Sebastian Papaiani: „Cum i-ar fi domnului Pendiuc, dacă eu i-aş lua averea?”

de | 30.06.2011 15:52 | Actualitate

În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la finalul săptămânii trecute la Piteşti, Marius Iuraşcu, directorul Regiei Autonome Româniafilm, a dezvăluit jurnaliştilor prezenţi că Cinema Modern va purta numele actorului Sebastian Papaiani. Asta după ce actualul spaţiu va fi reamenajat într-un nou concept, acela de Cafe Cinema 3d. L-am căutat pe maestrul Papaiani, cu care am realizat un interviu.

„Nu mi s-au oferit bani şi nici eu nu m-am gândit să cer”

# Maestre, v-aţi dat acordul ca numele dumneavoastră să fie purtat de un cinematograf din Piteştiul natal?
– Da, i-am dat acceptul meu domnului director Iuraşcu de la Româniafilm, dar nu pot să spun că asta mă bucură din cap şi până în papuci. E adevărat că am avut nişte conflicte cu nişte oameni de la Primărie, dar numai pentru că acolo există câţiva oameni răi asta nu înseamnă că mă voi opune dorinţei piteştenilor de a da numele meu unui cinematograf. Nu pot să uit că eu la Piteşti m-am născut.
# Ştiţi cum e, în ziua de azi totul este gândit în termeni comerciali. Vi s-au oferit sau aţi solicitat vreo sumă de bani pentru a vi se folosi numele?
– Nici nu m-am gândit la aşa ceva… Nu, nu mi s-au oferit bani şi nici eu nu m-am gândit să cer. Mi-a fost solicitat doar acordul pentru ca numele meu să apară pe frontispiciul cinematografului Modern, iar eu am acceptat.
# Aţi reuşit să rezolvaţi ceva cu terenul din Piteşti al tatălui dvs, pe care l-aţi revendicat?
– Absolut nimic. Mi l-a luat statul, cu casa părintească cu tot. Bineînţeles că terenul prezintă interes pentru că este central, e vorba de un teren de 1000 de mp pe strada Crinului. Casa părintească a fost demolată înainte de Revoluţie, pentru că voiau să construiască acolo un bloc. Însă nu pe teren, pentru că era prea frumos pentru aşa ceva. Pe terenul acela voia să îşi facă vilă secretarul de partid Duminică. Nu a apucat decât să asfalteze. Tot el pusese lacăt şi pe izvorul de apă din apropiere, să îl folosească numai el şi familia lui. Dar cine să ne apere nouă interesele? Cine să ne apere pe noi? Când nici sindicate nu mai există la noi decât cu numele. Şi eu cotizez la un sindicat, dar nu mă ajută cu nimic. La Sindicatul Sărăcia.
# Ce răspuns aţi primit de la Primărie?
– De la Primăria Piteşti m-au trimis la Fondul Proprietatea, să mă înscriu acolo, pentru a fi despăgubit. Cei de la Fondul Proprietatea m-au întrebat unde am terenul extravilan, pentru că aşa figura în actele lor, iar eu le-am explicat că terenul meu nu e extravilan, ci intravilan, în centrul Piteştiului. Nu am primit niciun ban, nici pentru teren, nici pentru casă şi nici pentru utilajele pe care le-a avut tatăl meu acolo şi care i-au fost luate cu japca de comunişti. Acum, locul a fost ocupat de altcineva, deja s-a ridicat gard. Cum i-ar fi domnului Pendiuc, dacă i-aş lua eu averea?
(Adriana Gândilă)

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii