Web Analytics

Scandalul ecografului. Ginecologii de la Spitalul Judeţean trimit gravidele la privat

de | 11.06.2020 13:33 | Dezvăluiri

# Cel puțin asta susțin mai multe mămici care s-au adresat presei, acuzând faptul că, în loc să facă ecografii gratuite în spital, decontate prin CAS, le fac la cabinetele acelorași ginecologi de la SJU, unde un ecograf poate să coste 270 lei # „Sesizăm o reticență foarte mare a spitalului și a medicilor”, declară Sorina Bunescu, președinta ONG-ului care a descoperit lipsa ecografului în cabinetul de Ginecologie al ambulatoriului de specialitate # Culmea! Spitalului Județean i-a fost donat un ecograf în timpul stării de urgență, însă acesta nu este încă folosit în ambulatoriu # Coincidență sau nu, mulți dintre ginecologii de la SJU au cabinete private, iar șeful secției, dr Marcel Buzatu, deține cea mai mare clinică de profil din județ

La Spitalul Județean Argeș nu se fac, încă, ecografii de sarcină decontate gravidelor care vin la cabinetul de Ginecologie al ambulatoriului de specialitate. Și asta pentru că acest cabinet nu are ecograf și nici contract cu CAS pentru acest serviciu, se arată într-o anchetă publicată de ziarul „Libertatea”. Mai mult, foste paciente ale SJU Pitești le-au spus jurnaliștilor că doctorii le-au trimis la cabinete private pentru ecografii, unde erau nevoite să plătească între 150 și 400 lei pentru o investigație care ar putea fi făcută la spital, dacă s-ar respecta pachetul minim de servicii medicale pentru o femeie însărcinată. Acest pachet conține: „luarea în evidență în primul trimestru; supravegherea, lunar, din luna a 3-a până în luna a 7-a; supravegherea, de două ori pe lună, din luna a 7-a până în luna a 9-a inclusiv; urmărirea lehuzei la externarea din maternitate și urmărirea lehuzei la 4 săptămâni de la naștere”, se arată în HG 140/ 2018.
Nemulțumirile au venit și după ce s-a aflat că spitalul a primit un ecograf care nu este folosit în ambulatoriu, ci doar pentru gravidele suspecte de COVID. După ce aceste informații au apărut în spațiul public, reprezentanții spitalului au decis ca ecograful donat să fie montat în ambulatoriu, însă după data de 15 iunie. Menționăm că în cadrul Secției Obstetrică-Ginecologie exista deja un ecograf, dar pacientele puteau face ecografii de sarcină pe secție numai dacă medicul considera necesară această investigație, dacă gravida era internată sau reprezenta o urgență și în baza unor documente specifice. Șeful Secției de Ginecologie, dr. Marcel Buzatu, consideră că „ecografiile se fac atunci când trebuie” și nu atunci când reprezintă „o doleanță pentru pacientă” și, în consecință, pacientele erau trimise să facă ecografiile care nu erau absolut necesare în altă parte. Coincidență sau nu, majoritatea medicilor ginecologi de la SJUP, inclusiv șeful de secție, dr Marcel Buzatu, au și cabinete private. „Mergeți și faceți unde doriți dv. Ăsta era răspunsul, dar nu du-te la cabinetul meu!”, a susținut medicul ginecolog Buzatu că le spunea gravidelor care voiau o ecografie ce nu reprezenta o urgență, atunci când a fost întrebat de „Jurnalul de Argeș”.

Sorina Bunescu, președinta Asociației „Partener Pentru Tine”, o organizație de dezvoltare comunitară argeșeană înființată în 2006, a identificat lipsa ecografului în cadrul ambulatoriului încă de anul trecut. Descoperirea se bazează pe experiența organizațională a asociației de asistare și însoțire a femeilor însărcinate care au încercat să acceseze serviciile medicale din ambulatoriu, mai precis investigații ecografice de urmărire a sarcinii, și care s-au aflat în imposibilitatea de a primi servicii publice în cadrul SJU Pitești. „Avem un interes în a monitoriza serviciile de sănătate publică. În cadrul acestei componente, dincolo de informarea publică privind ce drepturi medicale există, am asistat femei în a accesa serviciile medicale, adică Papanicolau, analize de sânge, pentru că fondurile sunt puține. E foarte greu să îți decontezi analizele medicale în sistem de stat și am ajuns și la Ginecologie. Am constatat, pur și simplu, mergând și sunând pentru ecografie de sarcină. Dincolo de aceasta, pe site-ul Spitalului Județean exista, la un moment dat, un document care prezenta cabinetele medicale din ambulatoriul de specialitate, cu program, costuri. În ceea ce privea ecografia, se spunea clar în document că aceasta nu se află în contract cu Casa și se face doar contra cost. Vorbim, de fapt, de ecografia din spital. Cabinetul de Ginecologie din ambulatoriu este la parter și aici ajung femeile să fie luate în evidență de un ginecolog, acolo ajung femeile la un control de rutină, acolo ajung femeile însărcinate la un control sau la o ecografie. După ce am identificat problema, am solicitat Spitalului Județean să ne pună la dispoziție informații despre pachetul minimal de servciii pe care îl oferă gravidelor. În cadrul acestor răspunsuri oficiale și puse pe pagina noastră de facebook, ni se spune foarte clar că nu se face monitorizare ecografică, ci analize de sânge și control ginecologic”, ne-a explicat Sorina Bunescu săptămâna trecută.

Reprezentantul ONG-ului: „Acest aparat ar ajuta foarte mult femeile din mediul rural, femei cu venituri foarte mici, care nu își pot monitoriza sarcina în privat”

În luna decembrie 2019, SJU Pitești a trimis un răspuns asociației, în care admite că ambulatoriul de specialitate al spitalului nu deține un ecograf pentru efectuarea ecografiei de sarcină, iar această investigație se poate realiza în cadrul Secției Obstetrică-Ginecologie pentru pacientele internate, dar și că se realizează ecografii în regim gratuit doar pentru pacienții internați și pentru pacienții UPU, iar pentru cei fără internare, dar cu indicație medicală, efectuarea de investigații se realizează contra cost. Care este explicația spitalului? „Un număr foarte mare de pacienți sunt examinați zilnic în cadrul cabinetului de ecografie, motiv pentru care acest serviciu nu poate fi introdus în cadrul unui contract cu CAS Argeș, astfel încât investigațiile să fie efectuate gratuit în baza biletului de trimitere de la medicul de familie. Atât ecografia de sarcină, cât și ecografia de sân sunt investigații complexe, cu durată mare, efectuarea acestora în cadrul cabinetului ecografic ar crea dificultăți în asigurarea serviciului către pacienții examinați în regim de urgență și pacienții internați în secțiile spitalului”.
Practic, acum, la laboratorul din ambulatoriul de specialitate al spitalului (ASS), femeile gravide pot beneficia, în baza actelor necesare, de primul consult ginecologic gratuit și analize uzuale în regim compensat. „Analizele medicale speciale sunt opționale și nu se efectuează în ASS; de asemenea, nu se efectuează în cadrul ASS nici ecografia de sarcină, nici ecografia de morfologie fetală”, se arată în alt răspuns al spitalului, de data aceasta din luna ianuarie a.c.
La SJUP nu se realizează nici ecografie mamară, iar conducerea spitalului dă vina pe o problemă de ordin tehnic. „Pentru ecografia de sân este nevoie de un transductor special, care momentan nu există în dotarea aparatului ecograf existent”, se arată în răspunsul de mai sus.

Președintele CJ a pasat problema conducerii Spitalului Județean

În plus, în luna ianuarie a.c., președinta asociației spune că a discutat problema lipsei ecografului din cabinetul de Ginecologie al ASS SJUP și în cadrul ședinței de aprobare a bugetului de la CJ Argeș. „Într-o petiție am cerut CJ-ului să bugeteze un asemenea aparat, venind cu statistici de la Direcția de Sănătate Publică și cu experiența noastră organizațională. Atunci dl. președinte al ședinței, dincolo de mica bâză care s-a făcut asupra subiectului, a spus foarte clar că această chestiune ar trebui să vină de la colegii dânsului, medicii de la spital. Aici avem probleme, pentru că noi asta sesizăm, o reticență foarte mare a spitalului și a medicilor de a folosi acest aparat; că există, că nu există, că s-ar lua sau nu, ar ajuta foarte mult, mai ales femeile din mediul rural, femei cu venituri foarte mici, care nu își pot monitoriza sarcina în privat. Mai mult decât atât, este drept medical. Indiferent de statutul pe piața muncii, o femeie însărcinată are dreptul la consultații și la monitorizare de sarcină. Cel puțin una pe trimestru”, a adăugat Sorina Bunescu.
Consiliul Județean, instituție care administrează Spitalul de Urgență, spune că „strategia de dezvoltare a serviciilor medicale, prioritizarea investițiilor în aparatură, echipamente medicale cu încadrarea în bugetul alocat cu această destinație, stabilirea și negocierea numărului și tipului de servicii medicale contractate și decontate de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Argeș sunt atribuții ce revin conducerii Spitalului Județean de Urgență Pitești” (30 ianuarie a.c., CJ către o adresă a ONG-ului care a inițiat demersurile). Cu alte cuvinte, achiziția unui ecograf pentru cabinetul de Ginecologie din cadrul ambulatoriului poate fi rezolvată doar de conducerea spitalului.

Sorina Bunescu spune că dr. Irimia a fost singurul dispus să discute cu ei despre problema gravidelor

Asociația a depus ultima solicitare către spital pe 20 mai, în care a cerut să fie dotat cabientul de Ginecologie din ambulatoriu, la sfatul dat de fostul manager interimar din timpul stării de urgență. „Am avut o ultimă discuție, care ne-a bucurat, cu dl. manager Irimia, care a fost dispus să discute cu noi, față-n față, chiar la CAS, pe data de 19 mai. CAS a confirmat faptul că în ambulatoriile de specialitate din cadrul SJUP nu există contract de servicii pe ecografie pentru gravide, ecografie de monitorizare de sarcină. Am făcut o cerere pe 544, așteptăm oficial răspunsul instituției. Dl. manager de atunci, dr. Irimia, ne-a asigurat că, cel puțin pe partea de contract cu Casa de Asigurări, pe ecograful existent în spital se poate face ceva, adică se poate încheia un contract de furnizare de servicii și se poate intra în sistem decontat, însă acum nu mai știm de unde să o luăm, unde să ne mai ducem”, a mai declarat Sorina Bunescu.

Managerul promite că ecograful donat va fi mutat în ambulatoriu

Spitalului Județean din Pitești i-a fost donat un ecograf în timpul stării de urgență, însă acesta nu este încă folosit în ambulatoriu. „În ceea ce privește ecograful primit ca donație, acesta a fost solicitat și este utilizat pentru sectorul suspect COVID organizat la nivelul Secției Obstetrică-Ginecologie”, se arată într-un răspuns al SJUP către asociație, trimis pe 8 mai, a.c. Aparatul donat va deservi ambulatoriul după 15 iunie, ne-a adus la cunoștință managerul Adriana Molfea. „După ce va fi montat acel ecograf în ambulatoriu, ecografiile se vor face în sistem decontat, după ce CAS ne va include cu această investigație, și contra cost, dar nu e o valoare extraordinară. Până acum nu aveam acest contract cu CAS pentru că nu era aparatul”, a mai explicat Molfea.

Directorul medical al SJUP: „Dacă au probleme deosebite, gravidele pot să se interneze…”

Noul director medical al SJUP, dr. Gabriel Copciag, crede că „este rezolvată această problemă” și explică de ce nu a fost folosit ecograful donat în ambulatoriu. „Din moment ce starea de alertă este mai permisivă decât starea de urgență, se vor relua procedurile care au fost înaintea stării de urgență. Adică pacientele care necesită o ecografie mai detaliată, așa mi-a spus dr. Buzatu, șeful de secție, sunt luate din Policlinică și examinate pe secție. Înainte nu era permis acest lucru și mi-a spus că în momentul acestor discuții în cabinetul de la ambulatoriu nu se puteau face aceste ecografii de morfologii. Pacientele își doreau, probabil, să afle sexul copilului. Sunt probleme de specialitate a medicului ginecolog și ei sunt cei mai în măsură să dea aceste lămuriri. Ei nu-și pot lua responsabilitatea de diagnostic precis, de malformații, de antropologie pe un ecograf care nu le permite lucrul acesta. Așa mi-a explicat, ei văd în mare dacă există o problemă mai deosebită și atunci merg către secție, unde au un ecograf mai performant. Acel ecograf donat nu este la nivelul ecografului de pe secție pentru a face aceste determinări de morfologie și de aceea nu s-a permis ca din Policlinică să se meargă pe secție în starea de urgență, cam asta a fost problema. (..) Pe măsură ce funcționează acest ordin 828 care prevede că lucrurile sunt mai permisive, se încep consulturile cu câteva precauțiuni de distanțare și dezinfecție, lucrurile vor intra în normal și cu acest ecograf donat care va fi mutat acolo (în ambulatoriu). Dacă au probleme deosebite, gravidele pot să se interneze, fac foaie de zi și merg să se consulte pe secție la celălalt ecograf”, a explicat dr. Copciag.
Șeful de secție, dr. Marcel Buzatu, ne-a informat că „acum s-a pus la punct, vin cu bilet de trimitere, adeverință de salariat, cardul de sănătate, se face foaie de zi și beneficiază de ecografie, deci lucrurile sunt rezolvate. Au posibilitatea asta, ele trebuie să sune și să se programeze. Se face foaie de zi și se examinează pacienta. Nu e nicio problemă, totul e cu programare. Nu le costă nimic, decât să vină cu actele în regulă”. Atenție însă, managerul Adriana Molfea spune că „până pe 15 iunie noi evităm, tot pentru protecția gravidelor, astfel de investigații. Până se termină starea de alertă, consultațiile sunt pentru pacienții oncologici, cei care sunt cazuri grave și pacienții cronici. Acum n-am cum să fac, încă este pe zona aceea aparatul (încă nu este adus în ambulatoriu, n. red.)”.

Sorina Bunescu: „Femeile fără bani se duc peste stradă, unde sunt trei ecografe. 270 lei este un ecograf…”

Le-am solicitat interlocutorilor un punct de vedere referitor la informația care a tot circulat în spațiul public în ultima perioadă: că medicii ginecologi de la Spitalul Județean și-ar fi trimis pacientele să facă ecografii de sarcină la cabinetele proprii.
„Mai mult sau mai puțin, crede Sorina Bunescu. Există situația în care o femeie se duce, cu trimitere de la medicul de familie, să facă o ecografie. În mod normal, ar trebui să te ia un ginecolog în observație. Dacă te ia un medic în observație, nu știm exact procedura, că trebuie să plângi pe scări sau trebuie să adresezi o cerere, procedura aceasta nu o știm, dar în condițiile în care intri în serviciul unui medic ginecolog, el mai mult sau mai puțin te trimite undeva. Adică îți spune că trebuie să faci ecograf. «Păi, unde?» «Vedeți unde puteți face». Sau poți să devii pacienta lui și aici cel mai probabil e vorba de o relație bună între medic și pacient și mergi la cabinetul dânsului. De obicei, femeile fără bani, femeile care provin din medii defavorizate, pentru că le este la îndemână și ca să nu piardă consultația, se duc peste stradă, unde sunt 3 ecografe (unul este mai ieftin) și nu pierd programare. 270 lei este un ecograf și te întorci repede cu ecograful să îți spună dacă este bine copilul. Doctorul spune că e bine și la revedere, pentru că în sistem de programare e foarte greu să ai o relație cu un medic ginecolog. Și mai există situația în care pacientele merg constant la cabinetele private, unde e altă tehnologie, e altă atitudine, nu se stă la cozi, e altceva”.

Managerul Molfea: „Eu vreau să cred că nu”

Managerul spitalului, Adriana Molfea: „Eu vreau să cred că nu. Nu a venit nimeni să îmi spună direct că a fost la cutare medic și i-a spus să meargă la cutare clinică. Nu mă pot angaja în afirmații de genul acesta. Nu e corect”.

Directorul medical Copciag: „Nu cred că cineva nu e consultat în ambulatoriu şi e chemat în altă parte”

Directorul medical Gabriel Copciag: „Nu am această informație și nu cred că cineva nu este consultat în ambulatoriu și este chemat în altă parte. Din moment ce îi face o consultație, discuția între medici și pacienți e una privată. Eu, ca director medical, nu sunt în situația de a spune acest lucru, că medicii noștri își redirecționează pacienții în cabinetele private”.

Ginecologul Buzatu: „Nu ştiu ce au spus gravidele, ele pot să spună orice”

Atunci când l-am întrebat dacă gravidele erau trimise să facă ecografia la privat, dr. Marcel Buzatu a explicat diferența între o ecografie normală și una care arată sexul copilului. „Ecografiile de morfologie sunt cu totul altceva. Acestea nu se fac la ambulatoriu, pentru că ai nevoie de superecografe și de competențe. Nu știu ce au spus gravidele, ele pot să spună orice. Nu știu dacă le-a trimis cineva sau nu. Ecografiile se fac atunci când trebuie. Sunt ghidurile clinice, în care scrie clar vârsta la care trebuie făcută ecografia, ce trebuie văzut la ecografie.” Am insistat cu întrebarea. „Nu știu, nu cred. Și eu poate că am fost abordat la genul «Vreau să văd sexul copilului». «Doamnă, la momentul acesta nu este de făcut ecograf. Dacă doriți, mergeți și faceți unde doriți dvs.» Acesta era răspunsul, dar nu du-te la mine, vino acolo! Nu era niciun interes”, a răspuns dr. Buzatu.
Medicul mai spune că „doar pacientelor care erau urgențe sau celor internate li se făceau ecografii. Nu a plecat nicio gravidă care avea probleme fără să fie elucidată problema printr-o ecografie, nu! Dacă venea și spunea: «Vreau să fac și eu o ecografie», asta era o doleanță a doamnei și aceea se făcea unde dorea dumneaei”.

Medicii din ambulatoriul de specialitate al SJU Piteşti lucrează şi în mediul privat

O parte dintre medicii ginecologi ai Spitalului Județean din Pitești lucrează și în mediul privat sau au clinici particulare. Șeful Secției Obstetrică-Ginecologie, dr. Marcel Buzatu, deține clinica privată Ortogyn Oana. De asemenea, medicul Iuliana Copăcianu și dr. Ali Zarbakhsh au cabinete particulare care le poartă numele.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

2 Comentarii

  1. Pe bune? Pai e vreunu’ care lucreaza la stat si nu are si in privat? Uitati va la
    medicii cardiologi…..V ati gasit acu sa i faceti imagine domnului Irimia. Parca la clinica dumnealui a murit un tanar de la o injectie, n au fost in stare sa i acorde primul ajutor. Da, in Romania daca vrei sa faci copii, totul costa, dar asta depinde cat de responsabil esti ca viitor parinte, sunt si femei care nu fac un control toata sarcina si ajung la ginecolog doar sa nasca. Toti au cabinete private, nu doar medicii ginecologi.

  2. Buzatu te trimite fix la el la cabinet.Un mare ciubucar .Am venit in urgenta cu o durere in partea dreapta(ulterior am aflat ca era un chist)I-am dat 100 de lei si cand s-a intors nici nu mai stia cum ma cheama????probabil nu a fost indeajuns.Noroc cu alt doctor din spital (si nu dam nume sa nu se creada altceva)care m-a preluat si m-a tratat corespunzator ca altfel ma trimitea Buzatu sa ma operez de apendicita , care e scoasa de 15 ani.