Web Analytics

Se impune DEMITEREA directorului D.S. Argeş, Armand Chiriloiu

de | 27.04.2023 13:35 | Actualitate, Dezvăluiri, Economie, Home, Politica si Administratie

Pentru păstrarea în funcție a Șefului Ocolului Silvic Pitești, Sorin Balaș, inculpat în dosarul penal în care Direcția Silvică Argeș este parte vătămată
Georgel Podeanu, tatăl secretarei lui Chiriloiu, rămâne inculpat pentru infracţiunea de instigare la tăiere fără drept de arbori, în formă continuată

În dosarul 4629/280/2020, Sorin Balaș este inculpat pentru că, în calitate de șef de ocol silvic, nu a sesizat autoritățile competente, nici măcar Direcția Silvică Argeș, parte vătămată, despre comiterea mai multor infracțiuni, printre care și cele de tăiere fără drept și furt de arbori. Pe data de 17 mai a.c., la Curtea de Apel Pitești se va judeca apelul, printre intimații apelanți fiind și inculpatul Sorin Balaș, șeful O.S. Pitești. Alături de acesta, au mai fost trimiși în judecată și alte două persoane: Georgel Podeanu, angajat în cadrul ocolului silvic (și tatăl secretarei Directorului General Armand Chiriloiu), și Gheorghe Zărescu, administrator al unei societăți.

Judecătoria Pitești a dispus, în acest an, pe 22 februarie, încetarea procesului penal față de Sorin Marius Balaș, șeful Ocolului Silvic Pitești, pentru… prescrierea faptei! Și față de Georgel Podeanu instanța a dispus încetarea procesului penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. În schimb, s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea judecăţii cu privire la săvârşirea de către inculpat a infracţiunii de instigare la tăiere fără drept de arbori, în formă continuată.

Într-o pădure aflată în paza Ocolului Silvic Pitești, jaf prin „grija” subordonaților lui Sorin Balaș!

Reamintim că dosarul a luat naștere după ce mai multe persoane au făcut plângeri penale împotriva reprezentanților Ocolului Silvic Pitești, precizând că, în perioada 2013-2015, angajați ai acestui ocol au întocmit în numele lor mai multe cereri de marcare arbori, în baza cărora au fost efectuate exploatări de material lemnos, de care însă persoanele vătămate nu au avut cunoștință și de pe urma cărora nu au primit niciun venit. Să mai menționăm că acest jaf forestier a început imediat după ce inginerul silvic Sorin Balaș a ocupat funcția de șef al Ocolului Silvic Pitești, în vara anului 2013, prin vacantarea postului în urma pensionării lui Ion Moraru.
În cursul anului 2015, în urma rezilierii contractului de prestări servicii cu Ocolul Silvic Pitești, au fost efectuate două controale în suprafețele de pădure pe care acestea le dețin, fiind identificați 150 arbori tăiați ilegal, precum și infracțiunile conexe de fals, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu și delapidare, infracțiuni tăinuite de către șeful ocolului silvic, Sorin Balaș.
Așadar, Sorin Balaș, Șeful Ocolului Silvic Pitești, a fost trimis în judecată în data de 13 martie 2020 de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, pentru infracțiunea de omisiune a sesizării.

Citește și Cine e Tavi Chiriţescu – dezvoltatorul imobiliar împrumutat de Armand Chiriloiu / Legăturile şefului de la Silvic cu firma care construieşte frenetic vile în Pădurea Trivale

Tăiere ilegală de arbori, fals, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu și delapidare, faptele grupului din subordinea lui Sorin Balaș!

În fapt, la data de 23.09.2015, la I.P.J. Argeș a fost înregistrată plângerea penală formulată de numitele C.C.I. și D.L.M. împotriva reprezentanților Ocolului Silvic Pitești, pentru săvârșirea infracțiunilor de tăiere ilegală de arbori, fals, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu și delapidare. Acestea au precizat faptul că, în calitate de moștenitoare ale unor suprafețe de pădure, au încheiat contracte de prestări servicii silvice cu Ocolul Silvic Pitești, iar în perioada 2013-2015, angajați ai acestui ocol au întocmit în numele lor mai multe cereri de marcare arbori, în baza cărora au fost efectuate exploatări de material lemnos, de care însă persoanele vătămate nu au avut cunoștință și de pe urma cărora nu au primit niciun venit. În schimb, s-au trezit cu datorii uriașe la ANAF.

Persoanele vătămate au arătat faptul că în cursul anului 2015 au reziliat contractele de prestări servicii cu Ocolul Silvic Pitești, ocazie cu care au fost efectuate controale în suprafețele de pădure pe care acestea le dețin, fiind identificați 150 arbori tăiați fără drept, aspect ce nu a fost adus la cunoștința organelor de urmărire penală de către șeful Ocolului Silvic, respectiv Sorin Balaș.
În concluzie, organele de cercetare penală au constatat că inculpatul Balaș Sorin Marius a încălcat dispozițiile art. 119, alin. (2) din Legea 46/2008 (Codul silvic), care prevedea că, în cazul constatării prejudiciilor produse în urma infracţiuni, persoana care are calitatea să le constate depune actul de constatare la instituţia în care îşi desfăşoară activitatea. La alin. (2) al aceluiași articol se prevede faptul că șeful unităţii sau al instituţiei transmite actul de constatare la Parchetul de pe lângă instanţa competentă.

Citește și Dezvăluiri incendiare din Raportul Corpului de Control al Ministerului Apelor şi Pădurilor la Direcţia Silvică Argeş / Inspectorii de la minister cer ANI să verifice averea directorului Armand Chiriloiu

De asemenea, inculpatul Balaș Sorin Marius a mai încălcat și dispozițiile art. 291, alin. (1) din Codul de Procedură Penală, care prevede că orice persoană cu funcţie de conducere în cadrul unei instituţii publice, (…) care a luat cunoştinţă de săvârşirea unei infracţiuni pentru care acţiunea penală se pune în mişcare din oficiu, este obligată să sesizeze de îndată organul de urmărire penală şi să ia măsuri pentru ca urmele infracţiunii, corpurile delicte şi orice alte mijloace de probă să nu dispară. Ceea ce nu a făcut Sorin Balaș și nici colegul lui de facultate, Armand Chiriloiu, Directorul General al Direcției Silvice.
Pentru că Armand Chiriloiu, Director General al Direcției Silvice Argeș, l-a protejat și păstrat în funcție pe urmăritul penal Sorin Balaș (ca să nu ia „măsuri pentru ca urmele infracţiunii, corpurile delicte şi orice alte mijloace de probă să nu dispară”), se impune urgent DEMITEREA lui!


Corpul de Control al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor a găsit un ciocan de marcat în biroul directorului Chiriloiu

După cum v-am mai informat, în perioadele 05.05.2020-15.05.2020 și 08.06.2020-19.06.2020, a fost efectuat un control tematic la Direcția Silvică Argeș. Cei care l-au făcut sunt reprezentanții Direcției Corp Control, Integritate și Anticorupție, ca urmare a unor sesizări transmise ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor.
În raportul semnat de ministrul de resort și trimis deja organelor competente, la capitolul concluzii se arată și cum a fost găsit un ciocan de marcat la directorul D.S. Argeș, Armand Chiriloiu, fără ca în incinta instituției să existe un fișet metalic special, așa cum prevăd regulamentele în vigoare.

Trebuie precizat că ciocanele de marcat sunt dispozitive silvice care au un regim special, exact ca și armele, tocmai pentru a se înlătura posibilitățile de marcare în scopul tăierilor ilegale. Iar marcarea și tăierile de arbori sunt făcute doar de salariații ocoalelor silvice.

„Ciocanul de marcat cu indicativul PS 363 se afla la directorul D.S. Argeș, fără ca în sediul instituției să existe fișet metalic dotat cu casete individuale, așa cum se prevede în conținutul Regulamentului privind forma și modul de utilizare a dispozitivelor speciale de marcat, precum și modul de marcare a arborilor sau a unor loturi de arbori, aprobat prin O.M. 1346/2011”, se precizează în actul de control.

Citește și Dosar penal pentru ciocanul de marcat găsit în birou la directorul Armand Chiriloiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *