Web Analytics

Şefa Serviciului Creşe: „Pe mulţi dintre părinţi i-am încurajat chiar eu, pentru că am considerat extrem de important”

de | 19.05.2022 13:03 | Actualitate, Dezvăluiri, Politica si Administratie

Cazul educatoarei acuzate de purtare abuzivă faţă de copii minori de la o creşă din Piteşti

Săptămâna trecută, pe 10 mai, o educatoare din Pitești, de la Creșa nr. 6 Trivale, a fost reținută pentru purtare abuzivă, acuzată că, în perioada aprilie-mai, ar fi agresat fizic mai mulți copii pe care îi avea în grijă. Ulterior, femeia, în vârstă de 44 de ani, a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile și i s-a suspendat contractul de muncă, timp în care n-are voie să exercite profesia de educator puericultor și nici să desfășoare vreo activitate care implică contactul direct și sistematic cu persoane minore.

Şefa Serviciului Creșe a aflat de caz în noaptea de Înviere

La data demarării anchetei penale, educatoarea se afla și în anchetă administrativă. Primăria Pitești a transmis că a fost demarată ca urmare a sesizării formulate chiar de șeful Serviciului Creșe Pitești, așa că am căutat-o pe d-na Denisa Bălan (foto), șef Serviciu Centrul de Îngrijire și Educație Timpurie Creșe Pitești la Direcția de Asistență Socială a Municipiului Pitești, pentru a ne povesti cum a aflat și ce acțiuni a întreprins de atunci.
„Exact cum am mai relatat, am aflat în noaptea de Înviere, în jurul orei 22:30, la sesizarea administratorului care se afla pe acel grup de WhatsApp care era dedicat strict comunicării sumelor lunare, contribuțiilor lunare ale părinților la întreținerea copiilor în creșă”, ne-a povestit Denisa Bălan, șefa Serviciului de Creșe Pitești.

„Fiind noaptea de Înviere și luni fiind zi nelucrătoare în toate instituțiile, marți de dimineață am fost în creșă, la prima oră. A fost o discuție, am stat mai mult timp. Am vrut să discut inclusiv cu ea (educatoarea, n.r.), inclusiv cu colegele, să îmi fac o părere despre ce s-a întâmplat. După care am revenit la birou și am început a scrie propria sesizare, pe care miercuri dimineața, pe data de 27, la prima oră, am înregistrat-o la Registratură. Am și stat peste program în ziua respectivă, pentru că a durat. Deci, în sesizarea mea am făcut referire la tot ceea ce am desprins din acea discuție. A durat, știu că am stat peste program, motiv pentru care n-am mai putut în data de 26 să o înregistrez pe registratură, la noi. Și miercuri, pe 27, la prima oră am înregistrat-o”.

Până a fost reținută femeia, adică pe 10 mai, a mai trecut ceva timp, aproape două săptămâni. Denisa Bălan a luat legătura și cu părinții tot în noaptea de Înviere, pentru că este vorba de mai mulți copii implicați; poliția a transmis în comunicat că este vorba de trei acte materiale. „I-am sunat (pe părinţi, n. r.) imediat ce am aflat de situație și i-am rugat să îmi dea cât de multe detalii pot, ca să îmi întemeiez și eu propriul demers”, a continuat Denisa Bălan.

Citește și Ca directoare de grădiniţă, Corina Postelnicescu s-a dat în judecată pentru sporul de condiţii periculoase şi a câştigat!

Ancheta disciplinară a fost suspendată pe perioada derulării anchetei penale

Ancheta disciplinară a fost suspendată, nu finalizată, până când se va putea relua. „Ancheta disciplinară, la momentul începerii anchetei penale, conform legii, se suspendă, deci de la momentul la care ne-a fost înștiințată ordonanța, a trebuit să suspendăm activitatea comisiei de disciplină, căci, conform legii, primează ancheta penală”, a spus Denisa Bălan.

Înainte de suspendare, ancheta administrativă și-a urmat cursul firesc. „Până să înceapă ancheta penală, ancheta de cercetare disciplinară și-a urmat cursul conform legii, parcurgând toate etapele prevăzute de lege. Este foarte important să se parcurgă toate aceste etape, căci în cazul în care, ulterior, salariatul contestă în instanță hotărârea comisiei de disciplină, acea hotărâre trebuie să stea în picioare. Asta înseamnă că trebuie respectați toți pașii prevăzuți de lege în cazul unei asemenea anchete disciplinare. Ceea ce a făcut și instituția noastră”.

Pe Denisa Bălan am întrebat-o dacă a cunoscut-o pe educatoare și, din spusele colegilor, cum i se pare acest caz. „De cunoscut în ce sens?! Vă dați seama că îmi cunosc toți salariații. Sigur, cu unii iau mai mult contact, cu alții mai puțin. Doamna abia era revenită dintr-un concediu de creștere copil, dar, din spusele colegilor, nu a avut conflicte cu aceștia”.

Citește și Cine e preotul care a făcut vâlvă invitându-l pe ÎPS Teodosie la botez / Preotul Panciuc a primit locuinţă socială de la naşul Pendiuc, cel care a desfiinţat o grădiniţă

Ce s-a schimbat la capitolul prevenție: campanie de informare a angajaților și întâlniri cu părinții

Ne-am interesat și ce se va schimba în instituție pentru a nu mai avea loc astfel de cazuri. „Am început deja niște demersuri foarte importante, tocmai în sensul prevenției pentru astfel de cazuri și deja am pornit o campanie de informare a personalului întregului serviciu cu privire la aceste fapte și cu modul în care sunt pedepsite de Codul Penal, pentru conștientizarea gravității acestora și, de astăzi, am început întâlnirile cu părinții, în cadrul cărora ei să-și poată exprima ceea ce doresc; este important să ne transmită și noi să inițiem orice demers necesar pentru sesizările dânșilor”, a explicat Denisa Bălan.

„Nu știu dacă era numai teamă, poate și diverse rețineri”

Sesizări despre alte cazuri nu au mai fost primite de când s-a aflat despre educatoarea de la Creșa nr. 6 Trivale. În schimb, după sesizarea directoarei Serviciului Creșe, au apărut și alte sesizări referitoare la cazul respectiv. „Alte sesizări au mai fost primite, dar atunci, la ceva timp după sesizarea mea. După ce, cumva, a luat… (amploare, n. red.), atunci au mai fost și alte sesizări, care, de asemenea, au fost transmise comisiei de disciplină”, a spus Denisa Bălan.
Referitor la părinții care au reclamat ulterior, aceasta a mărturisit: „Eu vă spun sincer că pe mulți dintre ei i-am încurajat chiar eu, pentru că am considerat extrem de important. Nu știu dacă era numai teamă, poate și diverse rețineri, nu știu, există uneori această tendință de a nu iniția demersuri efective”.

Citește și Două anchete simultane la grădinița TIC PITIC din Mioveni

„Este foarte important să se stabilească adevărul și, în funcție de acesta, să existe răspunderi”

Nu în ultimul rând, am întrebat-o pe Denisa Bălan dacă i-a văzut pe copii cu răni. Tatăl uneia dintre fetițe a povestit pentru televiziuni, sub anonimat, că fetița a acuzat niște dureri în zona intimă și le-a spus că a fost trântită de educatoare pe oliță. Tatăl a mai povestit și că, pe 4 mai, educatoarea ar fi fost surprinsă de o colegă cu mâna în gâtul fetiței. „Dacă vorbim despre cazul central al acestei întâmplări atât de regretabile, nu aveam cum să văd. Fiind în zonă intimă, cum a spus tăticul, toată lumea știe ce a spus tăticul, era îmbrăcată, adică eu nu aveam cum să văd. Dar am stat de vorbă cu fetița”.
Denisa Bălan nu a dezvăluit ce i-a spus fetița, pentru a nu periclita ancheta aflată în desfășurare. „Aceste detalii nu pot să vi le dau, pentru că sunt chiar parte din ancheta care se desfășoară. Chiar nu vreau să periclitez cu nimic aceste anchete, pentru că este foarte important să se stabilească adevărul și, în funcție de acesta, să existe răspunderi”.

Citește și Preşcolarii de la o grădiniţă din Ştefăneşti au plantat 100 de puieţi de stejar şi plută la Mioveni

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *