Web Analytics
scris vineri, 07.10.2022

Scriitoarea Annie Ernaux a câştigat Premiul Nobel pentru literatură

Scriitoarea franceză Annie Ernaux (82 de ani) a câştigat, joi, 6 octombrie, Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2022, pentru ”curajul şi acuitatea detaşată cu care dezvăluie sursele, înstrăinările şi piedicile colective ale memoriei personale”, conform anunţului făcut de Academia Suedeză din Stockholm, citată de Agerpres.

Scriitoarea Annie Ernaux a câştigat Premiul Nobel pentru literatură

Citește și: „Se zvonise că şi Ceauşescu era francmason”

În scrierile sale, Ernaux ”examinează în mod consistent şi din perspective diferite o viaţă marcată de discrepanţe puternice din punct de vedere al genului, limbajului şi clasei. Traseul ei către cariera de scriitoare a fost îndelungat şi anevoios”, mai precizează Academia suedeze.
Ernaux, în vârstă de 82 de ani, a cărei operă este preponderent autobiografică, a debutat cu romanul ”Les Armoires Vides”, în 1974, dar a dobândit recunoaşterea internaţională odată cu volumul ”Les Années”, în 2008, notează Reuters. Recompensată cu Prix Renaudot, în 1984, pentru volumul ”La Place” şi finalistă a prestigiosului premiu Booker International în 2019, Ernaux a publicat 20 de volume şi este profesoară de literatură la Universitatea din Cergy-Pontoise, scrie AFP.


Ernaux s-a născut în 1940 şi a copilărit în micul oraş Yvetot din Normandia, unde părinţii ei administrau un magazin mixt – băcănie şi cafenea.
”L’événement” (2000) este una dintre cele mai cunoscute scrieri ale lui Ernaux, o naraţiunea detaşată la persoana întâi despre un avort ilegal făcut de o tânără de 23 de ani, adaptată pentru cinema în 2021 într-o peliculă recompensată cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia în 2021. 
Annie Ernaux ”crede în mod manifest în forţa eliberatoare a scrisului. Opera sa este intransigentă şi scrisă într-un limbaj simplu, curat. Iar când cu mult curaj şi detaşare clinică scoate la iveală agonia experienţei de clasă, descriind ruşinea, umilinţa, gelozia sau inabilitatea de a vedea cine suntem, realizează o operă admirabilă şi durabilă”, se mai spune în comunicatul Academiei Suedeze.
Câştigătoarea va fi recompensată cu suma de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 920.000 de euro).

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită