Web Analytics

Se mai poate face un spital la Piteşti? Singurul primar care a făcut unul ne spune: „Eu am fost oleacă mai isteţ”

de | 26.08.2022 10:40 | Actualitate, Dezvăluiri, Economie, Home, Politica si Administratie

Săptămâna trecută, politicienii au ieșit din nou la rampă cu declarații publice belicoase, prilejul fiind o punere în temă de la nivelul Consiliului Județean (majoritar PSD) cu privire la câteva investiții importante, necesare pentru Argeș. Toate bune și frumoase, numai că, atunci când a venit vorba despre capitolul sănătate, PNL-iștii au repus pe tapet tema lor de suflet, aceea de construire a unui spital municipal la Pitești. A fost scânteia care a reaprins patimile: de aici au început glumițele, ironiile, cuvintele mai tari (gen „persoane idioate”), dar și reproșuri că nu există consens și interes pentru un astfel de proiect.

Politică… habarnistă

Dincolo de faptul că unii sau alții doar vorbesc ca să se afle în treabă, fiindcă nu stăpânesc deloc un astfel de subiect, ce presupune cunoștințe temeinice de natură administrativă, legislativă, financiară etc, pentru public, în memoria colectivă, rămâne, din nou, imaginea unor oameni politici mărunți, care se ceartă toată ziua, în loc să facă treabă, deși, culmea, se află cu toții în alianța care deține puterea în România. De fapt, ăsta e și motivul pentru care lucrurile merg așa cum merg, inclusiv în Argeș.

Citește și Încep lucrările de extindere și amenajare a spațiilor de Urgență ale Spitalului Județean Pitești

Problema e cu numărul de paturi

E foarte greu să faci, astăzi, un spital „de la zero”, nou-nouț, dacă nu imposibil. Cel care a reușit asta – singurul, în ultimele trei decenii – primarul din Mioveni, Ion Georgescu, ne împărtășește din această experiență, fără intenția de a se poziționa politic de-o parte sau de alta.
„Nu cred că astăzi cineva mai dă aviz să se construiască un spital municipal, când numărul de paturi trebuie redus cu 50% până în 2030, pentru a ne… alinia la normele europene (stimulând astfel tratarea bolnavilor în regim de zi – n.n.); premierul Emil Boc a semnat în 2012 un astfel de angajament și a închis 59 de spitale.
Problema nu e neapărat cu banii, ci cu documentația și avizele. Eu doi ani am fost blocat. M-a deblocat ministrul Cseke Attila și m-a ajutat epidemiologul-șef Molnar Geza, pe care îl pomenesc și astăzi! Dar eu am fost oleacă mai isteț. Nu am cerut spital, ci „casă nouă cu număr de paturi medicale”. Aveam deja 150 de paturi, plus 50 după ce am preluat secția externă de la Spitalul Călinești. Îmi mai trebuiau 50 de paturi ca să ajung la 250. Așa am putut să reușesc.
Or, pentru un spital municipal e nevoie de 401 paturi medicale!! La Spitalul Județean, de exemplu, sunt 1.250 de paturi, 950 în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate”
– ne-a explicat primarul Ion Georgescu.

Citește și Mînzînă, scos din sărite de ideea liberalilor cu spitalul municipal: ”Sunt teorii de-a dreptul idioate. Habar n-au ce se întâmplă la un spital!”

Argeșul are nevoie de spitale de recuperare

Edilul-șef al Mioveniului spune, însă, că în Argeș e mare nevoie de spitale de recuperare. „E necesar să se facă un studiu privind bolile. Să vedem ce avem nevoie; secții pentru infarct, atac cerebral, cancer etc. Dar, în primul rând, Argeșul are nevoie de spital de recuperare. Eu asta aș recomanda. Casa are bani pentru așa ceva; nu cheltuiește nici 50% din fonduri. Există și finanțare prin PNRR și nu este nici condiția cu numărul de paturi.
În județ nu avem, de exemplu, un spital de recuperare cardio. Ori de recuperare după transplant. Sau, dacă ai avut o formă mai gravă de Covid, unde te recuperezi? Știți foarte bine câte paturi sunt la spitalele din Valea Iașului și Leordeni… Păi, la peste 500.000 de argeșeni ca populație, poți face față cu 50 de paturi?! Dacă nu era Spitalul Mioveni, unde duceam atâta lume?! În străinătate, în Occident, după spitalizare ai unde să faci recuperare. La noi nu ai unde. Și, prin urmare, după trei-patru săptămâni, e posibil să ajungi din nou în spital” –
a spus dl. Georgescu.

Citește și Zona Lunca Argeşului, locaţie pentru viitorul Spital Municipal Piteşti

„Neştiinţa m-a îndârjit”

Se poate face o astfel de construcție importantă fără consens politic? – l-am întrebat pe primarul orașului Mioveni. „Aici nu e vorba despre voință politică. Problema e cu dirijorul echipei și cu calitatea oamenilor; dacă ei vor să se înhame la căruță. Și, foarte important: nu trebuie să te temi de primul obstacol. În legislația românească nu există «nu se poate». Dacă aduci lângă tine oameni de calitate, specialiști, lucrurile se pot rezolva. E nevoie de studii, de întâlniri de lucru și… nu trebuie s-o lungești prea mult, fiindcă avizele sunt valabile doi ani; poate apărea legislație nouă. În fine, neștiința a fost cel mai important factor pentru mine. M-a îndârjit” – a conchis primarul din Mioveni.

Citește și Dotări de 4,9 milioane de euro la Spitalul Orășenesc Mioveni. Ce s-a achiziționat


Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

1 Comentariu

  1. „Eu am fost oleacă mai isteţ”. Suta la suta-s de acord, chiar mai mult decat „oleaca” !

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *