Web Analytics

Efendi Cristian Gentea, invitat de musulmanii din Argeș la masa de Iftar Yemek din timpul Ramadanului

de | 2.04.2024 22:24 | Actualitate, Cultură, Home, Politica si Administratie

Asociația Culturală a Comunității Musulmane Argeș a organizat marți, 2 aprilie, la sediul său din Pitești (strada Nicolae Dobrin), seara de Iftar Yemek (masa de Iftar Yemek) din cadrul perioadei de Ramadan, la care au luat parte peste 100 de persoane, în special din lumea musulmană, familii, prieteni, dar și oameni obișnuiți, care trec pe stradă, studenți, colegi etc.

Citește și: VIDEO. Marș de solidaritate pentru persoanele cu autism, în centrul Piteștiului

Au ținut, de asemenea, să le fie alături tuturor acestor oameni, să stea la masă cu ei, și primarul Cristian Gentea, și deputatul Nicolae Georgescu, dar și omul de afaceri Ion Brănescu.

A fost o seară a recunoștinței, a generozității făcute cu simplitate, a unității în diversitate, cum rar ne-a fost dat să trăim, organizată de mai mulți membri ai Asociației conduse de președintele Celik Selahattin (Sali), patronul unui cunoscut restaurant din Pitești.

Celik Selahattin (Sali)

Gazdele manifestării ne-au explicat că perioada de Ramadan durează de la 11 martie la 9 aprilie. În acest timp, pe durata zilei, de la Răsărit până la Apus, musulmanii țin post negru, fără mâncare, fără apă, fără să fumeze. Apoi, după apusul soarelui, pot mânca.

În ultimele trei zile ale acestei perioade de post se sărbătorește Seker Bairam (Bairamul Dulce).

Celik Sali și Kolu Atilla

Kolu Atilla, un prieten al d-lui Celik Sali, ne-a spus că marți, pe 2 aprilie, a ținut post negru între orele 5.17-19.56. Ei bine, după această oră, și după ce un imam a strigat rugăciunea, a început masa de Iftar Yemek, în care, cum spuneam, peste 100 de persoane au fost serviți cu mâncare în două corturi mari instalate în curtea Asociației.

Imamul strigă rugaciunea

S-a început, cum se obișnuiește, cu câteva curmale și apă plată, apoi a fost servită mâncarea, în special bazată pe carne de pui sau de miel, cu orez, salate, cu dulciuri de tot felul – baclavale, cataif, orez cu lapte etc – plus sucuri și ceai.

În fine, la final, Cristian Gentea, foarte impresionat de seara petrecută, i-a mulțumit lui Celik Selahattin, președintele Asociației Culturale a Comunității Musulmane Argeș, pe care l-a asigurat de întreaga disponibilitate în rezolvarea unor probleme. La rându-i, gazda i-a mulțumit lui „efendi” Cristian Gentea pentru faptul că, alături de colegii săi, i-a onorat cu prezența la aceasta masă din Ramadan.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *