
Ultima carte, publicată mai săptămâna trecută, „O lume frumoasă, frumoasă‘‘, cuprinde versuri și desene ce-i aparțin. O spune autoarea: „Viața este la fel ca tot ce o înconjoară, trecătoare. Tot astfel și eu, ajungând prin lumea aceasta la o vreme stabilită de Creator, cunoscând oameni minunați și fapte de ținut minte, am adunat cu diverse ocazii amintiri pe care le-am scris în cărți”. E o „ars poetica”, autoarea abuzând de modestia ce o caracteriză. „Oricât de strident ar fi versurile, în ele încape încă lume frumoasă, frumoasă”.
Cele mai multe poezii sunt dedicate poeților născuți la Câmpulung. Cităm o strofă, dedicată dramaturgului Tudor Mușatescu: „A fost un om cândva aici/ Cu mult urmor și minte brici/ Și-l tot aștept să reapară/ Cum a promis: «Sosesc deseară»!”

Citește și VIDEO. Marș de solidaritate pentru persoanele cu autism, în centrul Piteștiului

Citește și Efendi Cristian Gentea, invitat de musulmanii din Argeș la masa de Iftar Yemek din timpul Ramadanului

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *